ΥΓΕΙΑ

Βρέθηκαν κονδύλια την τελευταία στιγμή

Χωρίς έλεγχο για σοβαρές ασθένειες έμειναν (ξανά) τα νεογνά

Χωρίς λεφτά για αντιδραστήρες και κατά συνέπεια χωρίς εξετάσεις ελέγχου για σοβαρές ασθένειες κινδύνευσαν να μείνουν και φέτος, τα νεογνά στην Ελλάδα της Τρόικας. Τελικά, το υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε ότι τα απαιτούμενα κονδύλια αποδεσμεύονται. Πέρισυ, η αποδέσμευση έγινε με ...εισαγγελική εντολή.

Χωρίς έλεγχο για σοβαρές ασθένειες έμειναν (ξανά) τα νεογνά

Στον αέρα βρέθηκε και φέτος,  σύμφωνα με τους υπαλλήλους του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, δημόσιο πρόγραμμα παρακολούθησης νεογέννητων για ασθένειες οι οποίες, αν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα, οδηγούν σε νοητική υστέρηση.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι εξετάσεις θα σταματούσαν από 1ης Ιουλίου, καθώς δεν έχουν χορηγηθεί κονδύλια για την αγορά αντιδραστηρίων.

Είναι ενδεικτικό της σημασίας του προγράμματος, αυτό που αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, ότι δηλαδή πέρυσι σε περισσότερες από 101.000 αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν εντοπίσθηκαν 177 βρέφη με τέτοιου είδους ασθένειες, οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν με ειδικές θεραπείες.

Σκοπός των εξετάσεων είναι ο εντοπισμός τεσσάρων ασθενειών: του συγγενούς υποθυρεοειδισμού, της φαινυλκετονουρίας, της γαλακτοζαιμίας και της ανεπάρκειας ερυθροκυτταρικού ενζύμου (G6PD). Οι τρεις πρώτες, αν δεν διαγνωσθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε νοητική υστέρηση, ενώ η τέταρτη έχει να κάνει κυρίως με αλλεργίες.

Τα αντιδραστήρια για τις συγκεκριμένες εξετάσεις θα έπρεπε ήδη να έχουν παραγγελθεί από τις αρχές του μήνα, όμως, εξαιτίας του συστήματος που εφαρμόζεται, δεν μπορεί να γίνει καμία παραγγελία γιατί τα χρήματα είναι δεσμευμένα για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Το υπουργείο Υγείας έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα, ωστόσο δεν είχε δοθεί κάποια λύση. Μετά όμως και τις καταγγελίες, από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι αποδεσμεύονται οι αναγκαίοι πόροι από τον προϋπολογισμό του υπουργείου για το δημόσιο πρόγραμμα παρακολούθησης νεογέννητων.

Να σημειωθεί ότι, πέρυσι που δημιουργήθηκε το ίδιο πρόβλημα τα χρήματα δόθηκαν με εισαγγελική εντολή.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.