ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόσο μακριά, τόσο κοντά τα εμπλεκόμενα μέρη

Τρικλοποδιές ΔΝΤ στην επίτευξη συμφωνίας με την Κύπρο

Στον αέρα φαίνεται ότι εξακολουθεί να βρίσκεται, παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις, η επίτευξη συμφωνίας για τη διάσωση της Κύπρου.

Τρικλοποδιές ΔΝΤ στην επίτευξη συμφωνίας με την Κύπρο

Όπως δήλωσε χθες λίγο μετά τις 22:00 στο ΚΥΠΕ ανώτερο στέλεχος της κυπριακής πλευράς, «Δεν είμαστε σε αχτίνα συμφωνίας με την τρόικα». Την υπάρχουσα κατάσταση την απέδωσε αποκλειστικά στην άκαμπτη στάση της εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , ο οποίος όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά, «κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» το ΔΝΤ αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για ενστάσεις του στη συμφωνία, αναφορικά με την λύση που αποφασίστηκε για την Τράπεζα Κύπρου.

Παρότι σύμφωνα με πηγές εκτός Ταμείου θα μπορούσαν οι ενστάσεις αυτές να αρθούν, καθώς οι υπόλοιποι δύο εταίροι της τρόικας ικανοποιούνται από τη λύση που εισηγήθηκε η κυπριακή πλευρά, φαίνεται πως πριν δοθεί το πράσινο φως από την Κριστίν Λαγκάρντ αύριο, θα πρέπει να προηγηθούν «και κάποιες άλλες εξηγήσεις», σε θέματα που δεν διευκρίνισαν.

Πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει για τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών, όπως και για την σημερινή, αναφέρει πως είναι τόσα πολλά τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι προς συζήτηση, που καθίσταται δύσκολο να πει κάποιος αν τα δυο μέρη βρίσκονται κοντά ή όχι, καθώς η κάθε επιλογή συνδέεται με διαφορετικά ισοβαρή μέτρα.

Νωρίτερα μέσα στην χθεσινή ημέρα συγκλίνουσες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Κύπρος βρίσκεται ένα βήμα από την επίτευξη της τελικής συμφωνίας. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, αυτή θα περιλαμβάνει κούρεμα 20% στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου άνω των 100.000 ευρώ και 4% στις καταθέσεις άνω των 100.00 ευρώ στις υπόλοιπες τράπεζες και τα συνεργατικά Ιδρύματα (συνεταιριστικές τράπεζες μικρού μεγέθους).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.