ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Γιορτάζοντας το Θερινό Ηλιοστάσιο

Αύριο Πέμπτη 20 Ιουνίου το Ίδρυμα Ευγενίδου γιορτάζει το Θερινό Ηλιοστάσιο, ή αλλιώς την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε μια σειρά εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο.

Γιορτάζοντας το Θερινό Ηλιοστάσιο

Η ακριβής ώρα Ελλάδος του ηλιοστασίου θα είναι στις 8:04 το πρωί της Παρασκευής 21 Ιουνίου. Με το ηλιοστάσιο, όταν η μέρα έχει πλέον την μεγαλύτερη διάρκειά της, ξεκινά και επισήμως το καλοκαίρι στη χώρα μας, όπως και στο υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο, ενώ αντίθετα στο νότιο ημισφαίριο υπάρχει χειμερινό ηλιοστάσιο και αρχίζει ο χειμώνας.

Το καλοκαίρι, στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, ο άξονάς του πλανήτη μας κλίνει προς τον Ήλιο, με συνέπεια ο Βόρειος Πόλος να «γέρνει» προς το άστρο μας. Έτσι, οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν πιο κάθετα στο βόρειο ημισφαιρίο και οι ημέρες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Κατά τη στιγμή του θερινού ηλιοστασίου, ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της πορείας του στον ουρανό της Γης και έτσι η μέρα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια.

Αντίθετα στο νότιο ημισφαίριο, ο Νότιος Πόλος κλίνει μακριά από τον Ήλιο, οι ακτίνες πέφτουν πιο πλάγια, οι ημέρες έχουν μικρότερη διάρκεια και επικρατεί χειμώνας. Την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς κατακόρυφα στις 12 το μεσημέρι κατά μήκος του Τροπικού του Καρκίνου, ενώ σε όλες τις άλλες περιοχές βόρεια του ισημερινού η ημέρα έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 12 ωρών. Βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, ο Ήλιος δεν δύει σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Εκδηλώσεις στο Ίδρυμα Ευγενίδου 

Στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο θα προβληθεί η ψηφιακή παράσταση «Κοράλλια, χρώματα και μουσική» στις 18:30, 19:30, 20:30 και 21:30. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι, χωρίς αφήγηση, στον μυστηριώδη κόσμο των κοραλλιογενών υφάλων και της σπάνιας θαλάσσιας ζωής τους. Μεταξύ άλλων, η παράσταση παρουσιάζει τους αξιοσημείωτους μηχανισμούς επιβίωσης που αναπτύσσει η κοινότητα των κοραλλιογενών υφάλων για να επιβιώσει.

Ακόμα, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας θα παρουσιάσει σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ «Γαλιλαίος: Η μάχη στην αυγή της σύγχρονης Επιστήμης» στις 19:00 και 20:00. Το ντοκιμαντέρ θα προλογίσει ο καθηγητής του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Γαβρόγλου. Παράλληλα, στις 19:50 και 20:50, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μερικά από τα διάσημα πειράματα του Γαλιλαίου σε επιδείξεις πειραμάτων, που θα πραγματοποιεί η επιστημονική ομάδα της Έκθεσης.

Στον ίδιο χώρο, στις 19:00, 19:30 και 20:00, θα γίνει η παρουσίαση του ηλεκτρονικού βιβλίου, που ετοίμασε μια ομάδα ιστορικών και επιστημόνων του Ιδρύματος Ευγενίδου σχετικά με τη ζωή και το έργο του Γαλιλαίου. Το ηλεκτρονικό βιβλίο περιέχει μια πιο ολοκληρωμένη και λεπτομερή εικόνα του Γαλιλαίου και της εποχής του. Η πρόσβαση στο βιβλίο θα είναι ελεύθερη μέσω διαδικτύου σε μαθητές και καθηγητές, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 17:30 της Πέμπτης από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.