ΚΟΣΜΟΣ

«Γαϊτανάκι» Πιονγιάνγκ, Σεούλ και Ουάσιγκτον

Παιχνίδια πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο

Έπειτα από τα «αόρατα» βομβαρδιστικά Β-2, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν σήμερα καταδιωκτικά F-22 Raptors στο πλαίσιο των αμερικανο-νοτιοκορεατικών ασκήσεων που διεξάγονται εν μέσω εντάσεων με το βορειοκορεατικό καθεστώς. Πρόεδρος της Ν. Κορέας: «Εάν μας προκαλέσουν θα δώσουμε ισχυρή απάντηση».

Παιχνίδια πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο

Δύο αεροσκάφη F-22 Raptor προσγειώθηκαν την Κυριακή στη Νότια Κορέα για να μετάσχουν στις ετήσιες ασκήσεις που αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 30 Απριλίου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων. Τα μαχητικά αεροσκάφη σταθμεύουν στην αμερικανική βάση στο νησί Οκινάουα της νότιας Ιαπωνίας, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πηγές. Τα F-22 μετέχουν στις ασκήσεις αυτές αλλά το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο με ταυτόχρονη κλιμάκωση των φραστικών απειλών, την οποία οι αναλυτές κρίνουν ανησυχητική μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ από τη μια πλευρά, της Σεούλ και της Ουάσινγκτον από την άλλη. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι βομβαρδιστικά Β-2 που δεν εντοπίζονται από τα ραντάρ πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές πτήσεις στη Νότια Κορέα προκαλώντας την οργή της Βόρειας Κορέας.

Μετά την ανακοίνωση αυτή η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να πλήξει τα αμερικανικά νησιά Γκουάμ και Χαβάη στον Ειρηνικό, ενώ το Σάββατο ανακοίνωσε ότι είναι «σε κατάσταση πολέμου» με το Νότο. Οι δύο Κορέες είναι τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς ο πόλεμος της Κορέας του 1950-1953 τερματίστηκε με εκεχειρία και όχι με ειρηνευτική συμφωνία. Σε αυτό το στάδιο πολλές εκδοχές μένουν δυνατές αλλά οι ειδικοί απομακρύνουν ταυτόχρονα έναν κατευνασμό των εντάσεων και έναν ανοιχτό πόλεμο στον οποίο ο βορράς θα είναι ο ηττημένος.

Έτοιμη για πόλεμο (και) η Νότια Κορέα

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η χώρα της θα απαντήσει με σκληρά μέτρα σε περίπτωση πρόκλησης από την πλευρά του βόρειου γείτονά της. Όπως είπε η πρόεδρος Παρκ Γουεν–Χι, θα υπάρξει ισχυρή και ταχεία στρατιωτική απάντηση, σε οποιαδήποτε πρόκληση της Βόρειας Κορέας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές συνέπειες. «Εάν υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση εναντίον της Νότιας Κορέας και των πολιτών της, θα πρέπει να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στην αρχή και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες », είπε η πρόεδρος Παρκ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με ανώτερους αξιωματούχους τη Δευτέρα. Η δήλωση αυτή της προέδρου της Νότιας Κορέας έρχεται μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ, ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με το νότιο γείτονά της κλιμακώνοντας την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Σενάρια για νέου τύπου πυρηνικά όπλα φτιαγμένα στη Β. Κορέα 

Η Βόρεια Κορέα έκρυψε επιμελώς όλα τα ίχνη της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας τις υποψίες ότι χρησιμοποιεί ένα νέο μοντέλο βόμβας με υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο, γράφει η εφημερίδα The Washington Post. Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους και ειδικούς στους εξοπλισμούς, η εφημερίδα διευκρινίζει πως οι συνέπειες της έκρηξης της 12ης Φεβρουαρίου παρέμειναν περιορισμένες και πως ελάχιστα ίχνη ραδιενέργειας διέφυγαν στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με το άρθρο, η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθούσε στενά την δοκιμή σε μία προσπάθεια να συλλέξει στοιχεία ώστε να κατανοήσει τη σύνθεση της βόμβας. Όμως, τις ημέρες που ακολούθησαν την έκρηξη, οι αμερικανικές και νοτιοκορεατικές συσκευές ανίχνευσης δεν κατέγραψαν ίχνη ραδιενεργών αερίων σε κανέναν από τους 120 σταθμούς ελέγχου που βρίσκονται κοντά στο σημείο των πυρηνικών δοκιμών, αλλά ούτε και στον αέρα.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως η έλλειψη στοιχείων δείχνει πως η Βόρεια Κορέα σκόπιμα δεν ήθελε να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα τα αέρια αυτά. Στις δύο πρώτες πυρηνικές δοκιμές πιστεύεται ότι η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε πλουτώνιο από το σχάσιμο υλικό που η χώρα ανέπτυξε στα τέλη της δεκαετίας του '90, επισημαίνει η εφημερίδα. Όμως, σε περίπτωση επιτυχίας μιας δοκιμής βόμβας ουρανίου, θα επιβεβαιωνόταν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει κατόρθωσε να ακολουθήσει μία εναλλακτική διαδικασία για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα χρησιμοποιώντας τα τεράστια αποθέματα φυσικού ουρανίου που διαθέτει και μια εξελιγμένη τεχνολογία εμπλουτισμού του, σύμφωνα με την Post.

Μια βόμβα ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού θα αύξανε ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες για συνεργασία ανάμεσα στην Βόρεια Κορέα και το Ιράν, σύμφωνα με την εφημερίδα. Το Ιράν, το οποίο υπέγραψε πέρυσι συμφωνίες τεχνικής και επιστημονικής συνεργασίας με τη Βόρεια Κορέα, εργάζεται ακριβώς στον τομέα της τεχνολογίας του ουρανίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.