ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιες συμφωνούν και ποιες διαφωνούν

«Αγκάθι» η αυτοδιάλυση των συνιστωσών

Ως μείζον οργανωτικό θέμα του πρώτου, ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή στο Τάε Κβον Ντο, αναδεικνύεται η αυτοδιάλυση των συνιστωσών.

«Αγκάθι» η αυτοδιάλυση των συνιστωσών

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η ηγεσία του κόμματος επιμένει, θεωρώντας την αυτοδιάλυση ως όρο εκ των ων ουκ άνευ για έναν πραγματικά ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, οι διαφωνούντες είναι πολλοί.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται σήμερα το απόγευμα, με την ομιλία του, να δώσει το στίγμα των προθέσεών του για την οργανωτική διάρθρωση του «νέου ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και να στείλει μηνύματα με εσωκομματικούς αποδέκτες. Επίσης, αναμένεται να απαντήσει -έστω ακροθιγώς- και στα επιχειρήματα των «διαφωνούντων» με την αυτοδιάλυση των συνιστωσών.

Εξάλλου, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας δε θα επιλέξει τη σύγκρουση με τις συνιστώσες που διαφωνούν με την αυτοδιάλυση, καθώς τότε θα οδηγηθεί εκτός κόμματος ακόμη και ο βουλευτής Επικρατείας, Μανόλης Γλέζος. Το πιθανότερο σενάριο, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, είναι να αποφασιστεί μία «μεταβατική περίοδος» ως το τέλος του 2013, ώσπου να «ωριμάσουν οι συνθήκες» για την αυτοδιάλυση και όσων συνιστωσών διαφωνήσουν. Βεβαίως, παραμένει θολό το τί θα γίνει αν και μετά την παρέλευση της μεταβατικής περιόδου, υπάρξουν συνιστώσες που αρνούνται την αυτοδιάλυσή τους. Στην περίπτωση αυτή, πάντως, προκρίνεται η λύση του «παρατηρητή» -δηλαδή, να μετέχουν μεν οι συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς εκπροσώπηση στα όργανα και, κυρίως, χωρίς συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Θέμα Γλέζου

Όπως παραδέχονται, μιλώντας στο matrix24.gr, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως η στάση του Αλέξη Τσίπρα να ήταν διαφορετική -ήτοι περισσότερο συγκρουσιακή- αν μεταξύ των διαφωνούντων δεν συγκαταλεγόταν και ο Μανόλης Γλέζος. Ο βουλευτής Επικρατείας και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς είναι και επικεφαλής της συνιστώσας «Ενεργοί Πολίτες» και έχει διαμηνύσει προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι «δε θα δεχθεί να πάρουν άλλοι αποφάσεις για λογαριασμό του» αλλά και πως επ’ ουδενί θα διαλύσει τη συνιστώσα του, ακόμη κι αν παρέλθει η μεταβατική περίοδος. Ωστόσο, δεδομένης της ιστορίας και του ειδικού πολιτικού βάρους του Μανόλη Γλέζου, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει τη σύγκρουση μαζί του, ιδιαίτερα τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται «κολλημένος» δημοσκοπικά και με εμφανείς τάσεις αποσυσπείρωσης.

Ποιοι διαλύονται

Σε κάθε περίπτωση, κατά την «χαρτογράφηση» των συνιστωσών, εκείνες που δέχονται την αυτοδιάλυση είναι οι περισσότερες και, κυρίως, εκείνες με το μεγαλύτερο πολιτικό, αλλά και κοινωνικό βάρος.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

Στη μία το μεσημέρι συγκαλείται το Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού, προκειμένου να επικυρωθεί η αυτοδιάλυση του κόμματος. Έτσι, το κόμμα κλείνει έναν 21ετή κύκλο πολιτικής ζωής και «απορροφάται» στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την συντριπτικά μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποτελεί περίπου το 95% του σχηματισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΑΚΟΑ

Η Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (Μάκης Μπαλαούρας, Παύλος Κλαυδιανός, Πάνος Λάμπρου, Ελένη Πορτάλιου, Θεανώ Φωτίου, Μπάμπης Γεωργούλας)προέρχεται από το ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α που έφυγε από το ΚΚΕ εσωτερικού, υπό τον Γιάννη Μπανιά, το 1987. Χθες, η συγκεκριμένη συνιστώσα αποφάσισε την αυτοδιάλυσή της.

ΚΟΕ

Η συνιστώσα της οποίας ηγείται ο Ρούντι Ρινάλντι εξέπληξε πολλούς πέρυσι, όταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ανακοίνωσε ότι «η αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι άμεσος στόχος πάλης και διεκδίκησης». Με δεδομένη την ευρωσκεπτικιστική πλατφόρμα της, ξαφνιάστηκαν και πολλά... στελέχη της, εξ ου και διασπάστηκε. Πλέον, η -μαοϊκών πολιτικών καταβολών- ΚΟΕ ανήκει στους σταθερούς συμμάχους του Αλέξη Τσίπρα, ο Ρούντι Ρινάλντι είναι και επικεφαλής της Επιτροπής Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν η πρώτη συνιστώσα που ανακοίνωσε την «αναστολή της αυτοτελούς δημόσιας παρουσίας» της.

