ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Άρθρο του Θεόδωρου Λαμπράκη

Γρηγόρης Λαμπράκης: Η ψυχή του, οι ιδέες του, οι πράξεις του είναι για την Ελλάδα του μέλλοντος...

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και αθλητής. Το πάθος του, το ταλέντο του και η θέληση του στο να είναι πρώτος με ό,τι ασχολείται, τον έκαναν βαλκανιονίκη και λαμπρό γυναικολόγο.

Γρηγόρης Λαμπράκης: Η ψυχή του, οι ιδέες του, οι πράξεις του είναι για την Ελλάδα του μέλλοντος...

Το πάθος του για την ζωή, μιας και το ζούσε καθημερινά ως γυναικολόγος, τον έκανε να ασχοληθεί με την πολιτική, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά που έφερνε στον κόσμο. Η εσωτερική του φωνή για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία σε πολύ δύσκολες πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά εποχές, τον έκανε να ασχοληθεί με την πολιτική.

Ήθελε να συμμετέχει με το κόμμα του Κέντρου αλλά του αρνήθηκαν με αποτέλεσμα να κατέβει με την ΕΔΑ. Δεν ήταν πολιτικά αριστερός.

Σε αυτό το σημείο θα αναφέρω κάτι το οποίο δεν είναι γνωστό και δείχνει τη βρομιά που υπάρχει στο παρασκήνιο, πράγματα που εμείς οι απλοί πολίτες δεν μαθαίνουμε ποτέ.

Ένα μήνα πριν τις εκλογές φωνάζουν τον Λαμπράκη στα γραφεία της ΕΔΑ και του συστήνουν έναν άνθρωπο τον οποίο θα έχει για προστασία και γενικά για οτιδήποτε δουλειές χρειαζότανε. Περνάει ο μήνας και το βράδυ των εκλογών ο Λαμπράκης γυρνάει σπίτι του άσπρος σαν πανί. Τον ρωτάει η μητέρα μου τι συνέβη και της απαντά ότι τον φώναξε ιδιαιτέρως αυτός ο άνθρωπος και του είπε: «Κύριε Λαμπράκη, εμένα δεν θα με ξαναδείτε μπροστά σας. Είσαστε ένας παρά πολύ καλός άνθρωπος και γι’ αυτό σας τα λέω αυτά. Εγώ είμαι από την Ασφάλεια και όχι του κόμματος, παρότι το κόμμα με παρέδωσε σε εσάς. Εξετέλεσα την αποστολή μου που ήταν να σας παρακολουθώ από μέσα.»

Την Αριστερά την βόλευε εκείνη την εποχή να δημιουργηθεί ένα γεγονός που θα προκαλούσε αναταραχή. (Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ αυτή καθ’ αυτή την δολοφονία ). Δεν προστατεύτηκε όπως έπρεπε, παρότι υπήρχαν οι πληροφορίες.

Σε αυτό το σημείο φέρει βέβαια και ο ίδιος μερίδιο ευθύνης διότι με το πάθος που τον διέκρινε δεν πίστευε ότι θα συμβεί κάτι σοβαρό. Και από την άλλη βέβαια η υπερβολική αίσθηση της δύναμης της εξουσίας από το παρακράτος μαζί με την ηλιθιότητα και ανικανότητα αυτών των ανθρώπων έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.

Το όνομα του το καπηλεύτηκε το ΚΚΕ και μάλιστα είχε ταυτιστεί με αυτό, μέχρι το 1983 όταν εμφάνισα το ιδιόγραφο ημερολόγιό του που έλεγε ότι ήταν ανεξάρτητος, συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ.

Άνθρωποι σαν τον Λαμπράκη είναι άδικο να καπηλεύονται, να χρησιμοποιούν το όνομά τους δεκάδες άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά μόνο και μόνο για να προβάλουν τον εαυτό τους.

Ο Λαμπράκης δεν είναι διαφημιστικό μέσον.

Δεν είναι αφίσα - κορνίζα, για να περνάνε στρεβλωμένα μηνύματα που τους βολεύει στον στόχο τους και κοιμίζει τον απλό κόσμο.

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΣΑΝ ΑΥΤΟΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ

ΤΟΝ ΚΑΝΕΤΕ ΝΑ ΜΟΙΑΣΕΙ ΜΕ ΕΣΑΣ.

Η ψυχή του, οι ιδέες του, οι πράξεις του είναι για την Ελλάδα του μέλλοντος...

 

Δείτε εδώ όλο το ιστορικό αφιέρωμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.