ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η αρετή της πραότητας…

Ζούμε την περίοδο των μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων και τη δοκιμασία των οικουμενικών αξιών, των αξιών που περιλαμβάνονται στην Οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η διάχυση περιβάλλοντος ενότητας του ανθρώπου απαιτεί οικουμενική εκπαίδευση και δημοκρατία, και ο λόγος είναι απλός. Η δημοκρατία εμπνέεται από οικουμενικές αρχές-ελευθερία, δικαιοσύνη, σεβασμό του άλλου, ανεκτικότητα, μη βία- και είναι περιεκτική,  «καθώς τείνει να εισάγει στην περιοχή της τους άλλους, που βρίσκονται απ’ έξω, για να επεκτείνει και σ’ εκείνους τα οφέλη της, από τα οποία κυριότερο είναι ο σεβασμός της θρησκείας» (N. Bobbio, Εγκώμιο της Πραότητας, Εκδόσεις Πατάκη, 2008)

Οι πολιτικές της μετανάστευσης διακρίνονται: α) στη σταδιακή αποδοχή των μεταναστών από τους κατοίκους της χώρας υποδοχής  και τελικά στην αφομοίωση, β) στο σεβασμό των διαφορών (γλώσσα, έθιμα, τελετές) και γ) σε ενδιάμεσες προσεγγίσεις. Το ποια λύση θα επικρατήσει κάθε φορά εξαρτάται από τις προκαταλήψεις των συγκρουόμενων υποκειμένων.

Η πατρίδα μας δεν είχε και δεν έχει πολιτική μετανάστευσης και δοκιμάζεται από τις ακρότητες που συμβαίνουν τόσο από τους μετανάστες, όσο και από οργανωμένες εθνικές ομάδες που δεν θεωρούν αξίες τη μη βία και την ανεκτικότητα. Για να είμαστε ειλικρινείς, οι ρατσιστικές συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες εκεί που έρχονται σε επαφή μέσω της μαζικής μετανάστευσης πληθυσμοί με διαφορετικά έθιμα, γλώσσα, παραδόσεις, θρησκεία. Η προκατάληψη φωλιάζει σε κάθε άνθρωπο.

Εδώ και αιώνες οι έλληνες έζησαν και μεγαλούργησαν ως μετανάστες κρατώντας τις παραδόσεις τους,  τους στενούς δεσμούς με τον εθνικό τους χώρο και προπαντός την εθνική τους συνείδηση. Σήμερα ζουν ελεύθεροι σε μια λίαν δημοκρατική χώρα και κατά συνέπεια η στάση τους απέναντι στους μετανάστες πρέπει να είναι συμβατή με την ιστορία και τους θεσμούς της.

Το χαμηλό πνευματικό επίπεδο της πλειοψηφίας των μεταναστών, η αδυναμία στήριξής τους, ο ανεπαρκής έλεγχός τους και η κρίση που μαστίζει τη χώρα επιτείνουν το μεταναστευτικό πρόβλημα και το καθιστούν πληγή, παράπλευρη απώλεια της ελλειμματικής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα των μεταναστών που σχετίζονται με λατρευτικούς χώρους.

Οι αξίες στις οποίες βασίζεται μια δημοκρατική πολιτεία, ο ορθολογικός χριστιανισμός (Kant) που έχει ως θεμελιώδη αρχή «να σέβεσαι τον άνθρωπο ως προσωπικότητα» και τα ιδανικά που ενέπνευσαν την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών μας υποχρεώνουν να σεβαστούμε τις διαφορές με τους Άλλους.

Η αντιμετώπιση του θέματος που σχετίζεται με του χώρους λατρείας των Άλλων πρέπει να αντιμετωπιστεί, αναζητώντας λύσεις που να καλύπτουν τις θρησκευτικές ανάγκες τους και να μη δημιουργούν προβλήματα από  την απουσία πραότητας. Η πραότητα είναι αρετή και βασίζεται «στο να αφήνεις τον άλλο να είναι αυτό που είναι»…

 

Ο. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

E-mail: [email protected]

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.