ΚΟΣΜΟΣ

Ορκίζεται ο Μανσούρ προσωρινός πρόεδρος της χώρας

Ο Μόρσι αιχμάλωτος του στρατού - η Αίγυπτος σε κρίση

O έκπτωτος από τον στρατό πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι μεταφέρθηκε το πρωί στο υπουργείο Άμυνας, όπου και κρατείται, ενώ η ομάδα του κρατείται σε κτίριο του στρατού. Ορκίζεται προσωρινός αντικαταστάτης του ο Αντλί Μανσούρ. Αλλεπάλληλες συλλήψεις μελών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας. Ανησυχίες στο εξωτερικό.

Ο Μόρσι αιχμάλωτος του στρατού - η Αίγυπτος σε κρίση

Η κράτηση του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου και της ομάδας του είναι το τελευταίο στάδιο της εφαρμογής σειράς μέτρων των δυνάμεων ασφαλείας κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι. Τριακόσια εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται υψηλόβαθμα στελέχη. Ο στρατός που ανέστειλε την ισχύ το Συντάγματος και διόρισε αντικαταστάτη του Μόρσι τον Αντλί Μανσούρ, ο οποίος έδωσε σήμερα τον όρκο του ως επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου και θα διοριστεί στη θέση του αρχηγού του κράτους βάσει ενός σχεδίου μετάβασης που εκπονήθηκε από το στρατό. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις προκάλεσαν ανησυχία στο εξωτερικό, με τον πρόεδρο Ομπάμα να ζητεί να επανεξεταστεί η χορήγηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητεί ταχεία διενέργεια προεδρικών εκλογών.

Στα δύο χωρισμένη η Αίγυπτος

Έπειτα από την ανακοίνωση αυτή, προβλήθηκε ένα βίντεο στο οποίο ο ισλαμιστής αποπεμφθείς πρόεδρος επιμένει ότι είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, προκαλώντας φόβους για νέα βίαια επεισόδια. Η μονοετής προεδρική θητεία του μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σφραγίστηκε από κρίσεις, πολλές φορές με αιματηρή κατάληξη. Την ώρα που οι αντίπαλοί του γιόρταζαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου (σε μία ατμόσφαιρα που θύμιζε τους λαϊκούς πανηγυρισμούς κατά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο του 2011) οι υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας στη βόρεια Αίγυπτο.

egy6

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου, όπως οι Αλεξάνδρεια, Μίνια και Φαγιούμ, σε συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του Μόρσι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο κρατικά μέσα ενημέρωσης και τοπικούς αξιωματούχους. «Είναι μια νέα ιστορική στιγμή, απαλλαχτήκαμε από τον Μόρσι και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους», είπε ένας πολίτης που πανηγύριζε υψώνοντας την αιγυπτιακή σημαία.

egy

«Εμφύλιος» στο Κάιρο

Έξω από το υπουργείο χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «Αίγυπτος, Αίγυπτος!», πανηγυρίζοντας μετά την ανακοίνωση του στρατού. Στην πλατεία Ραμπάα Αλ Ανταουίγια του Καΐρου χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι φώναζαν: «Ο Μόρσι προδόθηκε, πραξικόπημα κατά ενός εκλεγμένου προέδρου».

egy1

Αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου δήλωσαν ότι υποστηρικτές του κινήματος που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε ένα τζαμί σε προάστιο του Καΐρου, δέχτηκαν επίθεση τα ξημερώματα της Πέμπτης, λίγες μόλις ώρες μετά την απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία. Ο Τζιχάντ Ελ Χαντάντ, επίσημος εκπρόσωπος του κινήματος, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ήταν μεταξύ περίπου 2.000 ανθρώπων που εξακολουθούσαν να παραμένουν στο χώρο, όταν λίγο μετά τις 03:00 (τοπική ώρα) άνδρες με πολιτική περιβολή άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθος, πολλοί εκ των οποίων προσεύχονταν. Είπε επίσης ότι είδε πως υπήρχαν πολλοί τραυματίες. Αργότερα ανάρτησε στο Twitter ότι η επίθεση διήρκεσε περίπου 15 λεπτά.

Ένας ακόμα αξιωματούχος της Αδελφότητας ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή, ο Οσάμα Γκάμπο, δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Ρόιτερς, ότι άνδρες πέταξαν βόμβες Μολότοφ κατά των υποστηρικτών του Μόρσι και άνοιξαν πυρ με κυνηγετικά όλα και τουφέκια. Ο ίδιος είπε ότι δεν ήταν σίγουρος εάν υπήρχαν θύματα.

