ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαύρη τρύπα 562 εκατ. ευρώ

Γιατί έπεσαν και πάλι, έξω τα έσοδα

Με πρωτογενές έλλειμμα 984 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 4,1 δισ. ευρώ έλλειμμα, κλείνει το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα,  είναι εφικτό να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος.

Γιατί έπεσαν και πάλι, έξω τα έσοδα

Η μαύρη τρύπα στα έσοδα διαμορφώνεται στα 562 εκατ. ευρώ. Όμως, σύμφωνα με τον υπουργό, η απόκλιση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στους άμεσους φόρους και όχι στους έμμεσους που υπερκαλύπτουν πλέον τους στόχους, στοιχείο εξαιρετικά ενθαρρυντικό, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός.

Η υστέρηση των εσόδων στο κομμάτι των άμεσων φόρων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν αποσταλεί ακόμη τα εκκαθαριστικά του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2011 (ΦΑΠ 2011) όπως και στο ότι καθυστέρησε να ανοίξει η πύλη taxisnet για την υποδοχή φορολογικών δηλώσεων των επιχειρήσεων. Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι είναι εφικτό πλέον, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 984 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν 4,1 δισ. ευρώ.

Κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαίου, η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα ήταν 562 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι η «τρύπα» αυτή δημιουργήθηκε κυρίως από τους άμεσους φόρους και κυρίως από την καθυστέρηση υποβολής δηλώσεων νομικών προσώπων και από την μη καταβολή του ΦΑΠ 2011 που θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα να πληρώνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19,1 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 420 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου που είχε τεθεί. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαίου, κατηγορίες εσόδων οι οποίες υστέρησαν έναντι του στόχου είναι οι εξής:

α) Ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 272 εκατ. ευρώ ή 71,5%, λόγω της καθυστέρησης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων και της σχετικής παράτασης που δόθηκε,

β) οι άμεσοι φόροι Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ) κατά 164 εκατ. ευρώ ή 10,6%, λόγω της καθυστέρησης είσπραξης των προϋπολογισθέντων εσόδων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ 2011),

γ) ο ΦΠΑ, όλων των κατηγοριών, κατά 245 εκατ. ευρώ ή 4,2%, εκ των οποίων 187 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον Φ.Π.Α. πετρελαιοειδών,

δ) ο Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων κατά 86 εκατ. ευρώ ή 4,8%.

ε) τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 139 εκατ. ευρώ ή 14,0%,

στ) τους λοιπούς έμμεσους φόρους κατανάλωσης και ειδικότερα τον Ε.Φ.Κ. καπνού, κατά 30 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:

α) τους φόρους εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 85 εκατ. ευρώ ή 13,4%, τα οποία οφείλονται κυρίως στο φόρο επί των τόκων των καταθέσεων,

β) τους φόρους περιουσίας, κατά 193 εκατ. ευρώ ή 20%,

γ) τους φόρους μεταβίβασης κεφαλαίων κατά 119 εκατ. ευρώ ή 83,7%, κυρίως λόγω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους,

δ) τους έμμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 118 εκατ. ευρώ ή 61,9%, λόγω των εισπράξεων ΦΠΑ από παρελθόντα οικονομικά έτη.

Επίσης, τον Μάιο του 2013 οι έμμεσοι φόροι ξεπέρασαν τους στόχους κατά 244 εκατ. ευρώ ή 14,8 % και συγκεκριμένα από :

α) το ΦΠΑ και ΕΦΚ καπνού κατά 19 εκατ. ευρώ ή 43,7% και κατά 77 εκατ. ευρώ ή 42,5% αντίστοιχα,

β) τους φόρους συναλλαγών μεταβίβασης κεφαλαίων κατά 134 εκατ. ευρώ ή 445,7% λόγω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Αντίθετα τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων υστέρησαν έναντι του στόχου κατά 248 εκατ. ευρώ η 82,2% λόγω της καθυστέρησης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων και της σχετικής παράτασης που δόθηκε.

Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 23 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,7 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Να σημειωθεί ότι συνεχίζονται οι περικοπές των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Δαπανών (ΠΔΕ), που στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαίου συγκρατήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.