ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και νέες ποινές για επίορκους

Ενιαίο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις εξετάζει η κυβέρνηση

Ραγδαίες αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων των συντελεστών του ΦΠΑ, το ποινολόγιο της Εφορίας για τις φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις και τις ποινές για τους επίορκους υπαλλήλους σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.

Ενιαίο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις εξετάζει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται μείωση των συντελεστών στις επιχειρήσεις με στόχο την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 15% για όλα τα νομικά πρόσωπα και αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ με πρώτο βήμα τη μείωση του συντελεστή στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Ειδικότερα το σχέδιο που καταρτίζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα περιλαμβάνει:

1. Επανεξέταση/βελτίωση των κενών στη φορολογική νομοθεσία καθώς και των συντελεστών φορολογίας. Επέκταση της φορολογικής βάσης, και εξέταση εκ του μηδενός των ειδικών εξαιρέσεων που υπάρχουν σήμερα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα. Επίσης σχεδιάζεται η βελτίωση των εντύπων υποβολής και απόδοσης των φόρων (συγχώνευση δηλώσεων).

2. Οι ανωτέρω βελτιώσεις αφορούν και τις επιχειρήσεις όπου σχεδιάζεται σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών στο 15%.

3. Επανεξέταση της δήλωσης ΦΠΑ καθώς και των συντελεστών ΦΠΑ. Το πρώτο στάδιο προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ωστόσο ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ χαμηλότερου του σημερινού με στόχο να αρθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα.

4. Επανεξέταση και βελτίωση:

- των εντύπων υποβολής και απόδοσης φόρων

-της μηχανογραφικής υποστήριξης

- της διαδικασίας αποφυγής επαφής πολίτη με υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.

5. Εξορθολογισμός των προστίμων -ποινών. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν σημαντικά τα πρόστιμα και οι ποινές με στόχο αυτά να μπορούν να καταβάλλονται από τους ελεγχόμενους οι οποίοι έχουν υποπέσει σε παραβάσεις. Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν με βάση την αρχή της αναλογικότητας και τη μέγιστη δυνατή αντικειμενικοποίηση των προστίμων (ιστορικό ελεγχόμενου και δείκτες συμμόρφωσης)

6. Απλοποίηση των διαδικασιών στις εισαγωγές και τις εξαγωγές στο πλαίσιο της υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής και του οδικού χάρτη για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου.

7. Απλοποίηση των διαδικασιών για τη διακίνηση και των εκτελωνισμό των εμπορευμάτων

8. Επανεξέταση της ποινικής νομοθεσίας και ποινικής διαδικασίας για ενδεχόμενες πειθαρχικές παραβάσεις. Θα θεσπιστεί νέο σύστημα αντικειμενικής αξιολόγησης καταγγελιών για διαφθορά υπαλλήλων, ενώ θα στελεχωθούν τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλιο με επιμορφωμένους υπαλλήλους για αντικειμενικότερες κρίσεις και ουσιαστική απονομή πειθαρχικού δικαίου.

9. Επανεξέταση των περιπτώσεων άρσης του φορολογικού απορρήτου

10. Επανεξέταση της νομοθεσίας περί προστασίας των πληροφοριοδοτών

11. Επανεξέταση των αντικειμενικών αξιών καθώς και της διαδικασίας για τις αυτοψίες των ακινήτων από τις εφορίες.

12. Ενίσχυση της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου και χαρτογράφηση τομέων που θεωρούνται επικίνδυνοι ως προς την εμφάνιση φαινομένων διαφθορας (έλεγχος, είσπραξη, συναλλαγές με μετρητά).

13. Σχεδιασμός νέων ηλεκτρονικών φορμών με πληρωμή των φόρων που προκύπτουν στις τράπεζες (σε εξέλιξη)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.