ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσιεύθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Προς λουκέτο στην ΕΡΤ, με κατάληψη απαντούν οι εργαζόμενοι

Ο κύβος ερρίφθη και,  όπως όλα δείχνουν, η ΕΡΤ θα είναι αυτή που θα «δώσει» αρκετούς από τους πρώτους 2.000 υπαλλήλους που θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.

Προς λουκέτο στην ΕΡΤ, με κατάληψη απαντούν οι εργαζόμενοι

Στο κλείσιμο της ΕΡΤ και τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας που θα τη διαδεχθεί, στο πρότυπο της Ολυμπιακής, καταλήγει η κυβέρνηση.

Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπογράφουν μόνον οι υπουργοί της κυβέρνησης που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και η οποία  δημοσιεύεται παρακάτω,  ρυθμίζεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, όταν κλείσει, θα περάσουν στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος και θα κάνει τη διαχείριση εφεξής.

Η πράξη αναφέρεται, γενικώς, στις ΔΕΚΟ ωστόσο αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης η αναδιάρθρωση της εταιρείας.

Κατάληψη και συγκέντρωση στις 7 μ.μ.

Οι εργαζόμενοι της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και αποφάσισαν να παραμείνουν στις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου και απευθύνουν έκκληση σε φορείς και πολίτες να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.

Εξάλλου, προχώρησαν σε τροποποίηση του προγράμματος και άνοιξαν τα μικρόφωνα για να δημοσιοποιήσουν τα αιτήματά τους.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 7 το απόγευμα, έξω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Οι εργαζόμενοι έδωσαν στη δημοσιότητα ψήφισμα, στο οποίο αναφέρουν:

«Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.
Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.
Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ  δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.
Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας. Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.  Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ»

Αντιδρούν ΕΣΗΕΑ-ΠΟΕΣΥ

«Με πραξικοπηματικό τρόπο , αγνοώντας το Συνταγμα και την κοινοβουλευτική διαδικασία επιδιώκεται η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της διαπλοκής  και των φεουδαρχών των ΜΜΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης. «Η κοινωνία πρέπει να αντισταθεί και οι εργαζόμενοι να λειτουργήσουν τις δημόσιες συχνότητες ως βήμα για τον αγωνιζόμενο λαό και τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας», πρόσθεσε και κατέληξε στη δήλωσή του: «Το πραξικόπημα δε θα περάσει».

Για «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» κάνει λόγο η ΠΟΕΣΥ, σημειώνοντας ότι δεν αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις. «Η εύκολη λύση της Θυσίας της ΕΡΤ, στο ρόλο της Ιφιγένειας για να προχωρήσουν τα μνημόνια», σημειώνει στην ανακοίνωσή της . «Οι τροϊκανοί απαιτούν μέχρι τέλος Ιουνίου 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και η κυβέρνηση προκειμένου να φανεί συνεπής απέναντι στους ξένους επιτηρητές είναι διαθέσιμη να θυσιάσει την Δημόσια ραδιοτηλεόραση», αναφέρει και υπογραμμίζει: «Κάποιοι ακόμη και την τελευταία στιγμή κρύβονται. Γιατί σιωπά ηχηρά ο αρμόδιος υπουργός Τύπου, ο οποίος προσφάτως στην ΕΡΤ δήλωσε πως βαρέθηκε να διαψεύδει τα περί λουκέτου;»

ΚΕΔ: Πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο

Τις κυβερνητικές ενέργειες καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων.

«Mε πράξη νομοθετικού Περιεχομένου και με δούρειο ίππο το ψηφοδέλτιο Κεδίκογλου στην ΕΣΗΕΑ, αναφέρει η ανακοίνωση, η κυβέρνηση βάζει κανονικό λουκέτο στην ΕΡΤ, στο  ΑΠΕ-ΜΠΕ, τροποποιώντας το νόμο για τις ΔΕΚΟ".

«Με τροποποίηση του άρθρου 14β του Ν3429/2005   στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση, επέρχεται "αυτοδίκαιη λύση των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου..." γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔ.

«Πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο, επισημαίνεται, που ξεκίνησε ως πρόταση Μόσιαλου το 2011 για απολύσεις προσωπικού και εκποίηση, συχνοτήτων, ακίνητης και κινητής περιουσίας, συνεχίσθηκε με την διαβόητη κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ , και καταργεί τις ΣΣΕ και τώρα, όπως φαίνεται ολοκληρώνεται ως εργασιακή τραγωδία», σημειώνει η συνδικαλιστική παράταξη και υπενθυμίζει ότι έχει προσφύγει στο Συνήγορο του Πολίτη κατά των παρασκηνιακών κινήσεων της τελευταίας διετίας.

Εν τω μεταξύ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν μεν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια για άμεση αναστολή λειτουργίας, αποδέχτηκαν δε τα περί ανάγκης αναδιάρθρωσης του οργανισμού.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.