ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρχισαν να τραβάνε αυτιά και να χτυπούν καμπανάκια οι εταίροι

Ανατροπές στο Εurogroup λόγω πολιτικών εξελίξεων

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσαν στην αίθουσα του Eurogroup λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης τα νέα από την Αθήνα.  Και αμέσως άρχισαν να χτυπούν οι …καμπάνες.

Ανατροπές στο Εurogroup λόγω πολιτικών εξελίξεων

Του Βαγγέλη Δουράκη

Από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι ευρωπαίοι κάλεσαν τους πολιτικούς αρχηγούς να δείξουν υπευθυνότητα και εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησαν πως χωρίς συμφωνία με την τρόικα… λεφτά δεν έχει.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε περίπλοκη κατάσταση» διαμήνυσε μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Mάλιστα, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και η ενδεχόμενη αστάθεια της Αθήνας αναμένεται να μονοπωλήσουν την σημερινή σύσκεψη του Ecofin, ανατρέποντας την ατζέντα.

«Έκκληση» προς τους πολιτικούς αρχηγούς για επίδειξη υπευθυνότητας απηύθυνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν.
Όσον αφορά την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ προέτρεψε την Αθήνα να συνεχίσει της μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα την κάλεσε να επισπεύσει την πορεία υλοποίησης του προγράμματος διάσωσης.

Και ενώ η Ευρώπη από την μια ζητά από τους έλληνες πολιτικούς αρχηγούς να τα «βρουν» και να εφαρμόσουν κανονικά και χωρίς καθυστέρηση το πρόγραμμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνει διακριτικό, αλλά σαφές μήνυμα ότι εάν υπάρξουν ανατροπές η χρηματοδότηση …κάπου θα «κολλήσει».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ΔΝΤ «η επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος συνεχίζεται. Η αποστολή που αποχώρησε την Τετάρτη έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν και αναμένεται να συνεχιστούν έως τα τέλη του μήνα. Η προτεραιότητα παραμένει, οι ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις ενέργειες που απαιτούνται βάσει του προγράμματος. Εάν η επιθεώρηση ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου, όπως αναμένεται, δεν θα ανακύψουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι εξασφαλισμένη έως τα τέλη Ιουλίου του 2014»!

«Ακόμη και αν δεν υπάρξουν εκλογές, αλλά συνεχιστεί η αστάθεια, η αξιολόγηση της τρόικας δύσκολα θα ολοκληρωθεί», προειδοποιεί από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας.

Πάντως, εξέφρασε την πίστη του πως η Ελλάδα θα ανταποκριθεί σε όλες τις απορρέουσες από το μνημόνιο υποχρεώσεις της προκειμένου να εκταμιευτεί δίχως προβλήματα η επόμενη ύψους 8,1 δισ. ευρώ δόση των δανείων προς τη χώρα μας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, πάντως ,ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η χώρα έχει καθυστερήσει σημαντικά στον τομέα της αναμόρφωσης του δημοσίου τομέα και ειδικότερα στο θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και ότι θα πρέπει να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της στον τομέα αυτό για να λάβει την επόμενη δόση με την οποία θα καλύψει τις υποχρεώσεις της τουλάχιστον για το σύνολο του 2013.

Το ΔΝΤ, το «κενό» και το … χρήμα    

Τις πρώτες φλόγες της πυρκαγιάς που ξέσπασε με την Κυβερνητική κρίση στην Αθήνα είχαν ανάψει δημοσιεύματα που ήθελαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ετοιμάζεται να αναστείλει τις πληρωμές των δόσεων προς την Ελλάδα έως ότου καλυφθεί η «τρύπα» ύψους 2 δισ. ευρώ.

Η απάντηση ήρθε ΔΝΤ Τζέρι Ράις που τόνισε «πως δεν αναμένεται να δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας έως τα τέλη Ιουλίου: Μια τοποθέτηση που ενισχύει την πεποίθηση πως εάν δεν «κλείσουν» οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα άμεσα και υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης τότε πολύ γρήγορα θα αναδειχθεί το πολυσυζητημένο «κενό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διέψευσε τους ισχυρισμούς περί ενδεχόμενου χρηματοδοτικού κενού  στο πρόγραμμα της Ελλάδας. Συμπλήρωσε πάντως πως «η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα εδράζεται στην τρέχουσα αξιολόγηση».

Αναδρομικά μεν… κατά περίπτωση δε!   

Κατά την διάρκεια των εργασιών του Eurogroup, oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά το «bail-in».

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε πως ο ESM θα διαθέσει κεφάλαια ύψους 60 δισ. ευρώ για την διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ το ποσοστό συμμετοχής των εθνικών κυβερνήσεων θα ανέλθει μόλις στο 20%.

Όσον αφορά το σημαντικό ζήτημα της αναδρομικής ισχύς της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο επικεφαλής του Eurogroup  Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα αποφασίζεται κατά περίσταση και με κοινή συμφωνία.  Η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά μόλις το όργανο συγκροτηθεί.

«H επιλογή της αναδρομικής εφαρμογής του οργάνου είναι διαθέσιμη, αυτή είναι η σημαντική απόφαση σήμερα» υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Αν μια χώρα θέλει να κάνει χρήση αυτή της επιλογής, είναι δικό της θέμα να υποβάλλει αίτημα και τότε θα συζητήσουμε» πρόσθεσε.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Σοκ σε Μαξίμου και… Βερολίνο | Matrix 24 21/06/2013

    […] έκαναν λόγο για εμπλοκή και ρήξη, σε Βερολίνο και Βρυξέλλες σήμανε συναγερμός ενώ άρχισαν να αποστέλλονται αρμοδίως τα μηνύματα για […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.