ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ούτε βήμα πίσω» για τις προσωρινές διαταγές

Μεθοδεύσεις καταγγέλλει ο Ρουπακιώτης

Στα άκρα φτάνει η αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Μαξίμου. Ο Αντώνης Ρουπακιώτης κατήγγειλε μεθόδευση για να περάσει χωρίς την υπογραφή του η τροπολογία που καταργεί τις προσωρινές δικαστικές διαταγές υπέρ της παραμονής υπό απόλυση εργαζομένων στην εργασία τους.

Μεθοδεύσεις καταγγέλλει ο Ρουπακιώτης

Σφοδρή εξακολουθεί η αντιπαράθεση μεταξύ του Μαξίμου που έχει στο πλευρό του αυτή τη φορά τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, με επίκεντρο την κυβερνητική πρωτοβουλία για εκκαθάριση των συμβασιούχων υπαλλήλων του Δημοσίου που παραμένουν στις θέσεις τους, κάνοντας χρήση προσωρινών δικαστικών αλλαγών και ασφαλιστικών μέτρων.

«Δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω» ανέφερε σε δημοσιογράφους στο περστύλιο της Βουλής ο Αντ. Ρουπακιώτης, στο περιθώριο συζήτησης στη Βουλή για τα πρόσφατα γεγονότα στη Μανωλάδα.

Ο κ. Ρουπακιώτης επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συνυπογράψει τη σχετική διάταξη και, συνεπώς, είτε θα αναζητηθεί συμβιβασμός – που επί του παρόντος μοιάζει εξαιρετικά δύσκολος – είτε η διάταξη θα αποσυρθεί, κατεύθυνση προς την οποία κινείται πλέον συγκροτημένα και η ΔΗΜΑΡ.

Μένει, ωστόσο, να αποδειχθεί τί θα συμβεί με τους δύο «Αντώνηδες» της ΔΗΜΑΡ καθώς η επιβολή της άποψης του ενός, του κ. Ρουπακιώτη, φέρνει σε δεινή θέση τον έτερο Αντώνη Μανιτάκη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε αναφερθεί, εμμέσως πλην σαφώς, στο ζήτημα και κατά τη συζήτηση της ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτση για το πρόσφατο περιστατικό δολοφονικής επίθεσης εις βάρος εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα. Αφορμή αποτέλεσαν τα εύσημα που απένειμε στον κ. Ρουπακιώτη για τη στάση του, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: Κλίμα ζόφου επικρατεί πάνω από τη χώρα και εντείνεται κάθε στιγμή από τον φόβο, τον αυταρχισμό, την ασυδοσία. Να σας συγχαρώ για τη σθεναρή σας αντίσταση απέναντι στα σχέδια για απαγόρευση και των ελάχιστων μέτρων δικαστικής προστασίας για την εργασία.

ΑΝΤ. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αποφεύγει να αναφερθεί στην πραγματικότητα. Δεν υποκρίνεται. Και δεν καλύπτεται πίσω από μια νοσηρή παρελθοντολογία γιατί πιστεύει στην Ελλάδα της Δημοκρατίας και της υπεράσπισης δικαιωμάτων. Σήμερα γίνεται αγώνας σε δύσκολες συνθήκες να διατηρήσουμε δικαιώματα. Υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων και είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια παράλειψης ή βίαιης διακινδύνευσής τους.

Διευκρινίσεις και «στρογγυλέματα» από Μανιτάκη, Κουβέλη

Μετά την έντονη αντίδραση Ρουπακιώτη, συνεργάτες του Αντώνη Μανιτάκη διευκρίνισαν ότι η κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών δεν αφορά την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους.

Παράλληλα, τόνισαν ότι η ρύθμιση αποσκοπεί να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές. Όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, η ρύθμιση προβλέπει ότι η κύρια αγωγή θα πρέπει να εκδικαστεί εντός έξι μηνών, αλλιώς ο εργαζόμενος θα απολύεται.

Σε ερώτηση του πρακτορείου ΑΠΕ-ΜΠΕ αν υπάρξουν αναβολές χωρίς να ευθύνεται ο εργαζόμενος, επισημάνθηκε ότι «πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα».

Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη από τις Βρυξέλλες «Είναι γεγονός η εμπλοκή γιατί όλες αυτές οι προσωρινές διαταγές έχουν χάσει ουσιαστικά την προσωρινότητά τους σε ορισμένες περιπτώσεις, εφόσον έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα», δήλωσε στον Real FM ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «Μπορεί να λυθεί το ζήτημα εφόσον υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων», εκτίμησε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει έως τότε, να διατηρηθούν οι προσωρινές διαταγές, αφού είναι δικαστικές αποφάσεις και βεβαίως μόλις εκδικαστούν θα τηρήσουμε την απόφαση του δικαστηρίου και έτσι θα αρθεί το αδιέξοδο».

Ο ΔΣΑ καταγγέλλει συνταγματική εκτροπή

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, κατήγγειλε τον Αντ. Μανιτάκη ότι προχωρά σε συνταγματική εκτροπή.

Ο ΔΣΑ υπενθυμίζει στην κυβέρνηση ότισύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, «όοιος με πρόθεση δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή δικαστή ... τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη» και αναφέρει ότι «ο Αντώνης Μανιτάκης, παραγνωρίζοντας συνειδητά ότι η υποχρέωση συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις περιλαμβάνει την υποχρέωση συμμόρφωσης και στις προσωρινές διαταγές (βλ. ad hoc ΓνωμΕισΑΠ 8/2004), καθίσταται από πολιτική άποψη «ηθικός αυτουργός» στο ως άνω έγκλημα».

Καλεί τον Αντώνη Ρουπακιώτη «να μη συνυπογράψει αυτές τις επαίσχυντες και προδήλως αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, οι οποίες, εφόσον τεθούν προς ψήφιση, πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να απορριφθούν από τη Βουλή των Ελλήνων».

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.