ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ναι» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο «όχι» από τα υπόλοιπα κόμμματα
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ
Ξεκίνησε σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργού Επικρατείας για τη «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση» (ΝΕΡΙΤ). Σε 24ωρες απεργίες προχωρούν οι Ενώσεις του Τύπου στα ιδιωτικά κανάλια.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ.
Καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση πρακτικές που γυρνάνε τη χώρα πίσω ενώ άσκησε δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενώ καθίστανται μάρτυρες εμφυλιοπολεμικών συνθημάτων δεν αντιδρούν.
Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στα όσα νωρίτερα αυτός καταλόγισε στην κυβέρνηση για την κατάργηση της ΕΡΤ, τον κατηγόρησε ότι επιδίδεται σε λόγια «και πάλι όμως χωρίς να παρουσιάσει κανένα σχέδιο», ενώ δεν βρίσκει κανένα λόγο για το νομοσχέδιο με το οποίο δημιουργείται για πρώτη φορά μια Δημόσια Τηλεόραση ανέπαφη από οποιεσδήποτε εξαρτήσεις.
Απευθυνόμενος εκ νέου στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε του βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν λένε λέξη για το γεγονός ότι σε αυτό το νομοσχέδιο κατοχυρώνεται πλήρως η ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης με τρόπο που δεν μπορεί καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα να παίξει τα παιχνίδια του παρελθόντος.
Να συμβάλλουν ακόμη κι αν καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, κάλεσε τα κόμματα ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, μιλώντας στη Βουλή.
«Ήθελα να ψηφίσετε. Δεν απελπίζομαι. Έχουμε έναν μαραθώνιο που απαιτεί να αλλάξουν νοοτροπίες. Γι΄ αυτό σας καλώ ειλικρινά να συμβάλλετε στην προσπάθεια που ξεκινά», ανέφερε ο κ. Καψής ο οποίος δήλωσε «προσωπικά υπερήφανος» που εισάγεται ένα τέτοιο νομοθέτημα, αντίστοιχα του οποίου δεν υπάρχουν πολλά στην Ευρώπη.
Ο κ. Καψής επανέλαβε ότι η δέσμευση που έχει και προσωπικά αναλάβει για τους 2.000 εργαζόμενους, ισχύει. Τη Δευτέρα βγαίνει και η σχετική προκήρυξη και σε πρώτη φάση θα προσληφθούν περίπου 580 άτομα, τα οποία θα δουλεύουν με δίμηνες συμβάσεις που θα ανανεώνονται μέχρι να δουλέψει ο νέος φορέας. «Αφήστε επιτέλους τους εργαζόμενους. Μην θεωρείτε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σημαία ευκαιρίας. Πείστε τους επιτέλους να γυρίσουν στη δουλειά τους», απευθύνθηκε στα κόμματα ο υφυπουργός.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι μια νέα δημόσια τηλεόραση που θα είναι αμερόληπτη, αντικειμενική, ελεύθερη και θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια. Με αυτό το νομοσχέδιο βάζουμε τέλος σε ένα φαύλο, ανεξέλεγκτο και ασύδοτο καθεστώς, τόνισε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος.
Παράλληλα υποστήριξε ότι «η κρατική τηλεόραση είχε μετατραπεί από ταγό της δημοκρατίας σε κέντρο ασυδοσίας» ενώ μίλησε για θάρρος της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές για τις οποίες καμία πτέρυγα του κοινοβουλίου μέχρι σήμερα, παρότι αναγνώριζε το πρόβλημα δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να το κάνει.
«Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν ένα δωράκι της κυβέρνησης σας στο σύστημα των ιδιωτικών πειρατικών ΜΜΕ» κατήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.
«Την κλείσατε για να περάσει το μονοπώλιο της ενημέρωσης στα χρεοκοπημένα ιδιωτικά κανάλια» είπε ο κ. Τσίπρας. Κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να απαντήσει αν έχει συνυπολογίσει το κόστος από το κλείσιμο της ΕΡΤ, από τις ρήτρες συμβολαίων και τις πάσης φύσεως αποζημιώσεις, περιλαμβανομένων και αυτών που θα πρέπει να καταβληθούν στους εργαζόμενους, λέγοντας ότι η αναδιάρθρωση έπρεπε να γίνει με την ΕΡΤ εν λειτουργία.
«Το δικό μας όχι στο νομοσχέδιο είναι απόλυτο. Είναι μια έκθεση ιδεών στην οποία δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.
«Σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν μυστικά και ψέματα, αποκρύψεις, ασάφειες, επικαλύψεις», ανέφερε ο κ. Βούτσης ενώ εξέφρασε την έντονη αντίθεση του σε ότι αφορά τη συγκρότηση, τη διάρκεια, τις αρμοδιότητες αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του Εποπτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Βούτσης απάντησε και στις χθεσινές αιχμές του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους καταληψίες του Ραδιομεγάρου γιατί θέλει το κόκκινο, το αίμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν θέλουμε ούτε μαύρο ούτε κατακόκκινο αλλά ένα πολύχρωμο κάδρο όλων των αντιλήψεων, που θα κάνει τον κόσμο μας πιο όμορφο».
Ακόμα μίλησε για διαχρονικό μεγάλο σκάνδαλο πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής σε ότι αφορά το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης.
Ζητήσαμε από την αρχή λύσεις με εν λειτουργία ΕΡΤ χωρίς ανθρωποθυσίες, με ουσιαστική αναβάθμιση και επέκταση του ρόλου της με αποσύνδεση της από την κυβερνητική και κομματική χειραγώγηση. Αυτή την ΕΡΤ θέλουμε εμείς. Είμαστε με την ψυχή μας μαζί με τους εργαζόμενους και το κίνημα αλληλεγγύης», κατέληξε ο κ. Βούτσης.
Υπέρ του νομοσχεδίου το οποίο όπως είπε κινείται στα πλαίσια της αξιοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της διαφάνειας, τάχθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος χαρακτηρίζοντας ωστόσο καταδρομικού χαρακτήρα ενέργεια την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του δεν θα την κυρώσει.
Ο κ. Ντόλιος απέδωσε «ειλικρινή διάθεση» του αρμόδιου υπουργού για βελτίωση όλων των παθογενειών που μέχρι σήμερα χαρακτήριζαν την δημόσια τηλεόραση ενώ έκανε λόγο για μεγάλη καινοτομία σε ότι αφορά το Εποπτικό Συμβούλιο ζητώντας ωστόσο να μειωθεί ο μεταβατικός του χρόνος.
Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς μίλησε για «σκοτεινό νομοσχέδιο που μπερδεύει σκοπίμως σχέσεις και αρμοδιότητες» αλλά και για κατασυκοφάντηση και ύβρεων κατά των εργαζομένων, ενώ αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης για αντικειμενική ενημέρωση.
«Έρχεται ένα νομοσχέδιο με ασφυκτικό κυβερνητικό εναγκαλισμό της Δημόσιας Τηλεόρασης, που θα την οδηγήσει στο πνιγμό της», τόνισε ο κ. Δημαράς
«Αδειανό πουκάμισο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.
Υποστήριξε ακόμα ότι «έχει γλώσσα δικαστηρίου» χαρακτηρίζεται από γενικές αρχές και κατευθύνσεις και δεν ξεκαθαρίζει κρίσιμα στοιχεία που μένουν ανοικτά σε ερμηνείες».
«Το μαύρο στην ΕΡΤ συνιστά οιονεί λογοκρισία. Το κλείσιμο της ΕΡΤ δίνει χώρο στη «σκουπιδοτηλεόραση», επεσήμανε ο κ. Πανούσης, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει την μεταρρυθμιστική απόπειρα του νομοσχεδίου του κ. Αλιβιζάτου».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ υπηρετεί τους ιδεολογικούς σκοπούς του συστήματος.
«Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχείρησε σε να εμφανιστεί βασιλικότερη του βασιλέως για σειρά προβλημάτων που έχει η ίδια ευθύνη και τα οποία όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα τα επιδεινώσει», τόνισε ο κ Γκιόκας.
Παράλληλα έδωσε έμφαση στις προσλήψεις που θα γίνουν στη Δημόσια Τηλεόραση χαρακτηρίζοντας «φύλο συκής τα περί αξιοκρατίας».
Όπως υποστήριξε, στο νέο φορέα θα εφαρμοστεί όλη η γκάμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων για να βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε ομηρία, ενώ σημείωσε ότι στο όνομα δήθεν της ανεξαρτησίας ανοίγει ο δρόμος για απαγόρευση ακόμα και της συνδικαλιστικής δράσης».
Να θυμίσουμε ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε στη συνεδρίασή της στις 11 Ιουλίου τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση» σε μια ή και δύο συνεδριάσεις.
Ο υφυπουργός για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Παντελής Καψής, μιλώντας χθες στη Βουλή τόνισε ότι σε λίγες ημέρες θα βγει η προκήρυξη για τις πρώτες 500 θέσεις εργασίας στη ΝΕΡΙΤ από τις 2.000 που προβλέπονται και διαβεβαίωσε δε ότι «από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να βγάλουμε το μαύρο και να υλοποιήσουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας». Ο Π. Καψής δεν ανέφερε κάτι όσον αφορά στην απόσυρση (μετά από αίτημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), από το πολυνομοσχέδιο του άρθρου που έδινε πλήρη αποζημίωση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, αλλά σημείωσε ότι στην πραγματικότητα το κόστος της λύσης που επιβάλλει η κυβέρνηση είναι οι αποζημιώσεις.
Επίσης σημείωσε ότι «έχουν απαντηθεί όλα τα πρακτικά ζητήματα. Φοβάμαι όμως ότι υπάρχει μία ομάδα συνδικαλιστών και ενδεχομένως πολιτικών στελεχών, που είναι αποφασισμένη να μην φύγει από το κτίριο ΕΡΤ. Υπάρχει συγκεκριμένη συνδικαλιστική ομάδα αποφασισμένη να μείνει μέχρι το τέλος. Αυτό δεν θα γίνει».
Απεργούν οι Ενώσεις του Τύπου στα ιδιωτικά κανάλια
Σε 24ωρες απεργίες στα ιδιωτικά κανάλια-μετόχους της Digea (Alpha, ΑΝΤ1, Mega , Μακεδονία, ΣΚΑΙ και STAR ) προχωρούν από σήμερα οι Ενώσεις του Tύπου. Σύμφωνα με τις Ενώσεις, «ο απεργιακός αγώνας που ξεκινά από σήμερα θα έχει διάρκεια, αφού είναι διαρκής η απαίτηση να αποδείξουμε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν είναι μόνοι τους».
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας», λέει η ΠΟΣΠΕΡΤ
«Είμαστε στην ίδια γραμμή με τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τα σωματεία που απεργούν στα ιδιωτικά κανάλια της Digea, ενάντια στην παράνομη και αντισυνταγματική εκπομπή του μορφώματος που η κυβέρνηση έχει κατασκευάσει ως «νέα» ΥΕΝΕΔ δημιουργώντας αποτροπιασμό σε κοινό και δημιουργούς», δηλώνει η ΠΟΣΠΕΡΤ μετά το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης.
«Απαντώντας στις προκλητικές εκφράσεις του κ. Καψή, του διαμηνύουμε ότι στο Ραδιομέγαρο και σε όλες τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ υπάρχουν μόνο εργαζόμενοι της ΕΡΤ που καθημερινά εργάζονται για την 24ωρη λειτουργία της, υλοποιώντας την απόφαση του ΣΤΕ, ενώ υπάρχει συνεχής στήριξη από όλους τους καλλιτέχνες και αυτό αποδεικνύεται από την καθημερινή συμμετοχή τους στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου», τονίζει η ΠΟΣΠΕΡΤ σε χθεσινοβραδινή της ανακοίνωσει και προσθέτει πως «η ΕΡΤ συνεχίζει να προσφέρει ενημέρωση - πολιτισμό και ψυχαγωγία στην κοινωνία. Αυτή είναι η απάντηση μας και στον ανεκδιήγητο κ. Κεδίκογλου».