ΚΟΣΜΟΣ

Από την δολοφονική κατάρρευση κτιρίου στη Ντάκα

Στους 413 οι νεκροί στο Μπαγκλαντές

Ο απολογισμός των μέχρι στιγμής καταμετρημένων νεκρών από την πτώση του οκταόροφου κτιρίου στο Μπανγκλαντές αυξήθηκε σε 413, καθώς οι διασώστες ανέσυραν σήμερα και άλλα πτώματα από τα ερείπια. Τουλάχιστον 600 άνθρωποι αγνοούνται, οι οποίοι προφανώς είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια...

Στους 413 οι νεκροί στο Μπαγκλαντές

Τουλάχιστον 600 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι για όγδοη ημέρα μετά το δυστύχημα και πολλά πτώματα πιστεύεται ότι έχουν καταπλακωθεί από τα ερείπια. Εκατοντάδες συγγενείς των εργατών που φέρονται ως αγνοούμενοι περιμένουν με αγωνία την εξέλιξη των ερευνών παραμένοντας στο σημείο της κατάρρευσης του κτιρίου που είχε κατασκευαστεί χωρίς να έχει τις σχετικές άδειες, στην τοποθεσία Σαβάρ, 25 χλμ. βορειοδυτικά της Ντάκας, στις 24 Απριλίου.

bangladesh1

Τουλάχιστον 2.400 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων, μια τράπεζα και καταστήματα κατέρρευσαν. Συγγενείς έχουν δηλώσει τουλάχιστον 1.300 ονόματα αγνοουμένων στην αστυνομία αλλά αξιωματούχοι είπαν ότι ο αριθμός μπορεί να είναι μικρότερος καθώς πολλά ονόματα έχουν δηλωθεί δύο φορές.

bangladesh3

Η μη κυβερνητική Εθνική Επιτροπή Εργασίας ανακοίνωσε ότι βρήκε στα ερείπια ετικέτες από διεθνείς φίρμες όπως η Joe Fresh της καναδικής εταιρίας Loblaws Inc, η αμερικανική The Children 's Place and Cato Corp, οι βρετανικές Primark και Papaya Denim, η ισπανική Vellilla μεταξύ άλλων. Το Μπανγκλαντές τελεί υπό πίεση να πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές εργασίας κυρίως στον τομέα των ετοίμων ενδυμάτων, που αντιπροσωπεύει το 70% των κερδών του κράτους από τις εξαγωγές.

Λήψη μέτρων από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία της για τις συνθήκες εργασίας στο Μπανγκλαντές μετά την κατάρρευση του οκταώρου κτιρίου στη συνοικία Σαβάρ της πρωτεύουσας και τόνισε ότι εξετάζει λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του συστήματος εμπορικών προτιμήσεων της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Μπανγκλαντές και τα ενδύματα που κατασκευάζονταν στις βιοτεχνίες που υπήρχαν στο κτίριο το οποίο κατέρρευσε, προμήθευαν εταιρίες ένδυσης στην Ευρώπη και τον Καναδά.

«Η ΕΕ εξετάζει άμεσα τη λήψη κατάλληλων μέτρων και μέσω του Συστήματος Γενικευμένων Προτιμήσεών της (GSP) που προσφέρει στο Μπανγκλαντές προνομιακή δασμολογική μεταχείριση στην ευρωπαϊκή αγορά, στο πλαίσιο του εμπορικού καθεστώτος EBA (τα πάντα εκτός από όπλα) με στόχο να ενθαρρύνει την υπεύθυνη διοίκηση των εφοδιαστικών αλυσίδων που λειτουργούν στις αναπτυσσόμενες χώρες", αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Στους 413 οι νεκροί στο Μπαγκλαντές - Inside News! - Inside News! 01/05/2013

    […] Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >> […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.