ΚΟΣΜΟΣ

«Καθημερινότητα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Συρία: Χρήση χημικών διαπιστώνει Γαλλία-ΟΗΕ

Η διπλωματία της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα πως είναι «βέβαιη» πως έχει γίνει χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου Σαρίν σε πολλές περιστάσεις στη Συρία, κατόπιν των εργαστηριακών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν από την χώρα αυτή.

Συρία: Χρήση χημικών διαπιστώνει Γαλλία-ΟΗΕ

«Αυτές οι δοκιμές αποδεικνύουν την παρουσία σαρίν σε πολλά δείγματα που έχουμε στην κατοχή μας», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αυτών δοκιμών παραδόθηκαν στον ΟΗΕ.

Επίσης την χρήση χημικών όπλων σε τουλάχιστον τέσσερις περιστάσεις στην Συρία, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καταγγέλλει σήμερα η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για την Συρία στην πιο πρόσφατη έκθεσή της που παρουσιάστηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η επιτροπή έρευνας επισημαίνει στην έκθεσή της ότι «υπάρχουν βάσιμες αιτίες να πιστεύουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν περιορισμένες ποσότητες χημικών παραγόντων».

Οι ερευνητές αναφέρονται σε 4 περιστατικά (στην Χαν Αλ Άσαλ κοντά στο Χαλέπι στις 19 Μαρτίου, στο Ουτέιμπαχ κοντά στην Δαμασκό στις 19 Μαρτίου, στην συνοικία Σέιχ Μακσούντ στο Χαλέπι στις 13 Απριλίου και στην πόλη Σαρακέμπ στις 29 Απριλίου) κατά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν χημικοί παράγοντες, αλλά οι έρευνές τους δεν έχουν προς το παρόν «επιτρέψει να αναγνωριστεί το είδος των χημικών παραγόντων, των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν ούτε ποιοι τα χρησιμοποίησαν».

Αυτοί εξετάζουν επίσης άλλα περιστατικά, ορισμένα πιο πρόσφατα. Η έκθεση αυτή που συνέταξαν καλύπτει την περίοδο από τις 15 Ιανουαρίου ως τις 15 Μαΐου.

Η Επιτροπή, όπως και ορισμένοι πρεσβευτές μεταξύ των οποίων αυτοί της ΕΕ και της Βραζιλίας, ζήτησαν σήμερα από την συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει στην Επιτροπή αυτή Έρευνας για τα χημικά όπλα, την οποία σύστησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, να μεταβεί εκεί.

Η συριακή κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τους αντάρτες ότι έκαναν χρήση χημικών όπλων στην Χαν αλ Άσαλ στις 19 Μαρτίου και είχε ζητήσει την διεξαγωγή μιας έρευνας από τον ΟΗΕ. Ωστόσο στην συνέχεια είχε απορρίψει τις προθέσεις του ΟΗΕ για την αποστολή μιας ερευνητικής ομάδας στο σύνολο του συριακού εδάφους.

Εξάλλου η Συρία απέρριψε σήμερα την έκθεση αυτή των ερευνητών του ΟΗΕ χαρακτηρίζοντάς την μεροληπτική, ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι η Συρία εξακολουθεί να είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να πάνε στην Χαν αλ Άσαλ.

Καθημερινότητα τα εγκλήματα πολέμου

Η Επιτροπή του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι «τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν γίνει μια καθημερινή πραγματικότητα στην Συρία»  και επικαλείται κυρίως την χρήση χημικών όπλων, τις σφαγές και τα βασανιστήρια.

Η Επιτροπή αυτή δεν έχει ακόμη λάβει το πράσινο φως της Δαμασκού για να μεταβεί στην Συρία. Από την έναρξη της θητείας της τον Σεπτέμβριο του 2011, έχει πραγματοποιήσει 1.630 συνεντεύξεις στην περιοχή και στην Γενεύη και έχει ερευνήσει σχετικά με 30 καταγγελίες για σφαγές, 17 από τις οποίες φέρεται ότι έχουν διαπραχθεί από τις 15 Ιανουαρίου.

«Έχω συγκλονιστεί βαθιά από την βία και την ωμότητα των εγκληματικών ενεργειών, κυρίως των βασανιστηρίων. Ένα άλλο στοιχείο που με έχει επίσης ανησυχήσει είναι ότι χρησιμοποιούνται παιδιά στις μάχες, τα οποία σκοτώνονται, βασανίζονται» ανέφερε  η Κάρλα ντελ Πόντε, μέλος της Επιτροπής.

«Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (...) όπως και οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται αδιάκοπα», ανέφερε η Επιτροπή Έρευνας η οποία έχει ζητήσει επανειλημμένως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η επιτροπή εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις που πρόσκεινται στον Ασάντ κατηγορεί  εξίσου τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, αλλά επισημαίνει ότι αυτές οι ωμότητες δεν έχουν φτάσει σε ένταση και σε εύρος αυτές που διαπράττουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι πολιτοφυλακές που πολεμούν στο πλευρό τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.