ΡΟΖΑ

Η συνιστώσα που ανήκει στην «ελευθεριακή κινηματική Αριστερά» ανακοίνωσε χθες την αυτοδιάλυσή της και την απορρόφηση των στελεχών της στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη που τη συγκροτούν, όπως ο Γιάννης Αλμπάνης, είναι μέλη του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα με έντονη κινηματική δράση.

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Πρόκειται για τους «ΠΑΣΟΚογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ (Αλέξης Μητρόπουλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Τσουκαλάς κ.α.). Η συγκεκριμένη συνιστώσα χαρακτηρίζει ως «αναγκαιότητα» τον «ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ» και έχει ήδη εκφραστεί υπέρ της «άμεσης ενιαιοποίησης των απόψεων και της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ».

Οι διαφωνούντες

Στον αντίποδα, αρκετές συνιστώσες διαφωνούν με την αυτοδιάλυσή τους και δηλώνουν ότι η απόφασή τους δεν αλλάζει, ανεξαρτήτως των τελικών θέσεων-αποφάσεων που θα εγκριθούν από το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΑ

Η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (Αντώνης Νταβανέλος, Μαρία Μπόλαρη), με τροτσκιστικές πολιτικές καταβολές, έχει δηλώσει εξαρχής ότι δεν δέχεται να αυτοδιαλυθεί. Μάλιστα, η εν λόγω συνιστώσα έχει συνάψει «συμμαχία» με τον επικεφαλής του «Αριστερού Ρεύματος» του ΣΥΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη και έτσι έχει συγκροτηθεί η «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ -ήτοι, η εσωκομματική αντιπολίτευση προς τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Νταβανέλος, με αρθρογραφία του, έχει ανεβάσει τους εσωκομματικούς τόνους και έχει αφήσει σαφείς αιχμές κατά του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για «προσπάθεια μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγοκεντρικό κόμμα».

ΚΕΔΑ

Η συνιστώσα του Γιάννη Θεωνά (Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς) προέρχεται από αποχωρήσαντες από το ΚΚΕ και από το 2001 μετέχει στο Φόρουμ Διαλόγου για την Ενότητα της Αριστεράς -δηλαδή το «πρόπλασμα» του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο επικεφαλής της, πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αρνείται να διαλύσει την οργάνωσή του και, εξαιτίας της στάσης του, έπεσε θύμα των προσυνεδριακών «λιστομαχιών», αφού απέτυχε να εκλεγεί σύνεδρος στην Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Σαρωνίδας.

ΔΗΚΚΙ

Με εξαίρεση τη συνεργασία με το ΚΚΕ -σε τοπικό επίπεδο- το 2006, το συγκεκριμένο κόμμα (ή ό,τι τελοσπάντων απέμεινε μετά την αποχώρηση του ιδρυτή του, Δημήτρη Τσοβόλα...) αποτελεί συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αρνείται να αυτοδιαλυθεί. Οι επικεφαλής του, Πάνος Μαντάς, Βαγγέλης Κρητικός, Ηλίας Νικολόπουλος έχουν ζητήσει τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικού σχήματος και έχουν σημειώσει με νόημα ότι η συζήτηση για την ενοποίηση του κόμματος γίνεται «υπό την πίεση των συστημικών δυνάμεων της χώρας».

ΕΔΗΚ

Την αυτοδιάλυσή της αποκλείει κατηγορηματικά και η μικρότερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΔΗΚ (Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου), σημειώνοντας ότι «δεν τίθεται ούτε καν σαν ερώτημα η διάλυση της ΕΔΗΚ, του ιστορικού κόμματος του Κέντρου, που φέρει τη σφραγίδα της αποστολικής διαδοχής (sic) της Ένωσης Κέντρου» -βάσει της απόφασης του Εθνικού της Συμβουλίου.

Και μία... διάσπαση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτοδιάλυσης των συνιστωσών οδήγησε και στην de facto διάσπαση της συνιστώσας «Κόκκινο», που δημιουργήθηκε έπειτα από... διάσπαση της ΔΕΑ το 2004. Η πλειοψηφία της οργάνωσης, με επικεφαλής τον Πάνο Κοσμά, τάχθηκε υπέρ της αυτοδιάλυσης, κάτι που οδήγησε στην αποχώρηση της μειοψηφίας (Βαγγέλης Καραγεώργος, Χρυσάνθη Καστάνα, Αντιγόνη Μαλιβίτση, Αντώνης Παπαγγελόπουλος, Γιάννης Γκολφινόπουλος, Δήμητρα Ρωμανού κ.α.).

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Ευρώ, συμμαχίες, διαγραφές και εκλογή προέδρου | Matrix 24 10/07/2013

    […]  «Αγκάθι» η αυτοδιάλυση των συνιστωσών […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.