ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στους «διαφωνούντες»...

Γιατί ο Βενιζέλος θέλει «υπουργικό» κοστούμι

Να μπει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα επιθυμεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αγνοώντας τις αντιρρήσεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Εξού και ζητά ανασχηματισμό...

Γιατί ο Βενιζέλος θέλει «υπουργικό» κοστούμι

Προβλήματα στον συντονισμό, τη λειτουργία και τελικά την ...αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης εντοπίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Εξού και ζητά εδώ και τώρα –μετά την αποχώρηση της τρόικα πάντως- ανασχηματισμό, αλλά και επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και θέσπιση κανόνων μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αναμένεται μάλιστα να θέσει το θέμα και στην αυριανή συνάντηση των αρχηγών.

Και ενώ οι φωνές στο εσωτερικό του κόμματος, ποικίλουν, με κορυφαία στελέχη να μην επιθυμούν την εντονότερη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλώνει αποφασισμένος να μην κάνει πίσω από τις αποφάσεις του Συνεδρίου. Αντίθετα, παρά τις δηλώσεις του ότι «δεν είναι αυτό που προέχει», επιθυμεί κατά πληροφορίες την συμμετοχή και του ίδιου στο κυβερνητικό σχήμα, σε θέση αντιπροέδρου, αποσυνδέοντάς την μάλιστα από την συμμετοχή του Φώτη Κουβέλη, αν και θα προτιμούσε να μπουν και οι δύο για να καμφθούν ευκολότερα οι όποιες αντιρρήσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Λέγεται μάλιστα πως θα επιθυμούσε για τον εαυτό του και υπουργική θέση, πιθανότατα το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να διαχειριστεί εκείνος την προεδρία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2014. Κατά τα λοιπά, στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι το κόμμα θα πρέπει να πάρει πολιτικά «ό,τι του αναλογεί», κάνοντας λόγο για τοποθέτηση από έξι έως οκτώ πολιτικών στελεχών σε κυβερνητικές θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ότι ο ανασχηματισμός είναι απολύτως στα χέρια του πρωθυπουργού, πλην όμως κορυφαίοι παράγοντες της Ιπποκράτους και βουλευτές του κόμματος, εκτιμούν ότι το θέμα έχει πια ...χρονίσει και ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει ως το Πάσχα. Μάλιστα, ο κ.Βενιζέλος έχει αλλάξει ριζικά την άποψή του περί μη συμμετοχής πολιτικών προσώπων στην κυβέρνηση, πριν από 10 μήνες, όταν αυτή σχηματίστηκε. Παρατηρώντας τις δημοσκοπήσεις, αντιλαμβάνεται ότι εκείνη η στάση «δεν του βγήκε» και πως το ΠΑΣΟΚ «χρεώνεται» μεγαλύτερο κόστος από όσο του αναλογεί. Επιθυμεί λοιπόν να μπει στην κυβέρνηση για να έχει πιο άμεσα λόγο σε αυτήν. Εξού και η επιμονή του σε συγκεκριμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τις ευπαθείς ομάδες και την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και άλλες που εκτιμά ότι θα καταφέρει ευκολότερα να «περάσει» από κυβερνητική θέση στο μέλλον.

Οι διαφωνούντες

Οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος πάντως, καλά κρατούν. Εκφράστηκαν προ ημερών, στο Πολιτικό Συμβούλιο από στελέχη όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Τόνια Αντωνίου, η Φώφη Γεννηματά, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερη αποστασιοποίηση, ακόμα και κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου, ή ακόμα και από τον γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, που έθεσε το θέμα σε άλλη βάση επικεντρώνοντας στη λειτουργία της κυβέρνησης και όχι στα πρόσωπα. Πολλοί, δε, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι έτσι το ΠΑΣΟΚ θα περνά εντονότερα την εικόνα «συνιστώσας της ΝΔ», αλλά και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα δείχνει ότι έχει συνδέσει απολύτως την πολιτική του επιβίωση με τον Αντώνη Σαμαρά.

...Και οι υπουργοποιήσιμοι

Παρ’ όλα αυτά, η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει και ήδη, πίσω από κλειστές πόρτες, συζητιούνται ως και τα πρόσωπα του ανασχηματισμού, αλλά και οι ...καραμπόλες που αυτά θα προκαλέσουν. Στους «υπουργοποιήσιμους» συμπεριλαμβάνονται στελέχη όπως ο Γιάννης Μανιάτης, η Φώφη Γεννηματά, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κ.α. Εφόσον αυτά τα ονόματα επιβεβαιωθούν, θα πρέπει να πληρωθούν ακόμα η θέση του Γραμματέα της ΚΟ, με τον Φίλιππο Σαχινίδη πάντως να μην επιθυμεί να αναλάβει στη θέση του Γιάννη Μανιάτη, όπως ακριβώς δεν επιθυμεί και την ένταξή του στην κυβέρνηση, αλλά και της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Φώφης Γεννηματά. Στις ίδιες συσκέψεις, συζητιούνται και τα «προβληματικά» υπουργεία, μεταξύ των οποίων θεωρούνται αυτά των Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας και Εργασίας, χωρίς πάντως να διεκδικείται από το ΠΑΣΟΚ μία θέση σε καθένα από αυτά. Ειδικά για το υπουργείο Ανάπτυξης πάντως, που φημολογείται ότι θα «σπάσει» στον επόμενο ανασχηματισμό, η Ιπποκράτους θα ήθελε να δει «πράσινο» υπουργό σε έναν κλάδο του...

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.