ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκαθάρισμα στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο

Τελεσίγραφο Τσίπρα στις συνιστώσες

Ως «κόκκινη γραμμή» περιγράφει ο Αλέξης Τσίπρας το ενδεχόμενο να μην διαλυθούν ορισμένες συνιστώσες για χάρη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η συζήτηση για τη λειτουργία του νέου κόμματος φουντώνει.

Τελεσίγραφο Τσίπρα στις συνιστώσες

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η Συντονιστική Γραμματεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεδριάζει σήμερα και καλείται να εγκρίνει τα τελικά κείμενα των Θέσεων και του Καταστατικού, ώστε αυτά να τεθούν, το ερχόμενο σαββατοκύριακο, υπόψη της Κεντρικής Επιτροπής.
Παράλληλα, όπως άφησε να διαφανεί και χθες, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να κατοχυρώσει ότι οι συνιστώσες στη «νέα κατάσταση» δεν θα έχουν κάθετη δομή, ούτε αυτόνομη λειτουργία, ούτε το χαρακτήρα «κομμάτων μέσα στο κόμμα».

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

Ήδη από χθες, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα σε όλες τις συνιστώσες ότι το εσωτερικό κομματικό σκηνικό θα πρέπει να ομογενοποιηθεί και οι όποιες συνιστώσες ή τάσεις να λειτουργούν μόνο ως ρεύματα ιδεών και όχι να έχουν ξεχωριστή οργανωτική λειτουργία. «Να αφήσουμε τα κακά και τους μηχανισμούς που πνίγουν το κόμμα», επισήμανε χθες, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος θα ζητήσει, ενόψει του Συνεδρίου, να υπάρξουν ενιαίες λίστες και όχι χωριστά ψηφοδέλτια κάθε τάσης ή συνιστώσας. «Δεν βοηθάει τη Δημοκρατία η καταγραφή πολλών κομμάτων στη συσκευασία του ενός», πρόσθεσε, προειδοποιώντας τους αρχηγούς των συνιστωσών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει άπειρο χρόνο» για να ασχολείται με εσωτερικά και οργανωτικά ζητήματα.

«Όχι διπλές εντάξεις»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προϊδέασε τους επικεφαλής όσων συνιστωσών αρνούνται την αυτοδιάλυση των οργανώσεών τους πως θα πρέπει να το κάνουν ή θα πρέπει να μετατρέψουν τις συνιστώσες τους σε τάσεις (ρεύματα ιδεών). «Ο ΣΥΝ, εγώ θα προτείνω να προχωρήσει στην πρώτη εκδοχή της αυτοδιάλυσης μέσα από μια συλλογική απόφαση και της ένταξής μας στον ενιαίο φορέα ως φυσικά πρόσωπα», είπε, αξιώνοντας, ουσιαστικά, να κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιπες συνιστώσες. «Όσες συνιστώσες -κόμματα μέχρι χθες- δεν αισθάνονται την ανάγκη να ενταχθούν ως φυσικά πρόσωπα και θέλουν να κρατήσουν την ιστορικότητά τους, μπορούν να ενταχθούν στον ενιαίο φορέα ως τάσεις, ως πολιτικά ρεύματα», συνέχισε, διαμηνύοντας -με τελεσιγραφικό τρόπο- ότι «δε θα υπάρξουν διπλές εντάξεις». Μ’ άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει το ενδεχόμενο να είναι κάποιος μέλος και της συνιστώσας Χ αλλά και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα.

Συνεχίζεται η συζήτηση

Μετά τη χθεσινή συνέντευξη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και άνοιξε τα δικά του χαρτιά, το πεδίο της συζήτησης -αλλά και της αντιπαράθεσης- θα μεταφερθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Όπως αποκάλυψε προ ημερών το matrix24.gr, η πλευρά Λαφαζάνη («Αριστερή Πλατφόρμα»)προσανατολίζεται στην κατάθεση ξεχωριστού, εναλλακτικού κειμένου, προκειμένου να διαχωρίσει τη θέση της ως προς το ευρώ. Παράλληλα, στην εν λόγω συνεδρίαση αναμένεται να εκφραστούν και οι αντιρρήσεις ορισμένων συνιστωσών να προχωρήσουν στην αυτοδιάλυσή τους. Τούτων δοθέντων, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κοινή πεποίθηση ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι εξαιρετικά κρίσιμη, δεδομένου ότι τότε θα ανοίξει κάθε πλευρά τα χαρτιά της -και θα δείξει και τις προθέσεις της....

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.