ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη,επιθετικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς

Η οικονομική κρίση βλάπτει την ψυχική υγεία των παιδιών

Τα τελευταία τρία χρόνια στη Δυτική Ελλάδα σημειώνεται μεγάλη αύξηση των παιδοψυχιατρικών περιστατικών. Συγκεκριμένα  1.420 παιδιά ζήτησαν βοήθεια το 2010, 1.970 το 2011, ενώ το 2012 τα περιστατικά ανήλθαν στα 2.000.

Η οικονομική κρίση βλάπτει την ψυχική υγεία των παιδιών

Τα συνηθέστερα προβλήματα των παιδιών αυτών ήταν η κατάθλιψη, η επιθετικότητα, οι διαταραχές συμπεριφοράς, ο σχολικός εκφοβισμός, οι φοβίες, το άγχος και τα ψυχοσωματικά. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος με αφορμή το 51ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από 21-23 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη.

Η οικονομική κρίση όμως φαίνεται πως έχει και τα θετικά της καθώς στη χώρα μας παρατηρήθηκε αύξηση του θηλασμού και μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας. Από στοιχεία ανακοινώσεων που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο προκύπτει επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα φτώχειας οδηγούν στην αύξηση των ποσοστών θηλασμού.

Στροφή στη μεσογειακή διατροφή

Μέχρι το 2009, μόνο το 6-8% περίπου των μητέρων θήλαζε αποκλειστικά μέχρι τον 6ο μήνα. Το 2012 ο αποκλειστικός θηλασμός για τους 6 πρώτους μήνες ζωής του βρέφους ξεπέρασε το 25%, ενώ παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα θηλασμού και στους μετανάστες. Η φτώχεια φαίνεται να οδηγεί σε στροφή προς τη μεσογειακή διατροφή. Τα παχύσαρκα παιδιά πριν το 2008 ανέρχονταν σε 1:3-4, ενώ σήμερα ανέρχονται σε 1:7-8 και τα υπέρβαρα παιδιά από 1:6-7, ανέρχονται σήμερα σε 1:15.

Από τις ανακοινώσεις που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο προκύπτει ότι οι έφηβοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και προκλήσεις όσον αφορά τον διαδικτυακό εκφοβισμό,το κάπνισμα,την κατανάλωση αλκοόλ και τις πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις.

Κάπνισμα, ποτό και σεξ από νωρίς

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός των εφήβων αυξάνεται διαρκώς και έχει ανέλθει στη χώρα μας σε ποσοστό 27%, ενώ αντίστοιχα στην Ισπανία και την Ισλανδία ανέρχεται μόλις σε 13%. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το 22% των εφήβων (δείγμα 1.014 έφηβων), ηλικίας 15-18 ετών, έχουν ήδη ξεκινήσει τέσσερις βασικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, έναρξη πλήρους σεξουαλικής δραστηριότητας και συμμετοχή σε σωματική εμπλοκή τουλάχιστον μία φορά. Η έναρξη καπνίσματος έρχεται πρώτη με ποσοστό 64%, ενώ ακολουθεί η δοκιμή οινοπνεύματος και η έναρξη σεξουαλικής ζωής με ποσοστό 50%. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ξεκινά στα 13,5 έτη (μέση ηλικία), η δοκιμή τσιγάρου στα 14,5 έτη (μέση ηλικία), ενώ η έναρξη ολοκληρωμένων σεξουαλικών σχέσεων στα 15,5 έτη (μέση ηλικία). Η κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων ανέρχεται σε 70% σε παιδιά 11-12 ετών, ενώ η μέση ηλικία απόκτησης κινητού είναι τα 9 έτη.

Στη Δυτική Αττική το 65% ερωτηθέντων μητέρων που συμμετείχαν σε έρευνα, δήλωσαν καθημερινές ενεργητικές καπνίστριες, με χρήση περισσότερων από 10 τσιγάρων την ημέρα. Η συνήθεια αυτή αποβαίνει ιδιαίτερα επιβλαβής για τα παιδιά, τόσο λόγω του παθητικού καπνίσματος, όπως επίσης και για τη μετέπειτα μίμηση σε επίπεδα συμπεριφορών και προτύπων. Σε εξετάσεις ούρων παιδιών που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές βρέθηκε νικοτίνη που σχετίζεται με το κάπνισμα της μητέρας, ενώ σε αστικές περιοχές η νικοτίνη που βρέθηκε στα ούρα παιδιών σχετίζεται με τον καπνιστή πατέρα.

Σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές 37,5% των γονέων χρησιμοποιούν σωματική τιμωρία στα παιδιά τους. Ο μέσος όρος ηλικίας των γονέων δεν ξεπερνά τα 36,5 έτη και το μορφωτικό τους επίπεδο είναι 50% απόφοιτοι Δημοτικού σχολείου, 30% απόφοιτοι Λυκείου και 20% απόφοιτοι Πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Ατοπικά νοσήματα

Εντύπωση προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D που παρατηρείται στα παιδιά παρά την ηλιοφάνεια στη Ελλάδα. Σε πολλά ατοπικά νοσήματα όπως βρογχικό άσθμα, ατοπική δερματίτιδα και άλλα, βρέθηκαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, πιθανόν λόγω της προστασίας των παιδιών από τον ήλιο. Αλλά και οι μητέρες που θηλάζουν έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, γι’ αυτό και θα πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D, με σκοπό την αποφυγή της έλλειψης και στα βρέφη.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Η οικονομική κρίση βλάπτει την ψυχική υγεία των παιδιών - Inside News! - Inside News! 18/06/2013

    […] Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >> […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.