ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Οι παρακαταθήκες του Γρηγόρη Λαμπράκη

Ολοκληρώθηκε το ιστορικό αφιέρωμα του matrix24.gr

Σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια, στις 27 Μαϊου του 1963,  κατέληξε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί μετά από τη δολοφονική επίθεση που έγινε εναντίον του ο αγωνιστής της Δημοκρατίας, βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης.

Ολοκληρώθηκε το ιστορικό αφιέρωμα του matrix24.gr

Σήμερα, ολοκληρώνεται το ιστορικό αφιέρωμα του Matrix24.gr η δημοσίευση του οποίου άρχισε στις 13 Μαϊου και διήρκεσε δύο εβδομάδες με μια σειρά μαρτυριών και άρθρων από πολιτικούς και δημοσιογράφους που συνεισέφεραν στην ανάλυση των ιστορικών και πολιτικών στοιχείων που σημάδεψαν την πορεία της Ελλάδας.

Στην ιστορική αυτή καταγραφή, κατά σειρά δημοσίευσης, συμμετείχαν με τα άρθρα τους:

- Ο πρώην υπουργός και δημοσιογράφος Γιώργος Ρωμαίος, ο οποίος είχε καλύψει, ως απεσταλμένος των εφημερίδων ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ τα δραματικά γεγονότα της Θεσσαλονίκης του 1963, με τίτλο «Ο Γρηγόρης Λαμπράκης θύμα του τρίκυκλου της Χούντας».

-  Ο συγγραφέας του βιβλίου «Ζ» για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη Βασίλης Βασιλικός, που μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες και πούλησε πολλά εκατομμύρια αντίτυπα κάνοντας γνωστή τη δράση του παρακράτους σε όλο τον Κόσμο. Με βάση το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού γυρίστηκε από τον διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά η ομότιτλη ταινία. «Η δολοφονία επιτάχυνε την εκκόλαψη του αβγού του φιδιού», ήταν ο τίτλος του άρθρου του Βασίλη Βασιλικού.

- Ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος με τίτλο «Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη γέφυρα ανάμεσα στον εμφύλιο και τη δικτατορία».

- Ο Πάνος Τριγάζης με θέμα «Ο Λαμπράκης, πηγή έμπνευσης και σήμερα».

- Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ηλίας Νικολακόπουλος με θέμα «Κράτος, παρακράτος και υπερκράτος. Οι μηχανισμοί που οργάνωσαν την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη».

- Παρουσιάστηκαν οι αποκαλύψεις από τα δύο βιβλία του αείμνηστου δημοσιογράφου Γιάννη Βούλτεψη που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη της δράσης του παρακράτους με τίτλο «Ο Γιάννης Βούλτεψης και το… δημοσιογραφικό τρίκυκλο που αποκάλυψε την εκτροπή».

- Ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη Θεόδωρος με τίτλο «Γρηγόρης Λαμπράκης: Η ψυχή του, οι ιδέες του, οι πράξεις του είναι για την Ελλάδα του μέλλοντος…»

- Ο δημοσιογράφος Θάνος Παπαδόπουλος με θέμα «To παλάτι πηγή ανωμαλίας και εξάρτησης».

-  Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Νίκος Κωνσταντόπουλος με θέμα «Ματωμένη ελπίδα – πικραμένη μνήμη».

Δημοσιεύτηκαν επίσης μια σειρά από ρεπορτάζ:

-          Από το Λονδίνο στο Μαραθώνα

-          Το ραντεβού του Λαμπράκη με την Ιστορία

-          Δολοφονία Λαμπράκη: Το πολιτικό κλίμα

-          «Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;»

-          Η πρωτοφανής απόφαση: «Ο Λαμπράκης ΔΕΝ δολοφονήθηκε

-          Καταπέλτης η αγόρευση του Εισαγγελέα Δελαπόρτα

-         Ο Ανακριτής που έγινε Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΕικόνες από τη γειτονιά μου όταν δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης

-         Η ίδρυση της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη:«Κάθε νέος και Λαμπράκης»

-         Ο «διωγμός» των νεολαίων Λαμπράκη από τα σχολεία

 

Δείτε εδώ όλο το ιστορικό αφιέρωμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.