MEDIA

Πρόσκληση της Μαριλένας Κοππά

Στο Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση φωτογραφίας «Είδηση υπό διωγμό»

Η έκθεση φωτογραφίας «Είδηση υπό διωγμό» που οργάνωσε, με μεγάλη απήχηση τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ), αποφασίστηκε  να μεταφερθεί, από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου στο Ευρωκοινοβούλιο, έπειτα από πρόσκληση που απηύθυνε η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά.

Στο Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση φωτογραφίας «Είδηση υπό διωγμό»

«Είναι η πρώτη έκθεση που εμείς οι φωτορεπόρτερ είμαστε μέσα στις φωτογραφίες. Εμείς, είμαστε η είδηση» είπε ο πρόεδρος της ΕΦΕ, Μάριος Λώλος στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ. «Έχουμε βαρεθεί να γράφουμε καταγγελίες για βίαιες επιθέσεις, προπηλακισμούς και για διαρκείς και άσκοπους αστυνομικούς ελέγχους» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης, σημειώνοντας πως το μόνο δίχτυ προστασίας πλέον, ο μόνος τρόπος πίεσης προς τους ιθύνοντες και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν οι ένοχοι, είναι η διεθνής πορεία της έκθεσης. «Ξοδεύουμε πλέον το 1/3 του επαγγελματικού μας χρόνου για να εξηγήσουμε τη δουλειά μας» τόνισε, από την πλευρά της, η επιμελήτρια της έκθεσης και γενική γραμματέας της ΕΦΕ, Χριστίνα Ζαχοπούλου.

Οι 37 φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση δεν εμπίπτουν στον συμβατικό χαρακτήρα του εικαστικού status, ούτε στους κανόνες μιας καλλιτεχνικής έκθεσης φωτογραφίας, αλλά αποτελούν μια μαρτυρία των φωτογράφων- δημιουργών της, ένα ντοκουμέντο για ό,τι βίωσαν ή ό,τι αντίκρισαν, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Στο μήνυμα της, η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά τονίζει πως μόνη ασπίδα προστασίας των ανθρώπων του Τύπου είναι η δημοσίευση και σε αυτό βοηθά η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, στις Βρυξέλλες.

«Αν μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, τότε αυτή η έκθεση είναι εκατομμύρια λέξεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης, μεταφέροντας τη συμπαράσταση, μεταξύ άλλων, και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στον αγώνα των φωτορεπόρτερ να κάνουν γνωστή τη βίαιη πραγματικότητα που ζουν.

«Το μείζον θέμα είναι η φωτογραφία- ντοκουμέντο να βρει χώρο να δημοσιευτεί» σημείωσε, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, τονίζοντας τις προσπάθειες φίμωσης και λογοκρισίας που κάνουν ισχυρά ΜΜΕ, που εμποδίζουν τη δουλειά των φωτορεπόρτερ.

«Στόχος όλων αυτών των επιθέσεων είναι η δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας» είπε ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου. «Οι φωτορεπόρτερ σπάνε αυτή την εικονική πραγματικότητα, για αυτό και γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων» είπε, υπογραμμίζοντας πως οι Έλληνες φωτορεπόρτερ, στέκονται στη μέση της αντιπαράθεσης αστυνομίας- διαδηλωτών και αποτελούν ένα από τα τελευταία προπύργια δημοκρατίας στην Ελλάδα.

«Η πολιτική εξουσία εντείνει τη βία στους ανθρώπους της ενημέρωσης» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Θέμης Μπερεδήμας, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖA, Βασιλική Κατριβάνου, η οποία μαζί με τη βουλευτή Μαρία Μπόλαρη εκπροσώπησαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνέντευξη Τύπου, τόνισε πως με επίκαιρη ερώτηση από τους βουλευτές του κόμματός της το θέμα έχει πάει και στη Βουλή.

Την ίδια ώρα στην τελευταία έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου το 2012, η Ελλάδα από την 30η θέση που είχε το 2007, καταβαραθρώθηκε στην 84η θέση, αμέσως μετά το Μαλάουι, το Μπουτάν και τη Νικαράγουα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.