ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψάχνουν τους ... προς απόλυση
Από τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών η μισή κινητικότητα
Στα πολυπληθή υπουργεία ρίχνει το βάρος της η τρόικα για την εξασφάλιση των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα μέχρι τα τέλη Ιουνίου
Η κυβέρνηση «τρέχει» όχι μόνον για να βρει τους 2.000 υπαλλήλους που θα πρέπει να δουν την πόρτα εξόδου από το ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι τα τέλη του Ιουνίου αλλά και τις 12.500 που θα ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας τις προσεχείς εβδομάδες. Παρά το γεγονός ότι οι δύο δράσεις δεν περιλαμβάνονται στα ρητά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 3.3 δισ ευρώ της δόσης του Ιουνίου, ουδείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι οι χαμηλοί ρυθμοί υλοποίησης των συμφωνηθέντων δεν θα επηρεάσουν τις εκταμιεύσεις προς τη χώρα.
Και ενώ ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης επιχειρεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό των απολύσεων, σβήνοντας και γράφοντας τη λίστα με τους οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα περιορισθούν σημαντικά (σ.σ. μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον ένας μεγάλος όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ή ακόμη και η ΕΡΤ), στο ζήτημα της κινητικότητας το βάρος πέφτει στα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, δηλαδή στους δύο μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, σε συνάντηση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της task force στις 13 Μαΐου συμφωνήθηκε ότι στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθούν «τα υπουργεία που έχουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, όπως το υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης». Μάλιστα, στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει κύκλος συναντήσεων με τα δύο υπουργεία προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία της κινητικότητας. Χωρίς να επιβεβαιώνεται, ο στόχος της τρόικας και της task force είναι από τα δύο υπουργεία να αντληθούν περίπου 6.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή σχεδόν οι μισοί εξ αυτών που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας. Για την ιστορία, από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν οι Αντώνης Μανιτάκης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος.