ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα «αγκάθια» της ενοποίησης

Ξεκίνησε η κρίσιμη Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Τα πολιτικά, αλλά και τα οργανωτικά «αγκάθια» της επιχείρησης ενιαιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθούν επί τάπητος σήμερα, που ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκίνησε η κρίσιμη Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Τα σημεία τριβής μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι αρκετά, ενώ καλά γνωρίζοντες το εύθραυστο εσωκομματικό πεδίο στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείουν να ανέβουν οι τόνοι. Εξάλλου, όπως διεφάνη και από το χθεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στις απόψεις του, αν και θα ήθελε να μην ανέβουν κατακόρυφα οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Μάλιστα, στελέχη που ήταν παρόντα στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου, περιγράφουν έναν Αλέξη Τσίπρα «ήπιο στις διατυπώσεις, αλλά σταθερό στις απόψεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να κάνει ούτε βήμα πίσω.

Τα «αγκάθια»

Σε πρώτη φάση, εκτός από τα πολιτικά, υπάρχουν και τα οργανωτικά αγκάθια. Η ηγεσία του κόμματος επιμένει στην αυτοδιάλυση των τάσεων, ενώ σχετική απόφαση αναμένεται να πάρει, με το Διαρκές Συνέδριό του, και ο ίδιος ο ΣΥΝ, ώστε να πιέσει και τις υπόλοιπες συνιστώσες προς την ίδια κατεύθυνση. Όμως, η πλευρά Λαφαζάνη («Αριστερή Πλατφόρμα») έχει διαμηνύσει ότι αντίκειται στην υποχρεωτική αυτοδιάλυση των συνιστωσών, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για διατήρηση της οργανωτικής τους αυτονομίας. Αντιθέτως, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να διαλυθούν οργανωτικά οι συνιστώσες και να μετατραπούν σε τάσεις, δηλαδή σε ρεύματα ιδεών, χωρίς κάθετη δομή.

Παράλληλα, στη γραμμή Λαφαζάνη, δηλαδή αρνητικές στην αυτοδιάλυση, είναι αρκετές ακόμη συνιστώσες (ΔΕΑ, ΚΟΕ, ΚΟΚΚΙΝΟ, Ενεργοί Πολίτες), πολλές από τις οποίες (ΔΕΑ, ΚΟΚΚΙΝΟ) αποτελούν και συμμάχους του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλαδή στην «Αριστερή Πλατφόρμα».

Σε εστία αντιπαράθεσης αναμένεται να αναδειχθεί και η πρόταση της πλειοψηφίας για ενιαίο ψηφοδέλτιο σε όλες τις ψηφοφορίες και στις συλλογικές διαδικασίες και, κυρίως, στις αρχαιρεσίες του Συνεδρίου του Ιουλίου, που θα είναι και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Η «Αριστερή Πλατφόρμα», αλλά και ορισμένες επιμέρους συνιστώσες, δεν συζητούν καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και εμμένουν στα χωριστά ψηφοδέλτια-λίστες. Επίσης, οι «λαφαζανικοί» αξιώνουν επιστροφή στο πρότυπο των παλιών κομμουνιστικών κομμάτων σε ό,τι αφορά την εκλογή προέδρου: δηλαδή, να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, που έχει ήδη εγκαταλείψει τις εισηγήσεις περί εκλογής προέδρου από τη βάση του κόμματος, δεν συζητά καν την πρόταση Λαφαζάνη και θα προτείνει, κατά πληροφορίες, να μείνει ως έχει η διαδικασία εκλογής προέδρου, δηλαδή να αποφασίζει το Συνέδριο του κόμματος.

Συμμαχίες, κυβέρνηση και νόμισμα

Φυσικά, το πεδίο των διαφωνιών δεν αφορά μόνο τα οργανωτικά, η βεντάλια των οποίων θα ανοίξει σήμερα με την εισήγηση του Συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα. Έντονες και ισχυρές είναι οι αποκλίσεις και στα πολιτικά θέματα. Η «Αριστερή Πλατφόρμα» θα επιμείνει στην ανάγκη εκπόνησης «Σχεδίου Β» για συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ η πλειοψηφία θα επιχειρήσει να βρει «στρογγυλές» διατυπώσεις που να καλύπτουν όλες τις πλευρές. Παράλληλα, διαφωνία καταγράφεται και σε ό,τι αφορά στην πολιτική συμμαχιών: ο Αλέξης Τσίπρας θα καταθέσει σήμερα πρόταση-κάλεσμα προς τις δυνάμεις «από τα αριστερά της αριστεράς ως τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας», την ώρα που η εσωκομματική αντιπολίτευση επιμένει πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθυνθεί μόνο στο ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου.

Τέλος, η πλευρά Λαφαζάνη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να διαφοροποιηθεί και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, εκφράζοντας «σκληρές θέσεις» και απορρίπτοντας κάθε επενδυτική σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Αιχμές

Η βασική ανησυχία των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως (και κυρίως των «μετριοπαθών» της «Πλατφόρμας 2010» -Παπαδημούλης, Δούρου, Πουλάκης, Μπαλάφας κ.α. που παρακολουθούν με ανησυχία τα τεκταινόμενα) είναι μήπως η βεντάλια των αντιθέσεων που θα ανοίξει αυτό το διήμερο, παραμείνει ως ενεργό εσωκομματικό μέτωπο που θα «καίει» ως το Συνέδριο του Ιουλίου, δηλαδή για ακριβώς δύο μήνες.

Άλλωστε, η «Αριστερή Πλατφόρμα» έχει ήδη δείξει... άγριες διαθέσεις, με το 30σέλιδο κείμενο συμβολής που κατέθεσε ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Στο κείμενο αυτό δεν λείπουν οι αιχμές κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η αμφισβήτηση των διαδικασιών και του χρονοδιαγράμματος ως το Συνέδριο. Παράλληλα, οι «λαφαζανικοί» δεν κρύβουν και την αντίθεσή τους ως προς το νόμισμα και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αφού στο κείμενό τους σημειώνεται χαρακτηριστικά: «η πιθανή έξοδος από την Ευρωζώνη δεν συνιστά ένα άλλο πολιτικό σχέδιο, δεν παραπέμπει σε ένα άλλο πρόγραμμα και σε άλλες συμμαχίες, αλλά ίσα-ίσα δηλώνει την αποφασιστικότητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και σχέδιο ρήξης και ανατροπής σε σοσιαλιστική κατεύθυνση αταλάντευτα, αποφασιστικά, μέχρι το τέλος, γνωρίζοντας ότι συνεπάγεται τη μετωπική ρήξη με την Ευρωζώνη και ότι μια τέτοια ρήξη απαιτεί πλήρη προετοιμασία και εναλλακτικό σχέδιο».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετατραπεί σε ενιαίο κόμμα | Matrix 24 18/05/2013

    […] Διαβάστε επίσης: Ξεκίνησε η κρίσιμη Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.