ΕΛΛΑΔΑ

Σε αντίστροφη μέτρηση η επιστράτευση των εκπαιδευτικών

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΟΛΜΕ

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά την απόφαση των δεύτερων για κήρυξη απεργίας μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σήμερα τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ αναζήτησαν τρόπους ώστε να μην παραλάβουν τα φύλλα πορείας που θα σταλούν το πρωί της Δευτέρας.

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΟΛΜΕ

Το ΔΣ  Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι για να εκτιμήσει την κατάσταση, και εμμένει στην αρχική απόφαση για απεργία των καθηγητών μέσα στις εξετάσεις. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε επίσης σύσκεψη των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ της Αττικής αύριο Κυριακή στις 6 μμ για ενημέρωση και συγκρότηση κεντρικής απεργιακής επιτροπής καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, 13/5 στις 7 μμ στα γραφεία της ΟΛΜΕ. Επίσης, κάλεσε την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν την Παρασκευή, 17/5 Πανεργατική Πανελλαδική απεργία «για την καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού».

Σε νέα σημερινή άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι «Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έδωσαν τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών. Η απόφαση για πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι πολιτικά ορθή και συνταγματικά επιβεβλημένη. Ο υπουργός Παιδείας είχε τη συνταγματική υποχρέωση και το ηθικό καθήκον να μην αναμένει την υλοποίηση του συγκεκριμένου κινδύνου, αλλά την έγκαιρη αποτροπή του με σκοπό την εξυπηρέτηση άμεσου και επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή την προστασία των υποψηφίων».

«Ο κίνδυνος και η απειλή «γεννήθηκαν» με την αναγγελία της 24ωρης και των 5μερων απεργιακών κινητοποιήσεων που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε. Η επικύρωση των αποφάσεών του, η αναμονή της επικύρωσης των προτάσεών του από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ δύο ημέρες προ της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν η διόγκωση του κινδύνου και ο πολλαπλασιασμός των δυσμενών συνεπειών στην ψυχολογία των υποψηφίων» αναφέρεται στην ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας.

Χαρακτηριστικό είναι το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με αυτό «υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα, με την από 10 Μαΐου 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την 17η Μαΐου 2013, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2012-2013 και από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, καθώς και η σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και τους σοβαρούς κινδύνους που επαπειλούνται για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις ανωτέρω εξετάσεις, αιφνιδίως, επτά ημερολογιακές ημέρες πριν από την διεξαγωγή τους».

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ με τις αποφάσεις εκθέτει την συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να διασφαλίσουν τους κόπους και τις θυσίες των μαθητών τους με την απρόσκοπτη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας.

«Η επίκληση αντισυνταγματικότητας της "επιστράτευσης" των εκπαιδευτικών, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις τύπου "εάν μας επιστρατεύσουν θα κοιτούμε με το κεφάλι ψηλά τους συναδέλφους μας", καθώς και παράθεση αιτημάτων για κατάργηση νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία τριετία λίγες μέρες πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις πιστοποιούν ότι μοναδικός στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ ήταν και παραμένει η ακύρωση των προσπαθειών των μαθητών διαμέσου της ακύρωσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων» καταλήγουν.

(Πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.