ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενιαίος φόρος μετά το χαράτσι

Πώς θα φορολογηθούν τα ακίνητα το 2014

Με 12 ευρώ ανά στρέμμα κατά μέσο όρο θα φορολογηθούν τα εκτός σχεδίου ακίνητα το 2014. Ο μαθηματικός τύπος θα είναι ευρώ χ στρέμμα, ωστόσο ακόμα δεν έχουν αποφασισθεί οι συντελεστές απομείωσης για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Πώς θα φορολογηθούν τα ακίνητα το 2014

Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής ο ενιαίος φόρος θα επιβληθεί ως εξής:

Αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου ακίνητα.

Όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα θα φορολογηθούν ανά στρέμμα. Ακόμα δεν έχει αποφασισθεί το ποσό που θα επιβληθεί στα εκτός σχεδίου ακίνητα ωστόσο μεσοσταθμικά υπολογίζεται ο φόρος να ανέρχεται στα 12 ευρώ ανά στρέμμα. Το τελικό ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της έκτασης και συγκεκριμένα θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:

-Καλλιεργήσιμα ή μη

-Αρδευόμενα ή μη

-Παραθαλάσσια ή μη

-Κοντά σε εθνικές οδούς.

-Μονοετούς ή πολυετούς καλλιέργειας.

-Πεδινά, ορεινά ή ημιιορεινά.

Για τις αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις (για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες): Θα εφαρμοστούν συντελεστές απομείωσης με όριο τα 20 στρέμματα. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα αγροτεμάχια χωρίζονται σε:

- 25 εκατ. στρέμματα μονοετούς καλλιέργειας.

- 9 εκατ. στρέμματα ελιές.

- 3 εκατ. στρέμματα. Πολυετούς καλλιέργειας

- 23 εκατ. στέμματα. Βοσκότοποι

- 6 εκατ. στρέμματα. Ιδιωτικά δάση

-150.000 στρέμματα. Λατομεία

Υπολογίζεται ότι υπάρχει ακόμα 9-15 εκατ. στρέμματα τα οποία δεν είναι δηλωμένα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει μέχρι 31/8 να υποβάλουν εκ νέου τα στοιχεία των αγροτεμαχίων που κατέχουν σε ένα αναμορφωμένο έντυπο που θα περιλαμβάνει τα γενικά χαρακτηριστικά των εκτάσεων γης.

Διαψεύδει η κυβέρνηση δημοσιεύματα για φορολόγηση αγροτικών εκτάσεων

Πάντως η κυβέρνηση διαψεύδει τα περί φορολόγησης αγροτεμαχίων. «Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για φορολόγηση αγροτεμαχίων ή αγροτικών εκτάσεων», αναφέρουν σχετικά κυβερνητικές πηγές.

Αστικά ακίνητα. Στόχος είναι να εισπραχθούν 1,7 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αναζητούνται 700 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με την αρχική εκτίμηση της επιτροπής. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην επιβολή υψηλότερων συντελεστών κυρίως των ακινήτων με μεγαλύτερη αντικειμενική αξία.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προτείνουν αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ ενώ το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να εισηγείται να μην υπάρχει αφορολόγητο όριο και να φορολογηθούν όλα τα ακίνητα από το πρώτο ευρώ. Ωστόσο προτείνει να υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Επίσης τα δύο κόμματα προτείνουν συντελεστές από 0,1% έως 1,5% - 2%. Αντίθετα η πρόταση του υπουργείου είναι ο ανώτατος συντελεστής να μην υπερβαίνει το 1% καθώς δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.

Ακίνητα επιχειρήσεων.

Τα ακίνητα των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν ανάλογα με το σκοπό που χρησιμοποιούνται. Δηλαδή τα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο που θα αποτελείται από τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%. Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία. θα φορολογηθούν με συντελεστές 0,1%, 0,2% και 0,3%.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.