ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερασπίστηκε το πρόγραμμα ο Δένδιας

Εσοδα για το Δημόσιο από την... ενοικίαση αστυνομικών

Ούτε σκέψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για αλλαγή του πλαισίου που επιτρέπει τη διάθεση προσωπικού και μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας σε Νομικά Πρόσωπα και ιδιώτες έναντι αμοιβής.

Εσοδα για το Δημόσιο από την... ενοικίαση αστυνομικών

Η δυνατότητα να παρέχει η Αστυνομία υπηρεσίες με τη διάθεση αστυνομικών και μέσων σε ιδιώτες είχε προβλεφθεί με νόμο το 2011, στη συνέχεια εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή της και όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια υπάρχουν και έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό από τις υπηρεσίες αυτές και συνεπώς και ισόποσες αυξήσεις στις πιστώσεις του προϋπολογισμού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννη Σταθά, για την εφαρμογή Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την ενοικίαση προσωπικού και εξοπλισμού της ΕΛΑΣ σε τρίτους για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας με καταβολή ανταλλάγματος για περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις που αφορούν στη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης του βουλευτή η κοστολόγηση που εισήχθη με την Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ελάχιστο ποσό 20 ευρώ την ώρα για την ενοικίαση μιας μοτοσυκλέτας, 1.500 ευρώ την ώρα για την ενοικίαση ελικοπτέρου και 30 ευρώ η ενοικίαση προσωπικού της ΕΛΑΣ ανά ώρα.

Ο βουλευτής καταγγέλλει ιδιωτικοποίηση των αστυνομικών υπηρεσιών φρούρησης ή συνοδευτικής ασφάλειας σε ιδιώτες, πρώην υπουργούς και πρώην βουλευτές, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες ή καλλιτέχνες την ίδια ώρα που οι πολίτες στερούνται το αγαθό της ασφάλειας και εγκληματικότητας.

Ωστόσο ο κ. Δένδιας διευκρινίζει ότι «η ικανοποίηση αιτημάτων παροχής συνδρομής εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας που κρίνουν κατά περίπτωση και δεν επιτρέπεται να είναι σε βάρος της αστυνόμευσης της περιοχής (π.χ. διάθεση του μοναδικού διαθέσιμου οχήματος για τη συνοδεία χρηματαποστολής εκτός πόλης με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της αστυνόμευσης)».

Αναφέρει επίσης ότι πριν από την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, «η πλειοψηφία αιτημάτων παροχής συνδρομής από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ικανοποιούνταν κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 157 κ.ε. του Π.Δ. 141/1991, δίχως τιμολόγηση των ωρών απασχόλησης του προσωπικού και διάθεσης των υπηρεσιακών μέσων», με άλλα λόγια δωρεάν.

Ως προς την οικονομική απόδοση της ενοικίασης, ο υπουργός αναφέρει ότι από το ισχύον πλαίσιο επιδιώκεται - και επιτυγχάνεται - η αύξηση των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, με ισόποση προσαύξηση των οικείων πιστώσεων του προϋπολογισμού της Ελληνικής Αστυνομίας και η οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ως εκ τούτου, όπως τονίζει ο υπουργός, «ουδεμία πρόταση περί τροποποίησης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για το εν λόγω ζήτημα εξετάζεται».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.