ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup

Επάγγελμα πωλητής: το πλέον περιζήτητο στην Ελλάδα

Δυσκολία αντιμετωπίζει το 38% των εργοδοτών στην κάλυψη θέσεων εργασίας, κυρίως πωλητών, αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών, στην Ελλάδα τoy 1,5 εκατομμυρίου ανέργων.

Επάγγελμα πωλητής: το πλέον περιζήτητο στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2013, και λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στη χώρα, το συγκεκριμένο ποσοστό –αυξημένο κατά 14 μονάδες σε σχέση με πέρυσι και 3 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο-, καταδεικνύει σύμφωνα με τους ίδιους τους εργοδότες, το έλλειμμα απαιτούμενης εμπειρίας (60%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (25%) και διαθέσιμων υποψηφίων (17%) που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας.

Η ετήσια Έρευνα της ManpowerGroup με θέμα την έλλειψη ταλέντου πραγματοποιήθηκε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά σε 42 χώρες από όλο τον κόσμο, σε περισσότερους από 38.000 εργοδότες.

Η Ελλάδα συμμετείχε στην Έρευνα για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών από όλους τους τομείς της οικονομίας.

Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2013

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι εργοδότες στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων «Επαγγελματιών Πωλητών», με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα αυτή των «Υψηλόβαθμων Στελεχών», η οποία ανέβηκε δύο θέσεις στην κατάταξη από πέρυσι. Την τρίτη θέση φέτος κατέχουν οι «Τεχνικοί», οι οποίοι πέρυσι είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης η εμφάνιση στο Νο 4 της λίστας του «Προσωπικού Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Πελατών», μια θέση εργασίας που είχαμε ξαναδεί στο Top 10 του 2010.

2013 - Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα

2012 - Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα

1.  Επαγγελματίες Πωλητές

1.  Επαγγελματίες Πωλητές

2.  Υψηλόβαθμα Στελέχη

2.  Τεχνικοί

3.  Τεχνικοί

3.  Εξειδικευμένοι Τεχνίτες

4. Προσωπικό Εξυπηρέτησης & Υποστήριξης Πελατών

4. Υψηλόβαθμα Στελέχη

5.  Εξειδικευμένοι Τεχνίτες

5.  Επόπτες

6.  Προσωπικό για Λογιστήρια/Οικονομικά Τμήματα

6.  Προσωπικό για Διοικητική & Γραμματειακή Υποστήριξη

7. Προσωπικό ΙΤ

7. Διευθυντές Πωλήσεων

8. Προσωπικό για Διοικητική & Γραμματειακή Υποστήριξη

8. Μηχανικοί

9. Διευθυντές Πωλήσεων

9. Προσωπικό ΙΤ

10. Μηχανικοί

10. Προσωπικό για Λογιστήρια/Οικονομικά Τμήματα

 

Η Έλλειψη Ταλέντου στον Κόσμο

Σε σύνολο περισσότερων από 38.000 εργοδότες από 42 χώρες, το ποσοστό των εργοδοτών που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους ανέρχεται σε 35%. Σε σχέση με πέρυσι, το ποσοστό καταγράφεται αυξημένο κατά 1 μονάδα και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης, το 2008.

Τη μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση κατάλληλων ατόμων αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ιαπωνία (85%), την Βραζιλία (68%), την Ινδία (61%), την Τουρκία (58%) και το Χονγκ Κονγκ (58%). Το ζήτημα της έλλειψης ταλέντου δείχνει να προβληματίζει ελάχιστα τους Ισπανούς (3%), Ιρλανδούς (3%), Νοτιο-αφρικανούς (6%), Ολλανδούς (9%) και Τσέχους (9%) εργοδότες.

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με τις θέσεις που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν βλέπουμε φέτος τις ίδιες ακριβώς ειδικότητες με το 2012: τους Εξειδικευμένους Τεχνίτες, τους Μηχανικούς και τους Επαγγελματίες Πωλητές.

Παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών που θεωρούν ότι οι κενές θέσεις έχουν μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην επιχειρηματική τους λειτουργία αυξήθηκε σε 54% από 42% που ήταν πέρυσι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.