ΕΛΛΑΔΑ

Σε Παρίσι, Μασσαλία και Βερολίνο

Ελληνικά προϊόντα στις «Γκαλερί Λαφαγιέτ»;

Την επόμενη διετία, μια σειρά ελληνικών τροφίμων υψηλής ποιότητας ενδέχεται να μπουν επί τρίμηνο στο τμήμα τροφίμων των «Γκαλερί Λαφαγιέτ» και εφόσον προτιμηθούν από  τους καταναλωτές θα προστεθούν μονίμως στη γκάμα προϊόντων.

Ελληνικά προϊόντα στις «Γκαλερί Λαφαγιέτ»;

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 'Ελληνας διπλωμάτης Σπύρος Δάκογλου, που μεταξύ 2006 και 2011 διετέλεσε στέλεχος του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι.

«Γίνεται προσπάθεια απ' το γραφείο ΟΕΥ για τη διοργάνωση τρίμηνης έκθεσης ελληνικών τροφίμων υψηλής ποιότητας, 20-30 ελληνικών εταιρειών, στο αντίστοιχο τμήμα των "Γκαλερί Λαφαγιέτ". Οι συνομιλίες [με την εταιρεία] έχουν ξεκινήσει, αλλά επειδή το κόστος είναι υψηλό, χρειάζεται να συγκροτηθούν κοινά σχήματα, π.χ., μεταξύ ελληνικών επιμελητηρίων και επιχειρήσεων, ώστε η δαπάνη να μοιραστεί. Στόχος είναι η έκθεση να πραγματοποιηθεί προς το τέλος 2013 ή το 2014», διευκρίνισε ο κ.Δάκογλου.

  «Βομβαρδίζουν» με αιτήματα το γραφείο ΟΕΥ

Στο μεταξύ, συνεπεία της κάθετης πτώσης της εσωτερικής κατανάλωσης στην Ελλάδα, τα αιτήματα ενημέρωσης των Ελλήνων επιχειρηματιών για "ανοίγματα" στη Γαλλία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. "Από 66 αιτήματα το 2008, φτάσαμε σε περισσότερα από 400-500 πέρυσι, που [στο κομμάτι λιανεμπορίου] αφορούν κυρίως πρόθεση εξαγωγής παραδοσιακών προϊόντων, από επιτραπέζιες ελιές και αλιεύματα ιχθυοκαλλιεργειών μέχρι σαλιγκάρια. Τα αιτήματα του βιομηχανικού κλάδου αφορούν από ανελκυστήρες και πλαστικά μέχρι προϊόντα πληροφορικής και πρώτες ύλες", εξήγησε ο κ.Δάκογλου.

Θετική η εικόνα της Ελλάδας στη Γαλλία

Μιλώντας νωρίτερα στην εκδήλωση, επισήμανε ότι, χάρη στα πολιτιστικά και αρχαιολογικά αξιοθέατα της Ελλάδας, η εικόνα της χώρας στη Γαλλία παραμένει θετική -παρά την αρνητική δημοσιότητα. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στη συνεχή αύξηση του αριθμού των Γάλλων τουριστών (πέρυσι επισκέφτηκαν την Ελλάδα 900.000 Γάλλοι). Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, επισήμανε ότι οι πωλήσεις ελληνικών προϊόντων στη Γαλλία μειώθηκαν πέρυσι κατά 1,9%, στα 619,1 εκατ. ευρώ, γεγονός που απέδωσε στη μεγάλη πτώση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων.

Οι εξαγωγές ελληνικών κρασιών στη Γαλλία

Πάντως, θετικές παραμένουν οι προοπτικές για τις εξαγωγές ιχθυηρών ιχθυοκαλλιέργειας, που ήδη πηγαίνουν πολύ καλά, αλλά και για τα κρασιά. "Το γεγονός ότι Κινέζοι και Ρώσοι αγοράζουν πλέον μεγάλες ποσότητες γαλλικών κρασιών έχει αυξήσει την τιμή τους. Αυτό στρέφει τους Γάλλους σε κρασιά καλής ποιότητας, αλλά με χαμηλότερες τιμές, όπως τα ελληνικά", πρόσθεσε.

Πώς από τα 6 δισ. σε μια δεκαετία, φτάσαμε σε αποεπένδυση γαλλικών κεφαλαίων

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, υπενθύμισε ότι η Γαλλία αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. "Από το 2000 μέχρι προ διετίας υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις γαλλικών κεφαλαίων στην Ελλάδα έφτασαν τα 6 δισ. ευρώ, με ναυαρχίδες εκείνες της Societe Generale στη Γενική (το 2004) και της Credit Agricole στην Εμπορική (το 2006), των ασφαλιστικών ΑΧΑ και Grouporama, των αλυσίδων σούπερ μάρκετ κτλ", σημείωσε ο κ.Δάκογλου, ομιλητής σε εκδήλωση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο του έργου WIDE.

Μετά την κρίση, το επενδυτικό ενδιαφέρον των Γάλλων έχει επηρεαστεί αρνητικά, με αποτέλεσμα πλέον να αποεπενδύουν κεφάλαια (όπως συνέβη στην περίπτωση των προαναφερθεισών τραπεζών), δεδομένου ιδίως ότι η πρόθεσή τους να επεκταθούν στα Βαλκάνια μέσω Ελλάδας φαίνεται να παραπέμπεται στις ...ελληνικές καλένδες λόγω ύφεσης.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ.Δάκογλου, οι Γάλλοι επενδυτές διατηρούν ισχυρό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Ενδεικτικά ανέφερε το δεδηλωμένο ενδιαφέρον του γαλλικού πολυεθνικού ομίλου "Suez" για την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

   Οδηγίες προς υποψήφιους εξαγωγείς

Για να μπει κάποιος στο γαλλικό λιανεμπόριο απαιτούνται: τοπικός εισαγωγέας/αντιπρόσωπος ή σύσταση επιχείρησης στη χώρα, απόλυτη συνέπεια στις προθεσμίες παραδόσεων, σταθερή ποιότητα, αποφυγή ξαφνικών αλλαγών σε όρους συμβολαίων, δημιουργία συσκευασίας με ετικέτα στη γαλλική γλώσσα και -όταν πρόκειται για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις- χρήση της γαλλικής ως γλώσσα επικοινωνίας κατά τις συναλλαγές. Προκειμένου να βρουν συνεργάτες, οι Ελληνες επιχειρηματίες μπορούν να ανατρέχουν στις βάσεις δεδομένων του γραφείου ΟΕΥ, αλλά και στο γαλλικό μητρώο εταιρειών (www.inforgreff.fr , www.verif.fr).

Πηγή ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.