ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δείτε την πρόταση Στουρνάρα σε ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ

Νέο «χαράτσι» σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα ακίνητα

Από την αρχή εξετάζονται όλα τα σενάρια για την φορολόγηση των ακινήτων το 2014.

Νέο «χαράτσι» σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα ακίνητα

Αυτό σημαίνει ότι εξετάζεται η φορολόγηση των αγροτικών εκτάσεων, των αστικών ακινήτων, των ακινήτων των επιχειρήσεων, καθώς και των αγροτεμαχίων.

Περισσότερες  πιθανότητες είναι να φορολογηθούν όλα τα ακίνητα δεδομένου ότι διαφορετικά τα λεφτά δεν βγαίνουν. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων πήραν το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για να το εξετάσουν και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τοποθετηθούν γι' αυτό.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών:

1. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί το 2014 επί όλων των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια). Θα εξαιρεθούν από το φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το όριο της φτώχειας.

Για παράδειγμα, σε ότι αφορά τα αστικά ακίνητα, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι ιδιοκτήτης ακινήτου 100 τ.μ. στο Δήμο Περιστερίου πληρώνει ειδικό τέλος ακινήτων σήμερα ύψους 380 ευρώ ετησίως. Με τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα πληρώνει 150 ευρώ το χρόνο.

2. Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.

3. Εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα. Ο φόρος θα ξεκινά από 1,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου όπως τιμή ζώνης, παλαιότητα,, πρόσοψη κ.λ.π. Συνολικά θα υπάρχουν 33 συντελεστές και δεν αποκλείεται ο φόρος να φθάνει στα 20-25 ευρώ το τετραγωνικό για ταακριβά ακίνητα.

4. Εκτός σχεδίου εκτάσεις γης. Ο φόρος θα επιβάλλεται ανά στρέμμα που θα ξεκινάει από το 1 ευρώ ανά στρέμμα και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 60 ευρώ ανά στρέμμα.  Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες αλλά η φορολόγησή τους θα είναι χαμηλή  π.χ. 1 (π.χ. ορεινά) ή 2 ευρώ (ημιορεινά) ανά στρέμμα. Το ποσό του στρεμματικού φόρου θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου (ορεινό, ημιορεινό, καλλιεργήσιμο ή μη κ.λ.π.) ενώ στα εκτός σχεδίου οικόπεδα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, νησιά κλπ με μεγάλη αξία θα επιβάλλονται πολλαπλάσιοι συντελεστές.

Από το φόρο θα εξαιρούνται μακροχρόνια άνεργοι και όσοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.