ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωριστά ψηφοδέλτια για δήμαρχο - δημοτικούς συμβούλους

Αλλάζει (;) ο εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση

Αλλαγές του τρόπου ανάδειξης των δημάρχων, για τις εκλογές του Μαΐου 2014, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει... ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή.

Αλλάζει (;) ο εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση

Δύο ψηφοδέλτια, ένα από το οποίο θα επιλέγεται ο δήμαρχος και ένα ακόμη στο οποίο θα σταυρώνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν αποκλείεται να δούμε στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου του 2014.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και οι δύο άλλοι κυβερνητικοί εταίροι εμφανίζονται να έχουν καταλήξει στην ανάγκη αλλαγής του τρόπου ανάδειξης των δημοτικών αρχόντων, σε μία προσπάθεια να «σπάσει» η «κομματική γραμμή», η οποία αυτή την περίοδο άλλωστε δεν τους εξυπηρετεί εκλογικά, και να επιδιωχθούν ευρύτερες συναινέσεις κάτω από υπερκομματικές, ευρύτερης αποδοχής προσωπικότητες. Εκτιμάται, δε, ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μπορούν να καταλήξουν σε ισχυρούς υποψηφίους που θα επιτύχουν αφενός να ανταγωνιστούν τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να υπερνικήσουν τους εκλεκτούς της Χρυσής Αυγής που, σε κάποια αστικά κέντρα τουλάχιστον, εμφανίζουν ισχυρή δυναμική.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ο οποίος ωστόσο δεν έχει φθάσει στην τελική του φάση, οι εκλογείς τον προσεχή Μάιο θα κληθούν να επιλέουν αφενός δήμαρχο, αφετέρου δε δημοτικούς συμβούλους μέσα από μία ενιαία λίστα υποψηφίων. Με αυτό τον τρόπο, θεωρείται ότι, θα αναδειχθούν πρόσωπα που εμφανίζονταν διστακτικά να ενταχθούν κάτω από μία κομματική σημαία ενώ παράλληλα θα «χαθούν» οι άγνωστοι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής καθώς δεν θα παρασυρθούν, πλήρως τουλάχιστον, από τον υποψήφιο και αναγνωρίσιμο προφανώς υποψήφιο δήμαρχο που θα ορίσει ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Η επιλογή να σπάσουν οι κομματικές γραμμές στις αυτοδιοικητικές εκλογές πέραν της σκοπιμότητας να περιορισθούν τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα για τη Ν.Δ. και τα κόμματα της συγκυβέρνησης εξυπηρετεί, πάντως, όπως σημειώνει και η εφημερίδα και την επιδίωξη του κ. Αντ. Σαμαρά να «ανοίξει» το κόμμα του σε νέα πρόσωπα ακόμη κι αν αυτά δεν περιλαμβάνονται στα στενά όρια της Ν.Δ. ή της ευρύτερης κεντροδεξιάς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.