ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με διαδικασίες εξπρές η αναπροσαρμογή

Πού αυξάνονται και πού μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες

Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από το 2013 αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι νέες τιμές θα είναι έτοιμες τον Ιούλιο και πιθανόν να εφαρμοσθούν και για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Πού αυξάνονται και πού μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες

Αυτό σημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις η έκπτωση 15% που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το ΕΕΤΗΔΕ του 2103 πιθανόν να εκμηδενιστεί από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με την  απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα συστήνεται επιτροπή η οποία θα πρέπει να παραδώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες μέχρι τις 8 Ιουλίου.  Ταυτόχρονα θα επεκταθεί το σύστημα σε όλη την επικράτεια το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.  Σημειώνεται ότι με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογισθεί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα ισχύσει το 2014.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα διαμορφωθούν με στοιχεία που είχαν χρησιμοποιήσει παλαιότερες επιτροπές και θα γίνει αναγωγή στα σημερινά δεδομένα. Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε αυτή τη λύση δεδομένου ότι η «Τράπεζα Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων» δεν είναι έτοιμη έτσι ώστε να αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες αυτόματα, ακολουθώντας τις αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιούνται.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οι νέες τιμές θα είναι σε αρκετές περιοχές της χώρας μειωμένες, κυρίως στις ακριβές περιοχές της Αττικής και γενικότερα των μεγάλων αστικών κέντρων. Αντίθετα θα υπάρχουν αυξήσεις σε πολλές περιοχές της περιφέρειας.

Ειδικότερα οι αλλαγές που προωθούνται θα προβλέπουν:

-Μειώσεις στις τιμές ζώνης σε πολλές αστικές περιοχές που μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 30-35%. Σήμερα στις περιοχές αυτές (Γλυφάδα, Ψυχικό, Διόνυσο Κηφισιά κ.λ.π.) εφαρμόζονται υψηλές αντικειμενικές αξίες οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς.

-Μειώσεις τιμών για τα εμπορικά ακίνητα όπου οι αγοραίες τιμές έχουν μειωθεί εξαιτίας και της συρρίκνωσης της ζήτησης.

-Αυξήσεις αξιών, που μπορεί να  φθάσουν και στο 40%, σε περιοχές που ακόμη και σήμερα οι αντικειμενικές τιμές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις αγοραίες.

Ταυτόχρονα μεγάλες επιβαρύνσεις θα υποστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της επέκτασης του συστήματος των αντικειμενικών τιμών σε όλη τη χώρα . Εκατοντάδες οικισμοί, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περιοχές σε Μύκονο, Σαντορίνη,  Κρήτη, Ρόδο ακόμη και στην Αττική θα υπαχθούν στο νέο σύστημα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.