ΕΛΛΑΔΑ

Επιστράτευση εξετάζει η κυβέρνηση

Απεργίες αποφάσισε η ΟΛΜΕ

Απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στην πρώτη εβδομάδα των Πανελλαδικών Εξετάσεων αποφάσισε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Την επιστράτευση των εκπαιδευτικών εξετάζει η κυβέρνηση.

Απεργίες αποφάσισε η ΟΛΜΕ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των εξετάσεων, και πενθήμερη απεργία από τις 20 μέχρι και τις 24 Μαΐου.

Υπέρ των απεργιών ψήφισαν εννέα μέλη του Δ.Σ. ενώ την πρόταση καταψήφισαν δύο, που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.

Οι γενικές συνελεύσεις των εκπαιδευτικών, με αντικείμενο την υιοθέτηση ή μη της πρότασης, έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη και  Τετάρτη.

Εφόσον επικυρωθεί η απόφαση για απεργίες, προβλέπεται να ξαναγίνουν συνελεύσεις στις 24 Μαΐου για να αποφασίσουν μελλοντικές κινητοποιήσεις.

«Δεν θέλουμε αυτή να είναι μια απεργία συνδικαλιστών, αλλά μια απεργία που να τη στηρίξει και να την θέλει ο κλάδος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει πίσω τις αλλαγές που προωθεί.

«Αν μας επιστρατεύσουν κι εμάς δεν θα υπάρχει κανείς που να μην τον έχουν επιστρατεύσει», ανέφερε για το ενδεχόμενο.

 Υπουργείο Παιδείας: «Ούτε λεπτό παραπάνω αγωνία»

Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας επανέφεραν στο προσκήνιο το σενάριο επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, αναφέροντας ότι η αγωνία χιλιάδων οικογενειών και υποψηφίων δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραταθεί.

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο σημείωσε ότι «Οι τακτικισμοί του 11μελούς Δ.Σ. της ΟΛΜΕ [...] το μόνο που συνεισφέρουν είναι να διαμορφώνουν ένα περιβάλλον απειλών προς την κοινωνία και αγωνίας προς τους δοκιμαζόμενους μαθητές».

Στο Μαξίμου ο υπουργός 

Εξάλλου, ο υπουργός, Κων. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος μετέβη μετά την ανακοίνωση της απόφασης των εκπαιδευτικών, στο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι οι εξετάσεις θα γίνουν στην ώρα τους. «Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση την απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών», ανέφερε.

Αντιδράσεις των κομμάτων

«Αδιανόητη» χαρακτήρισε την απόφαση της ΟΛΜΕ ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.«Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας καταδικάζει τις πρακτικές αυτές που δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές από την συντεταγμένη πολιτεία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του και πήρε θέση υπέρ της επιστράτευσης, τονίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση οι εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν».

Για «εκβιαστική ενέργεια» που «πλήττει κατάφορα τους μαθητές και τις οικογένειές τους» έκανε λόγο η Δημοκρατική Αριστερά.

Αποστάσεις από τις κινητοποιήσεις πήρε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας στον Σκάι κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι εκείνη επέλεξε να ανοίξει λίγο πριν της εξετάσεις το θέμα αλλαγών στους όρους εργασίας των εκπαιδευτικών. Πρόσθεσε όμως ότι οι εκπαιδευτικοί «πρέπει να προσέξουν τις κινήσεις τους».

Η τομεάρχης Παιδείας των ΑΝΕΛ, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σταυρούλα Ξουλίδου, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δημιουργεί έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων και εκμεταλλεύεται τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων ανθρώπων, εμφανίζοντας κακούς και αντι-παιδαγωγούς τους εκπαιδευτικούς που μοχθούν καθημερινά για αυτά τα παιδιά, αλλά διεκδικούν παράλληλα και την αξιοπρέπειά τους ως λειτουργοί της Μέσης Εκπαίδευσης».

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Ετοιμάζουν φύλλα πορείας για τους καθηγητές | Matrix 24 10/05/2013

    […] ότι το Δ.Σ της ΟΛΜΕ αποφάσισε νωρίτερα  σήμερα να  προχωρήσει σε απεργιακές […]

  2. Pingback: Απεργίες αποφάσισε η ΟΛΜΕ - Inside News! - Inside News! 10/05/2013

    […] Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >> […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.