Ο Μόρσι κρατείται - συλλήψεις στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας 

Η εισαγγελία της Αιγύπτου διέταξε σήμερα τη σύλληψη του κορυφαίου ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του Μοχάμεντ Μπαντίε, καθώς και του υπαρχηγού της ισλαμικής αυτής οργάνωσης Χάιρατ αλ Σάτερ, σύμφωνα με δικαστικές και στρατιωτικές πηγές, μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό χθες. Ο Σάτερ, ένας πλούσιος επιχειρηματίας που θεωρείται ο επικεφαλής της χάραξης πολιτικής της Αδελφότητας, ήταν η πρώτη επιλογή της οργάνωσης αυτής στην διαδικασία ανάδειξης του υποψηφίου για την προεδρία πέρυσι. Όμως στερήθηκε του δικαιώματος να είναι υποψήφιος επειδή είχε καταδικαστεί στο παρελθόν από τα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να επιλεγεί ως υποψήφιος πρόεδρος ο Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας διέκοψαν επίσης τη μετάδοση του τηλεοπτικού δικτύου των Αδελφών Μουσουλμάνων και πραγματοποίησαν έρευνες στα γραφεία του Αλ Τζαζίρα-Μομπασέρ που μετέδωσε το βίντεο του Μόρσι. Οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων που συνελήφθησαν χθες Τετάρτη μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι κρατούνται στην ίδια φυλακή του Καϊρου με τον προκάτοχό του στην προεδρία Χόσνι Μουμπάρακ, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Egypt Protsts Intensify As Army Deadline Passes

Σχηματισμός κυβέρνησης υπό το βλέμμα και το ...χέρι του στρατού

Παράλληλα άρχισαν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της προσεχούς κυβέρνησης, στην οποία θα μετάσχουν «όλες οι πολιτικές δυνάμεις» και θα έχει «πλήρεις εξουσίες», σύμφωνα με τον στρατό, ανακοίνωσε ο Αμρ Μούσα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρός του Αντλί Μανσούρ θα ορκιστεί σήμερα το πρωί αρχηγός του αιγυπτιακού κράτους. Ο στρατός υποσχέθηκε ότι θα μείνει μακριά από την πολιτική, όπως δήλωσε ο αρχηγός του, ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι, ο νέος ισχυρός άνδρας της χώρας ο οποίος επεξεργάστηκε μαζί με τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας (χριστιανούς, μουσουλμάνους και τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι) έναν «οδικό χάρτη», που σύμφωνα με τον Ελ Μπαραντέι «ανταποκρίνεται στις διεκδικήσεις του λαού».

 

Έκλεισαν τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί - συνελήφθησαν δημοσιογράφοι

Οι καθοδηγούμενες από τον αιγυπτιακό στρατό αρχές προέβησαν, την Τετάρτη, στο κλείσιμο τριών τηλεοπτικών σταθμών που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παράταξη στην οποία ανήκει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Μόρσι, γεγονός που εγείρει ανησυχίες στη δημοσιογραφική κοινότητα. Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία του ειδησεογραφικού σταθμού Al Jazeera, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι. Τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι. Παράλληλα εργαζόμενοι στο αλ Τζαζίρα Μομπάσερ Μισρ, ένα δίκτυο που ανήκει μια θυγατρική του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera του Κατάρ, συνελήφθησαν μετά την μετάδοση από το σταθμό του μηνύματος του Μόρσι.

Mideast Egypt

Ανησυχούν Αραβία, Ευρώπη και ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο

Στο εξωτερικό ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του και ζήτησε την εκλογή γρήγορα μιας νέας πολιτικής κυβέρνησης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, από την πλευρά του, έκρινε «ανησυχητική» την επέμβαση του στρατού. Το Παρίσι ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών και απηύθυνε έκκληση για κοινωνική ειρήνη. Και το Λονδίνο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία δηλώνοντας ωστόσο ότι είναι κατά της επέμβασης του στρατού για την αλλαγή του καθεστώτος.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας ήταν ο πρώτος ξένος αρχηγός κράτους που συνεχάρη ευθέως τον Μανσούρ τον οποίο αποκάλεσε «πρόεδρο της αραβικής Δημοκρατίας της αδελφής Αιγύπτου».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.