ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά...

Πιέσεις να ρίξει την κυβέρνηση δέχεται ο Βενιζέλος

Σηκώνει τους τόνους το ΠΑΣΟΚ στο θέμα του «ξαφνικού θανάτου» της ΕΡΤ χθες το βράδυ, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ακόμα και αυτό της άρσης της εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση...

Πιέσεις να ρίξει την κυβέρνηση δέχεται ο Βενιζέλος

Αποφασισμένη να κλιμακώσει την αντίδρασή της η Ιπποκράτους, εμμένει στο αίτημά της για άμεση σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών, ενώ καλλιεργεί το έδαφος για κοινή στάση με τη ΔΗΜΑΡ στο θέμα.

Εκτιμώντας ότι το θέμα δεν αφορά μόνο στην ΕΡΤ, αντίθετα πρόκειται για ένα προμήνυμα μόνο του τι μέλλει να ακολουθήσει σε άλλες ΔΕΚΟ, με κλείσιμό τους και πρόκληση μαζικών απολύσεων εν μία νυκτί, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει έτοιμο να μην συνηγορήσει...

Μετά από πολύωρες συσκέψεις χθες στα γραφεία του στην Ιπποκράτους, το ΠΑΣΟΚ διεμήνυσε την απόλυτη διαφωνία του με τον χειρισμό του θέματος και έθεσε για άλλη μια φορά θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα στελέχη του διέρρεαν την απόφαση του κόμματος να μη δεχθεί στο εξής κανενός είδους πρωτοβουλία από τα πάνω, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει ενημέρωση αν όχι συνεννόηση με τους κυβερνητικούς εταίρους.

Επισήμως, το ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προειδοποιώντας μάλιστα πως αν αυτή δεν επέλθει, θα ακυρωθεί αναδρομικά, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να ψηφίσει τον κυρωτικό νόμο όταν θα έρθει στη Βουλή. Συνδέοντας δε τη διαρκή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης με τη Δημοκρατία και τον πολιτισμό μας, ζητούσε μέχρι αργά το βράδυ να μην πέσει ο πομπός, ενώ τα τηλεφωνήματα που έφτασαν στην Ιπποκράτους μετά το σβήσιμο της εικόνας της ΕΡΤ, ενέτειναν την ...επαναστατική διάθεση των πράσινων στελεχών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται σειρά εισηγήσεων να φύγει από την κυβέρνηση, με τους βουλευτές του να του διαμηνύουν ο ένας μετά τον άλλο ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν κάτι που θα αφορά στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο ίδιος δε, φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε –και αυτό- το θέμα ο Αντώνης Σαμαράς, αγνοώντας επιδεικτικά τους κυβερνητικούς του εταίρους, ενώ δεν έχει αποκλείσει τίποτα στις χθεσινές συσκέψεις, κάνοντας στενούς του συνεργάτες να αφήνουν ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο άρσης της εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, κάτι που θα οδηγούσε άμεσα την χώρα σε εκλογές.

Στο ΠΑΣΟΚ πάντως, δεν είναι λίγοι και όσοι βλέπουν επιχείρηση αντιπερισπασμού πίσω από την αιφνίδια απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ, προκειμένου να περάσει σε δεύτερη μοίρα η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους στον τομέα της ενέργειας. Εκτιμούν μάλιστα, πως ίσως ο κ.Σαμαράς να επιθυμεί την προσφυγή στις κάλπες και να επιχειρεί τώρα πιο «ηρωική», όσο και ...θεαματική έξοδο.

Χαρακτηριστική πάντως του κλίματος που επικρατεί από χθες στην Ιπποκράτους, είναι η δήλωση του πρώην υπουργού Κώστα Σκανδαλίδη, που εγκαλούσε το Μέγαρο Μαξίμου για «πραξικοματική και απαράδεκτη απόφαση», χαρακτήριζε «αρχηγό Δεξιάς παλαιάς κοπής» τον Αντώνη Σαμαρά και τον καλούσε σε παραίτηση αν δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός κυβέρνησης συνεργασίας. «Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», υποστήριζε στη δήλωσή του ο πρώην υπουργός, ανοίγοντας επί της ουσίας θέμα εκλογών.

Εκλογές όμως ζήτησε και έτερος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο Θάνος Μωραΐτης, κατηγορώντας τον κ.Σαμαρά ότι δυναμιτίζει την συνέχεια της κυβέρνησης και την σταθερή πορεία της χώρας. «Με τις μονομερείς και στα όρια του συντάγματος αποφάσεις του εκβιάζει την κοινωνία και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση», υποστήριξε, σημειώνοντας πως το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι η ΕΡΤ, αλλά «ο κ.Σαμαράς, ο οποίος αγνοώντας και αιφνιδιάζοντας συνεχώς τους κυβερνητικούς εταίρους, κυβερνά εδώ και μήνες με επικοινωνιακούς όρους αποτυγχάνοντας στους στόχους που έχει θέσει  η προγραμματική συμφωνία των κομμάτων». Κάνοντας λόγο για «εκβιαστική λογική» και «παλιά διχαστική δεξιά», εκτίμησε ως αυτονόητο ότι ένας ‘ανεύθυνος πολιτικός’ δεν μπορεί πλεόν να ηγείται μίας κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Στο «εκβιαστικό δίλημμα», δε, «αυθαιρεσία ή εκλογές», ο κ.Μωραΐτης αποκρίθηκε πως «η απάντηση από εμάς θα πρέπει να είναι δεδομένη: Εκλογές».

Αντιστοίχως «να επαναφέρει η δημοκρατική ομαλότητα στην χώρα πριν να είναι αργά» καλούσε με δήλωσή της το ΠΑΣΟΚ, η πρώην βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου σήμερα, Τόνια Αντωνίου. Ως «δείγμα παλαιοκομματισμού και φαυλότητας της Δεξιάς» καθώς και «αμάχητο τεκμήριο ακαταλληλότητας του πρωθυπουργού», ερμηνεύει την απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ ο πρώην υπουργός Παντελής Οικονόμου, ζητώντας και εκείνος άλλον πρωθυπουργό. Διευκρινίζει πάντως ότι αναφέρεται στην ανάγη σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας «από την παρούσα Βουλή, με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής αξιόπιστο πρόσωπο, ικανό να τα βγάλει πέρα»...

Και ενώ η μέρα σήμερα, εγκυμονεί ...εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντά το μεσημέρι αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΠΟΣΠΕΡΤ, σε συνέχεια ραντεβού που θα έχουν νωρίτερα και με τον Φώτη Κουβέλη. Με τον τελευταίο επιχειρείται και κοινή δράση επί του θέματος, που πάντως δεν αποκλείεται να αποτελέσει την αρχή του τέλους για την παρούσα κυβέρνηση...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.