ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έκθαμβοι έμειναν οι αστρονόμοι

Η πιο ισχυρή και φωτεινή έκρηξη ακτίνων- γάμα

Μια πανίσχυρη και υπέρλαμπρη έκρηξη ακτινών- γάμα, η οποία αποτελεί, κατά πάσα πιθανότητα, προϊόν του εκρηκτικού θανάτου κάποιου μεγάλου άστρου άφησε έκθαμβους τους αστρονόμους. Η έκρηξη, που διήρκεσε επί πολλές ώρες, δημιούργησε πλέον ένα νέο αστρονομικό ρεκόρ ισχύος και διάρκειας για τέτοιου είδους φαινόμενα.

Η πιο ισχυρή και φωτεινή έκρηξη ακτίνων- γάμα

Η έκρηξη (Gamma-Ray Burst ή εν συντομία GRB) προήλθε από ένα μακρινό γαλαξία σε απόσταση περίπου 3,6 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα. Είχε ενέργεια τουλάχιστον 94 δισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ (GeV) ή περίπου 35 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια του ορατού φωτός. Το φαινόμενο έγινε αρχικά αντιληπτό από τα διαστημικά τηλεσκόπια Fermi και Swift της NASA.

«Περιμέναμε πολύ καιρό για μια έκρηξη ακτινών- γάμα τόσο σοκαριστικά φωτεινή. Η έκρηξη διήρκεσε τόσο πολύ, που ένας αριθμός- ρεκόρ επίγειων τηλεσκοπίων μπόρεσαν να την παρατηρήσουν, καθώς ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη οι παρατηρήσεις από το διάστημα», δήλωσε η Τζούλι ΜακΈνερι από το Διαστημικό Κέντρο Goddard της NASA, σύμφωνα με το Space.com., όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η έκρηξη έγινε αισθητή σε διάφορα μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (οπτικό, υπέρυθρο, ραδιοκύματα) από τα αντίστοιχα τηλεσκόπια.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.