ΚΟΣΜΟΣ

Από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι μουσώνες

Ινδία: Εκατοντάδες οι νεκροί και χιλιάδες οι αγνοούμενοι

Τραγικές στιγμές περνάει το κρατίδιο Ουταραχάντ της Β. Ινδίας όπου το πέρασμα των μουσώνων προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες με αποτέλεσμα (μέχρι) στιγμής να έχουν καταμετρηθεί 300 νεκροί. Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες παντού, ενώ οι αγνοούμενοι έχουν ξεπεράσει τις 13.000...

Ινδία: Εκατοντάδες οι νεκροί και χιλιάδες οι αγνοούμενοι

Αξιωματούχοι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση καταστροφών στο κρατίδιο είπαν ότι πάνω από 13.800 άνθρωποι αγνοούνται ενώ 62.800 άλλοι, κυρίως προσκυνητές, παραμένουν παγιδευμένοι, οι περισσότεροι σε δύο πόλεις που θεωρούνται ιερές, την Μπαντρινάτ και την Κενταρνάτ. Από την Κυριακή, 250 έως 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο κρατίδιο , δήλωσε ο Τζασπάλ Άργια, υπουργός αρμόδιος για την αντιμετώπιση καταστροφών στο κρατίδιο Ουταραχάντ. Όμως αξιωματούχοι επισήμαναν ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί κατά εκατοντάδες όταν τα νερά υποχωρήσουν και τα σωστικά συνεργεία φτάσουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

india1

Άλλοι 39 θάνατοι έχουν αναφερθεί στα γειτονικά κρατίδια Χιμασάλ Πραντές και Ούταρ Πραντές. «Διεξάγουμε σωστικές επιχειρήσεις σαν να βρισκόμασταν σε πόλεμο. Σαράντα πέντε ελικόπτερα χτενίζουν περιοχές για να βρουν ανθρώπους και ρίχνουν προμήθειες σε τρόφιμα καθώς οι οδικές συνδέσεις έχουν καταστραφεί», είπε ο Άργια. Εικόνες που μετέδωσαν ινδικοί τηλεοπτικοί σταθμοί δείχνουν αποκλεισμένους ανθρώπους να κατεβαίνουν λόφους, με τη βοήθεια στρατιωτών. Περίπου 56.000 άνθρωποι έχουν σωθεί ως τώρα.

india3

Ο Ιούνιος σηματοδοτεί το αποκορύφωμα των ταξιδιών των προσκυνητών και τουριστών στην Ουταραχάντ, όπου βρίσκονται πολυάριθμοι ινδουιστικοί ναοί. Όμως φέτος οι μουσώνες ήλθαν πριν από την περίοδο που αναμενόταν, προκαλώντας πλημμύρες, κατολισθήσεις κι εκτεταμένες καταστροφές.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του κρατιδίου Βιτζάι Μπαχουγκούνα περιέγραψε τις πλημμύρες κάνοντας λόγο περί ενός «τσουνάμι των Ιμαλαΐων». Σήμερα το πρωί εξοργισμένοι συγγενείς απέκλεισαν δρόμους κοντά στο αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Ντιχραντούν, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη βοήθειας κι ενημέρωσης από τις αρχές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.