ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Από το ΣτΕ

Αρχίζει η «μάχη των αναδρομικών» για τους δικαστές

Την πρώτη τους δικαστική μάχη ετοιμάζονται να δώσουν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι δικαστές διεκδικώντας αναδρομικά χρήματα που έχασαν μετά το ψαλίδι στους μισθούς τους, με βάση το Μνημόνιο 3.

Αρχίζει η «μάχη των αναδρομικών» για τους δικαστές

Συγκεκριμένα, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου συζητούνται σήμερα οι αιτήσεις όλων των δικαστικών Ενώσεων, καθώς και 700 σχεδόν δικαστών και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με τις οποίες ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το Μνημόνιο ΙΙΙ στις διατάξεις εκείνες με βάση τις οποίες μειώνονται αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 οι αποδοχές και οι συντάξεις των δικαστικών λειτουργών και ρυθμίζει τμηματικά τον τρόπο επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών», στο Δημόσιο.

Βασικό επιχείρημα των δικαστών, που απευθύνονται στους συναδέλφους τους, είναι ότι οι περικοπές των αποδοχών και των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών παραβιάζουν σειρά άρθρων του Συντάγματος, καθώς και το δικαίωμά τους στην περιουσία, όπως αυτό κατοχυρώνεται με το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ωστόσο, οι εισηγητές - σύμβουλοι Επικρατείας αναμένεται να θέσουν επί της έδρας του Ανωτάτου Δικαστηρίου θέμα αρμοδιότητας του ΣτΕ. Δηλαδή εάν αρμόδιο για να κρίνει τις επίμαχες προσφυγές των συναδέλφων τους είναι το δικό τους δικαστήριο ή το Μισθοδικείο. Και αυτό γιατί εκ του νόμου θέματα που σχετίζονται με επιστροφή αποδοχών και συντάξεων δικαστικών λειτουργών αρμόδιο είναι το Μισθοδικείο, ενώπιον του οποίου επίσης έχουν προσφύγει χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί περιμένοντας την εκδίκαση των προσφυγών τους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.