ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ελλάδα αποικία χρέους»

Νίκος Κοτζιάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει τις παιδικές του ασθένειες

«Στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές χωρίς έναν ΣΥΡΙΖΑ, που να ξεπεράσει όμως τις παιδικές του ασθένειες» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, Νίκος Κοτζιάς.

Νίκος Κοτζιάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει τις παιδικές του ασθένειες

Με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Ελλάδα αποικία χρέους - Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και γερμανική πρωτοκαθεδρία», ο καθηγητής επισημαίνει ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει μόνο με το ΣΥΡΙΖΑ, «χωρίς τον πλούτο των άλλων δυνάμεων» για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει Αριστερά χωρίς πολιτική συμμαχιών. Η Αριστερά πρέπει να ηγεμονεύει. Δεν μπορεί όμως να ηγεμονεύσει αν δεν έχει πολιτική συμμαχιών, αν δεν είναι φορέας ενός νέου πολιτισμού, αν δεν παίρνει τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα να τα εκλαϊκεύσει, να στηρίξει την πλατύτερη μόρφωση του λαού».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Κοτζιά «η Ελλάδα είναι μία χώρα αυξανόμενης εξάρτησης και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται παραπέμπουν στην αποικιοκρατία. Δεν είναι όμως μια αποικιοκρατία με την μπότα, αλλά μια αποικία της εποχής της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή με το χρέος».

Εκτιμά  ότι «θα υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για τη μείωση του χρέους», πιθανότατα μετά τις γερμανικές εκλογές, ενώ αντίθετος από το κλίμα αισιοδοξίας του success story, λέει πως τα πράγματα πάνε τόσο άσχημα που θα υποχρεωθούν πάλι να παραβιάσουν τους κανόνες τους ή να πάρουν άλλα μέτρα, όπως επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου, κάποιο πακέτο που θα μειώνει τις απαιτήσεις από την Ελλάδα. Άλλωστε,  όπως σημειώνει «πήραν ότι ήθελαν»…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.