ΥΓΕΙΑ

Η Δερματολόγος συμβουλεύει

Οι τσούχτρες χτυπάνε

Κάθε καλοκαίρι και ειδικά φέτος το πρόβλημα «τσούχτρες» απασχολεί τους κολυμβητές όλο και πιο πολύ. Γιατί πονάμε όταν μας «χτυπούν» και τι πρέπει να κάνουμε αν η τοξίνη τους χυθεί στο δέρμα μας.

Οι τσούχτρες χτυπάνε

Τι είναι άραγε αυτά τα περίεργα όντα και κυριότερα πως θα αντιμετωπίσουμε μια ανεπιθύμητη επαφή με αυτά :

Οι μέδουσες ανήκουν στα κοιλεντερωτά. Από αυτή την συνομοταξία που έχει πάνω από 9.000 είδη, περίπου τα 100 (τσούχτρες, μέδουσες, θαλάσσιες ανεμώνες, κοράλλια κ.α.) είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβες μικρές ή μεγάλες στον άνθρωπο. Ευτυχώς τα είδη που υπάρχουν στην Μεσόγειο είναι λιγότερο βλαβερά από τα είδη που υπάρχουν στους ωκεανούς και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν και θάνατο ακόμη.

Οι τσούχτρες αποτελούνται από ένα μεγάλο «καπέλο» στο οποίο υπάρχει το στόμα και από πλοκάμια με αριθμό που ποικίλλει ανάλογα με το είδος και που σε μερικά είδη των ωκεανών μπορούν να φθάσουν σε μήκος τα 30 μέτρα. Σ’ αυτά τα πλοκάμια υπάρχουν χιλιάδες μικρά στρογγυλά «μπαλάκια», οι νηματοκύστεις, οι οποίες ξεκολλούν αρκετά εύκολα από τα πλοκάμια.

Πολλές φορές με τρικυμία ή από κτυπήματα οι νηματοκύστεις αυτές ξεκολλούν από τα πλοκάμια τους και πλανώνται ελεύθερες στη θάλασσα για αρκετό καιρό.

Αυτές οι νηματοκύστεις είναι γεμάτες με μια τοξίνη και έχουν ένα σκληρό όργανο μαζεμένο όπως ένα ελατήριο. Όταν αυτές ακουμπήσουν κάπου τότε πετάγεται το «ελατήριο» το οποίο τρυπά για παράδειγμα το δέρμα και χύνεται σ’ αυτό η τοξική ουσία.

Οι νηματοκύστεις αυτές μπορεί να σπάσουν επίσης και όταν έλθουν σε επαφή με γλυκό νερό λόγω διαφοράς οσμωτικής πιέσεως.

vladeniderma

 

- Τι πρέπει να κάνουμε αν μας κτυπήσει τσούχτρα;

Η δερματολόγος Τάνια Βλαδένη, μιλώντας στο matrix24.gr μας συμβουλεύει:

1) Να αποφύγουμε να τρίψουμε το σημείο που μας κτύπησε, όπως και να ρίξουμε γλυκό νερό για να μην σπάσουν οι νηματοκύστεις που πιθανόν να έχουν μείνει ανέπαφες.

2) Να ρίξουμε στο σημείο αυτό αλλά και γύρω του καθαρό οινόπνευμα για να αδρανοποιήσουμε την τοξίνη. Αν δεν έχουμε οινόπνευμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καθαρή βενζίνη ή κολόνια.

3) Να ρίξουμε επάνω ταλκ μαζί με θαλασσινό νερό και αφού το αφήσουμε λίγα λεπτά να ξύσουμε ελαφρά με ένα αιχμηρό αντικείμενο. Αυτό θα βοηθήσει να ξεκολλήσουν τα ‘’ελατήρια’’. Αν δεν έχουμε ταλκ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκόνη σόδα ή ψιλή άμμο.

4) Να ξεπλύνουμε πάλι με θαλασσινό νερό και να επαλείψουμε την περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Αν η βλάβη είναι μεγάλη ή έχουμε συμπτώματα shock (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στο σώμα, απώλεια αισθήσεων) πρέπει αμέσως να συμβουλευθούμε γιατρό.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.