ΕΛΛΑΔΑ

Με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο

Τα πάνω κάτω στο επάγγελμα του λογιστή

Μειώνονται σε δύο από τέσσερις που είναι σήμερα, οι Τάξεις στις οποίες κατατάσσονται οι λογιστές – φοροτεχνικοί. Η διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) και τοπικών συλλόγων λογιστών.

Τα πάνω κάτω στο επάγγελμα του λογιστή

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης  σύμφωνα με πληροφορίες πέρασε στο πολυνομοσχέδιο τη διάταξη που εξισώνει τους φοροτεχνικούς-λογιστές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τους απόφοιτους λυκείου, μετά από απαίτηση της Τρόικας, στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης του επαγγέλματος.

Σύμφωνα με τη διάταξη μειώνονται σε 2 από 4 σήμερα οι Τάξεις των Λογιστών-Φοροτεχνικών και δίνεται το δικαίωμα τήρησης διπλογραφικών βιβλίων (Α’ Τάξη) και σε αποφοίτους Λυκείου εφόσον έχουν εξαετή επαγγελματική εμπειρία ως λογιστές φοροτεχνικοί κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας Β’ Τάξης.

Σημειώνεται πως σήμερα οι κατατασσόμενοι στη Δ’ Τάξη φοροτέχνες - λογιστές απόφοιτοι λυκείου, οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), έχουν δικαίωμα τήρησης κάθε είδους λογιστικών και φοροτεχνικών εργασιών επιτηδευματιών τηρούντων βιβλία Α’ καθώς και επιτηδευματιών τηρούντων βιβλία Β’ κατηγορίας, των οποίων τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ.

Οι κάτοχοι άδειας Α΄ Τάξης έχουν δικαίωμα υπογραφής ισολογισμών απεριόριστου ύψους.

Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνουν οι Φοροτεχνικοί,  απόφοιτοι Λυκείου θα μπορούν πλέον να υπογράφουν για υποθέσεις ανεξαρτήτως ακαθάριστων εσόδων κάτι που μέχρι σήμερα μπορούσαν να κάνουν μόνον οι κάτοχοι άδειας άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος και οι πτυχιούχοι ΤΕΙ, τμήματος λογιστικής.
Οι φοροτέχνες υποστηρίζουν πως η επιχειρούμενη αλλαγή φέρνει μεγάλη αναταραχή στις τάξεις τους σε μια περίοδο που αυτοί ασχολούνται με το κλείσιμο ισολογισμών και τη σύνταξη και υποβολή δηλώσεων Νομικών και Φυσικών Προσώπων, με αποτέλεσμα να αποδιοργανωθεί το σύστημα και αυτό να έχει επίπτωση στην όλη λειτουργία του υπουργείου Οικονομικών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.