ΚΟΣΜΟΣ

Για το αίτημα ασύλου του

Επαφές Ουάσιγκτον - Ισημερινού για τον Σνόουντεν

Οι ΗΠΑ έχουν επαφές με την κυβέρνηση του Ισημερινού για το θέμα της αίτησης ασύλου που έχει καταθέσει ο πρώην πράκτορας και «βαθύ λαρύγγι» της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος βρίσκεται καθηλωμένος στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Ο ρόλος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και η πιθανή «ανταλλαγή» με τον Μπουτ.

Επαφές Ουάσιγκτον - Ισημερινού για τον Σνόουντεν

«Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση του Ισημερινού, στο υπουργείο των Εξωτερικών στο Κίτο, σχετικά με τον κ. Σνόουντεν. Καθώς προς το παρόν πρόκειται για προφορικό μήνυμα, ζήτησα να μάς το στείλουν γραπτώς, ώστε να το λάβουμε υπ' όψιν μας κατά την εξέταση της αίτησης ασύλου του κ. Σνόουντεν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο. Αμερικανική διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε την επαφή. «Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι έχουμε επικοινωνία με την κυβέρνηση του Ισημερινού, αλλά δεν μπορώ να πω τίποτε σχετικό με το περιεχόμενο των συνομιλιών, που είναι διπλωματικού χαρακτήρα», είπε.

Χθες , ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βεντρέλ δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε επαφή με τον Ισημερινό και ορισμένες άλλες χώρες που αποτελούν πιθανούς προορισμούς του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος έχει εκφράσει την υποστήριξή του προς τον αγώνα του Έντουαρντ Σνόουντεν και οι σχέσεις του με την Ουάσινγκτον είναι τεταμένες εξαιτίας της υπόθεσης του Τζούλιαν Ασάνζ του WikiLeaks, δήλωσε ότι εξετάζει με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα την αίτηση ασύλου του 29χρονου Σνόουντεν ο οποίος κινδυνεύει ακόμη και με 30 έτη φυλάκισης για τις αποκαλύψεις που έκανε για το πρόγραμμα κατασκοπείας της NSA εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Κελαηδάει» ο Σνόουντεν στους Ρώσους; 

Η παραμονή του Έντουαρντ Σνόουντεν στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας ενισχύει τις υποψίες ότι ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας NSA ενδεχομένως να συνομιλεί με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, που τον θεωρούν «λαβράκι» το οποίο δεν θα πρέπει να χάσουν. Ακόμη και η «ξερή» διάψευση του Πούτιν χθες Τρίτη είναι αδύνατο να δώσει τέλος στις φήμες που θέλουν τον Σνόουντεν να μιλά στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες ανυπομονούν να μάθουν ό,τι δεν έχει μέχρι στιγμής αφήσει να διαρρεύσει.

Ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Πάβελ Σαλίν δήλωσε ότι η σιωπή του Κρεμλίνου σχετικά με τον Σνόουντεν για περισσότερες από 36 ώρες μετά την άφιξή του στη χώρα είναι τακτική καθυστέρησης. «Τώρα αξιολογούν πόσο χρήσιμος μπορεί να αποδειχτεί. Η αξία του εξαρτάται από το τι πληροφορίες διαθέτει», πρόσθεσε. Ο Κορολκόφ είπε ότι αυτό δεν είναι σαφές. «Δεν γνωρίζουμε τι έχει πράγματι στην κατοχή του και ποια αξία έχει. Όλα αυτά που έχει να πει ενδεχομένως να είναι ήδη γνωστά. Αλλά ενδιαφέρει (την Ρωσία) για άλλους λόγους», είπε ο Κορολκόφ. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Σνόουντεν ενδέχεται να είναι χρήσιμος για μία ψυχροπολεμικού τύπου ανταλλαγή κατασκόπων ή ως ένα εργαλείο προπαγάνδας για την Ρωσία, που συχνά κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας την οποία προσπαθούν να επιβάλουν στους άλλους, σχολιάζει το Reuters.

Ο αντιπρόεδρος της Δούμας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι έχει προτείνει την ανταλλαγή του Σνόουντεν με τον Βίκτορ Μπουτ, τον Ρώσο λαθρέμπορο όπλων η φυλάκιση του οποίου στις ΗΠΑ προκάλεσε την οργή της Μόσχας. Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί τα ρωσικά αιτήματα έκδοσής του.

Και η Βενεζουέλα στο κόλπο του πολιτικού ασύλου

Ο δε πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, δήλωσε χθες Τρίτη ότι είναι πρόθυμος, αν του ζητηθεί, να εξετάσει, όπως και ο Ισημερινός, τη δυνατότητα χορήγησης πολιτικού ασύλου στον Σνόουντεν. «Δεν έχουμε λάβει επίσημη αίτηση, αλλά αν αυτό συμβεί, θα το εξετάσουμε», είπε ο Μαδούρο μετά από την συνέντευξη Τύπου στο Πορτ ε Πρενς της Αϊτής με τον ομόλογό του, Μισέλ Μαρτελί, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας. «Ο Σνόουντεν θα πρέπει να λάβει παγκόσμια βοήθεια για τις πληροφορίες που αποκάλυψε. (...) Τι θα συνέβαινε αν ο κόσμος μάθαινε ότι η Βενεζουέλα έκανε κατασκοπεία;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός του κράτους της Βενεζουέλας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.