ΕΛΛΑΔΑ

To 1956

Σαν σήμερα, εκτελέστηκαν από τους Βρετανούς οι Καραολής και Δημητρίου

Οι δύο Κύπριοι ήρωες ήταν αγωνιστές της ΕΟΚΑ και αγωνιζόταν για την απομάκρυνση των βρετανικών δυνάμεων από τη Μεγαλόνησο.

Σαν σήμερα, εκτελέστηκαν από τους Βρετανούς οι Καραολής και Δημητρίου

Ο Μιχάλης Καραολής γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1933. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο του Παλαιχωρίου και αποφοίτησε με υποτροφία από την Αγγλική σχολή Λευκωσίας. Απόφοιτος  έπιασε δουλειά στο Φόρο Εισοδήματος. Ήταν επίσης αθλητής δρόμου και εργαζόταν στον ΑΠΟΕΛ. Εντάχθηκε στη Ε.Ο.Κ.Α. πολύ πριν από την 1η Απριλίου 1955 και ήταν μέλος της ομάδας του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη.

Στις 28 Αυγούστου 1955 ανέλαβε μαζί με τον Ανδρέα Παναγιώτου την δολοφονία του αστυνομικού και προδότη Ηρόδοτου Πουλλή. Η απόπειρα πέτυχε. Ο Παναγιώτου διέφυγε αλλά ο Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα από τις αγγλικές δυνάμεις. Φυλακίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας και καταδικάστηκε σε θάνατο, στις 28 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Ο Ανδρέας Δημητρίου καταγόταν από τον Άγιο Μάμα, Λεμεσού. Γεννήθηκε το 1934. Η δράση του Δημητρίου στην ΕΟΚΑ ήταν πολυσήμαντη. Μια από τις επιχειρήσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε ήταν και η αρπαγή όπλων από τις στρατιωτικές αποθήκες Αμμοχώστου, στις οποίες εργαζόταν.

Η επιχείρηση πέτυχε και η Ε.Ο.Κ.Α. ενισχύθηκε σημαντικά, αλλά ο ίδιος συνελήφθη. Καταδικάστηκε σε θάνατο έχοντας κατηγορηθεί για την εκτέλεση ενός Άγγλου στην Αμμόχωστο στις 28 Νοεμβρίου 1955. Έκανε έφεση η οποία απορρίφθηκε, όπως απορρίφθηκε και η αίτηση για χάρη, την οποία υπέβαλαν οι δικηγόροι στον Κυβέρνητη Χάρνιγκ.

Η εκτέλεση 

Ο Δημητρίου οδηγήθηκε στην αγχόνη στις 10 Μαΐου 1956, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο μαζί με τον Μιχάλη Καραολή, ο οποίος εκτελέστηκε πρώτος λέγοντας: «Εμένα δεν πρέπει να με λυπάστε, αφού εγώ δεν βρίσκω λόγο για να με κλαίω, ούτε οι συγγενείς μου πρέπει να με κλαίνε».

Οι Άγγλοι δεν επέτρεψαν στην οικογένειά του Καραολή να πάρει το σώμα του και να το θάψει, αλλά το έθαψαν οι ίδιοι σε ένα περιφραγμένο χώρο εντός των φυλακών, στα λεγόμενα Φυλακισμένα Μνήματα.

Η εκτέλεση των δύο Κυπρίων αγωνιστών προκάλεσε εντονότατο ρεύμα αγανάκτησης σ΄ ολόκληρο τον κόσμο. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες.

Τιμής ένεκεν ο Δήμος Αθηναίων μετονόμασε την οδό Λουκιανού όπου βρίσκεται και το οίκημα της Αγγλικής Πρεσβείας, σε οδό Καραολή και Δημητρίου, το ίδιο έπραξε και ο Δήμος Πειραιά μετονομάζοντας την οδό Ναυάρχου Μπητ σε οδό Καραολή και Δημητρίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.