ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως προέκυψε το πρωτογενές πλεόνασμα

Η «μαγική εικόνα» του προϋπολογισμού

Με τα γνωστά τρικ ο προϋπολογισμός κατάφερε να κλείσει για ακόμη μία φορά πλεονασματικός.  Παρόλα αυτά είναι εμφανές ότι η «βουτιά» στην κατανάλωση συμπαρασύρει και τα κρατικά έσοδα.

Η «μαγική εικόνα» του προϋπολογισμού

Του Βαγγέλη Δουράκη

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υστέρηση στα έσοδα, το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, από τους έμμεσους φόρους , έφτασε τα 506 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του έτους αποκαλύπτουν την κατάρρευση των δημόσιων εσόδων. Συγκεκριμένα:

  • Οι εισπράξεις απο το ΦΠΑ καταγράφουν υστέρηση 252 εκατ. ευρώ από τους στόχους καθώς εισπράχθηκαν 3,355 δισ. ευρώ από ΦΠΑ έναντι στόχου 3,571 δις. ευρώ. Επιμέρους, το υπουργείο Οικονομικών έχασε 126 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο από το ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και 35 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ καπνού.
  • Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης παρουσιάζουν απόκλιση από το στόχο κατά 350 εκατ. ευρώ. Εισπράχθηκαν 1,886 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,235 δισ. ευρώ.
  • Από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στα τσιγάρα και τα ποτά, εισπράχθηκαν 135 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον στόχο
  • Οι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας εμφανίζουν απόκλιση επίσης κατά 135 εκατ. ευρώ.

Με την κατανάλωση στο πετρέλαιο θέρμανσης να καταγράφει πτώση άνω του 70% οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων βρίσκονται κάτω του στόχου. Παρά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 εισπράχθηκαν 1,038 δισ. ευρώ έναντι στόχου εισπράξεων 1,093 δισ ευρώ., δηλαδή 55 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Πως εμφανίστηκε όμως το πρωτογενές πλεόνασμα των 520 εκατ. ευρώ;

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν «έγραψε» φέτος, στις δαπάνες, πληρωμές 570 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρους (που όφειλε το δημόσιο από το 2011) και πληρωμές χρεών προς τους ιδιώτες ύψους 1,1 δισ. ευρώ). Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρηστός Σταϊκούρας συνεχίζει να επικαλείται την δικαιολογία ότι οι πληρωμές αυτές αφορούν σε παλαιότερα χρόνια και για το λόγο αυτό οι συγκεκριμένες δαπάνες «κρύφτηκαν» σε παλιότερους προϋπολογισμούς. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει ταμειακό πλεόνασμα 520 εκατ. ευρώ όταν κανονικά ο προϋπολογισμός την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2013 θα έπρεπε να δείχνει ταμειακό έλλειμμα 1,149 δισ. ευρώ!

Τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους απορρόφησαν 4,21 δις ευρώ ή το 27,4% της ετήσιας επιχορήγησης τους. Είναι ενδεικτικό πως το ΤΑΠ – ΟΤΕ έχει λάβει κιόλας το 47,72% του συνολικού κονδυλίου για το 2013, ο ΟΑΕΕ το 35% και το ΙΚΑ το 34,4% και ο ΟΓΑ 30,3%.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Η «μαγική εικόνα» του προϋπολογισμού - Inside News! 24/04/2013

    […] Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >> […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.