ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοδιαλύεται» ο ΣΥΝασπισμός

Νέες πιέσεις Τσίπρα προς συνιστώσες

Την αντίστροφη μέτρηση για την αυτοδιάλυση του «κορμού» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του Συνασπισμού, κήρυξε χθες η ΚΠΕ του ΣΥΝ, που ενέκρινε σχεδόν παμψηφεί την αυτοδιάλυση του κόμματος της Κουμουνδούρου, έπειτα από 22 χρόνια ιστορίας.

Νέες πιέσεις Τσίπρα προς συνιστώσες

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, στην τελευταία, ιστορική συνεδρίασή της, ενέκρινε παμψηφεί –με ένα μόλις λευκό- την εισήγηση που θα τεθεί υπόψη του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος, το οποίο θα συγκληθεί το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Η εισήγηση αυτή προβλέπει την αυτοδιάλυση του Συνασπισμού και την «απορρόφησή» του –καθώς και όλων των περιουσιακών στοιχείων του…- από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένο ότι ο Συνασπισμός αποτελεί όχι απλώς τη μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το… 95% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η χθεσινή απόφαση της ΚΠΕ, αλλά και η επικύρωσή της από το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ, δημιουργεί, εξ αντικειμένου, νέες πολιτικές πιέσεις προς όσες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. ΔΕΑ, ΚΕΔΑ κ.α.) αρνούνται να αυτοδιαλυθούν. Μάλιστα, στο κείμενο της απόφασης του οργάνου, περιλαμβάνονται ορισμένες φράσεις, οι οποίες στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα στις συνιστώσες πως οφείλουν να αυτοδιαλυθούν, αν θέλουν να παραμείνουν εντός ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, με αυτές τις φράσεις, σχεδόν αποκλείεται η επιθυμία πολλών συνιστωσών να διατηρήσουν αυτόνομη οργανωτική δομή και τα μέλη τους να είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ –να έχουν, δηλαδή, διπλή πολιτική ένταξη. «Όλες και όλοι, αμέσως με την απόφαση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, γινόμαστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μόνο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην χθεσινή απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, με την οποία η Κουμουνδούρου, ουσιαστικά, δείχνει την πόρτα της εξόδου σε όσες συνιστώσες αποφασίσουν να παραμείνουν οργανωτικά και πολιτικά αυτόνομες. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι ο καθολικός διάδοχος του ΣΥΝ, όπως και όλων των συνιστωσών που θα αποφασίσουν αντίστοιχα», τονίζεται στο κείμενο και, αν αυτή η φράση διαβαστεί ανάποδα, τότε αν κάποια συνιστώσα δεν «αποφασίσει αντίστοιχα» (αν δεν αυτοδιαλυθεί, μ’ άλλα λόγια…) τότε προφανώς δε θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι ο «καθολικός διάδοχός της»…

Ολόκληρη η απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, που θα επικυρωθεί από το Διαρκές Συνέδριο της 15ης και της 16ης Ιουνίου, έχει ως εξής:

«Η ΚΠΕ του ΣΥΝ αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία να εισηγηθεί την παρακάτω πρόταση στο διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ, το οποίο θα συγκληθεί στις 15-16 Ιουνίου 2013:

Ο ΣΥΝ υπήρξε μια από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις που συγκρότησαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχει με τον πιο ενεργητικό τρόπο σε όλη την ιστορική πορεία του και τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Οι επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι δυσκολίες που συνάντησε, τα λάθη και οι αστοχίες έχουν την σφραγίδα του ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ, όντας ο ίδιος εκφραστής της προσπάθειας για την ενιαία δράση και ενότητα της αριστεράς, εργάστηκε με αυταπάρνηση για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε μαζί με τις άλλες συνιστώσες και ανένταχτους αριστερούς, να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι σήμερα, όχι μόνο μια μεγάλη πολιτική δύναμη που έχει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γερές βάσεις στην κοινωνία, αλλά η κύρια ελπίδα για να σταματήσει η κοινωνική καταστροφή. Να ανοίξει ο δρόμος της πολιτικής ανατροπής. Να συγκροτηθεί κυβέρνηση της αριστεράς. Πάντα στην κατεύθυνση της σοσιαλιστικής προοπτικής.

Ο ΣΥΝ κάνει ένα ακόμη βήμα για την κατάκτηση ενός ανώτερου επιπέδου ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, αποφασίζει να διαθέσει όλες τις δυνάμεις του, τα μέλη του και τα περιουσιακά του στοιχεία στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Όλες και όλοι, αμέσως με την απόφαση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, γινόμαστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μόνο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι ο καθολικός διάδοχος του ΣΥΝ, όπως και όλων των συνιστωσών που θα αποφασίσουν αντίστοιχα.

Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους, όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.