ΕΛΛΑΔΑ

Το πλαφόν δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ

ΣτE: Αντισυνταγματική η αύξηση παραβόλου για τα δημόσια έργα

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την κατακόρυφη αύξηση παραβόλου, (ανερχομένου σε ποσοστό 1% της προϋπολογισθείσας αξίας του διαγωνισμού),για υποθέσεις δημοσίων έργων και προμηθειών.

ΣτE: Αντισυνταγματική η αύξηση παραβόλου για τα δημόσια έργα

Το πλαφόν , σύμφωνα με το νόμο , δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.Οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το αυξημένο παράβολο θα επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις που κάποιος «χάσει» τη δίκη. μετά από αυτή τη δικαστική εξέλιξη για να συζητηθεί μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η οποία αφορά διαγωνισμούς δημοσίων έργων και προμηθειών, θα ισχύει το παλαιό δικονομικό καθεστώς, δηλαδή η καταβολή παραβόλου των 100 ευρώ.

H Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Κ. Μενουδάκος και εισηγητής ο σύμβουλος Γ. Τσιμέκας) στο σκεπτικό της αναφέρει ότι «η υποχρέωση καταβολής του συνολικού ποσού του παραβόλου εξαρχής, ακόμη και όταν αυτό ανέρχεται στο ανώτατο όριο των 50.000 ευρώ, συνιστά υπέρμετρο περιορισμό του προστατευόμενου από τις συνταγματικές και υπερνομοθετικές διατάξεις δικαιώματος παροχής έννομης δικαστικής προστασίας που υπερακοντίζει το σκοπό του νομοθέτη».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.