MEDIA

Tο 1999

Σαν σήμερα, πέθανε ο Φρέντι Γερμανός

Ο Φρέντι Γερμανός ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός για τις τηλεοπτικές παραγωγές του και τα ευθυμογραφήματά του.

Σαν σήμερα, πέθανε ο Φρέντι Γερμανός

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου 1934. Καταγόταν από την Μυτιλήνη. Σε ηλικία οκτώ ετών έβγαλε την πρώτη του εφημερίδα, με τίτλο «Όλα για όλους» την οποία κυκλοφορούσε σε είκοσι αντίτυπα και στην οποία η μητέρα του έγραφε το ερωτικό διήγημα.

Μεγάλωσε στα Εξάρχεια και στην Κυψέλη. Τελείωσε το Βαρβάκειο ως ο χειρότερος μαθητής της πεντηκονταετίας στα θετικά μαθήματα.

Δούλεψε ως πλασιέ υφασμάτων και υπάλληλος λογιστηρίου. Σπούδασε στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή και στη Σχολή Δημοσιογραφίας Όλσον. Μιλούσε αγγλικά και γαλλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών.

Ο δημοσιογράφος

Από το 1953 ως ελεύθερος ρεπόρτερ ανέλαβε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές σε διάφορες χώρες, (Αμερική, Καναδά, Ρωσία, Αφρική και Περσία), για λογαριασμό εφημερίδων και περιοδικών.

Συνάντησε δεκάδες διάσημα πρόσωπα, πολιτικούς αρχηγούς, λογοτέχνες, ηθοποιούς, και τους πήρε συνέντευξη. Υπήρξε σχεδόν ο κατ' αποκλειστικότητα ρεπόρτερ που κάλυψε τον πριγκιπικό γάμο της Σοφίας και του Χουάν Κάρλος και στη συνέχεια το βασιλικό γάμο του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας στο περιοδικό «Εικόνες».

Το 1966 άρχισε να ασχολείται με την τηλεόραση ως παρουσιαστής ειδήσεων. Διακρίθηκε όμως και στην παρουσίαση εκπομπών οι οποίες έχουν ιστορική αξία για την ελληνική τηλεόραση.

Τηλεοπτικές δημιουργίες όπως «Αλάτι και Πιπέρι» και «Η Πρώτη Σελίδα» είχαν γίνει παράδειγμα σωστής τηλεοπτικής εκπομπής και είχαν αγαπηθεί πολύ από τους τηλεθεατές κάνοντας τον Φρέντυ Γερμανός ιδιαίτερα διάσημο.

Ήταν ο μοναδικός Έλληνας δημοσιογράφος που επισκέφθηκε το ακρωτήριο Κανάβεραλ το 1969 και παρακολούθησε την κατάκτηση της Σελήνης ως απεσταλμένος της «Απογευματινής».

Γνώρισε μεγάλη επιτυχία ως ευθυμογράφος με πηγαίο χιούμορ, παρατηρητικότητα και πρωτότυπο ύφος, αλησμόνητοι έχουν μείνει τα σχόλια του σε διάφορες συνεντεύξεις.

Ήταν μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Ήταν άνθρωπος των media, αλλά δεν ανήκε σε μια παράταξη, σε μια εφημερίδα, σε ένα κανάλι. Εργάστηκε στις εφημερίδες Ελευθερία 1954 - 1960, Μεσημβρινή 1960 - 1967, Απογευματινή 1968 - 1973, και Ελευθεροτυπία 1975 - 1990.

Ο συγγραφέας

Σε ηλικία δεκαεννιά χρονών, το 1953 συμμετέχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος Νέων της εφημερίδας Βραδυνή και το μυθιστόρημά του «Για μιαν εκδίκηση», έλαβε το δεύτερο βραβείο και χρηματικό έπαθλο πεντακοσίων δραχμών. Το 1964 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο «Με συγχωρείτε, λάθος» ( ένα ευθυμογραφήματα με σκίτσα του Κυρ).

Έγραψε συνολικά 25 βιβλία, πολλά από τα οποία σημείωσαν μεγάλη επιτυχία κάνοντας τον Φρέντυ Γερμανό έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους Έλληνες συγγραφείς του καιρού μας (σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού «Διαβάζω»).

Ο Φρέντι Γερμανός κατέληξε στα 65 του χρόνια, την Παρασκευή 21 Μαΐου 1999, νικημένος σε μικρό χρονικό διάστημα από γενικευμένη κακοήθη νεοπλασία.

Είχε στο πλευρό του μέχρι την τελευταία στιγμή την σύζυγό του, ηθοποιό και χορεύτρια Μαρία Ιωαννίδου και την κόρη του (από την πρώτη του σύζυγο, Εριέττα Μαυρουδή), Ναταλία Γερμανού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.