ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αλλαγές το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Επιμένει για τη μελέτη φάντασμα ο Χατζηδάκης

Πάση θυσία θέλει να περάσει το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, ο οποίος απόψε στη Βουλή προχώρησε σε αλλαγές του νομοσχεδίου, ενώ συνέχιζε να αναφέρεται σε μελέτη του ΟΟΣΑ την ανυπαρξία της οποίας αποκάλυψε το matrix24.gr

 

Επιμένει για τη μελέτη φάντασμα ο Χατζηδάκης

«Πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, με τον οποίο συνεργαζόμαστε για μια ευρύτερη παρέμβαση ως προς τον ανταγωνισμό, λέει ότι η απελευθέρωση τείνει είτε να αυξήσει είτε στη χειρότερη περίπτωση, να αφήσει την πραγματική δαπάνη αμετάβλητη. Άρα, είτε ο τζίρος μένει σταθερός ή πάντως αυξάνεται» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης χωρίς όμως και πάλι να παρουσιάσει την έκθεση.

Αντιθέτως παρουσίασε ένα email  σύμφωνα με το οποίο πρόκειται για μελέτη η οποία διεξάγεται και τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιασθούν το Σεπτέμβριο.

Είπαν, ανέφερε ο υπουργός στη Βουλή, ότι «η μελέτη του ΟΟΣΑ για τις συνέπειες της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές δεν υπάρχει. Επιβεβαιώσαμε και στους συναδέλφους την ύπαρξή της, καθώς και ότι καταγράφει την ευρωπαϊκή τάση για απελευθέρωση της λειτουργίας τις Κυριακές, αλλά και ότι εκτιμά τόσο αύξηση των θέσεων εργασίας, όσο και όφελος για τον καταναλωτή από την αύξηση του τζίρου και την πτώση των τιμών».

Όμως αντίθετη γνώμη έχουν αρκετοί φορείς συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) η οποία παρέθεσε σειρά ερευνών και παραδείγματα από άλλες χώρες επιχειρώντας μια επιστημονική τεκμηρίωση των δυσμενών επιπτώσεων από το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές

Τι αλλάζει στο νομοσχέδιο

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο ο υπουργός είπε ότι «με τη ρύθμιση δίνεται προτεραιότητα στα μικρά καταστήματα, διότι λέμε να είναι όλοι ανοιχτοί 7 Κυριακές και τις υπόλοιπες Κυριακές και αν το θέλουν φυσικά και αποφασιστεί σε περιφερειακό επίπεδο, μόνο τα μικρά καταστήματα».

Επίσης ο  υπουργός προχώρησε σε αλλαγές στο νομοσχέδιο και πιο ειδικά ύστερα από απαίτηση του ΠΑΣΟΚ, με εισηγητή τον Μιχάλη Κασσή ανακοίνωσε ότι αποσύρεται η διάταξη που δίνει την δυνατότητα στους δημάρχους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης να ορίζουν πόσες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ.

«Αφού το ΠΑΣΟΚ άλλαξε άποψη, προφανώς και το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει λόγο να επιμείνει σε μία πρωτοβουλία που δεν ήταν δική του», είπε ο Κ. Χατζηδάκης. Η αρμοδιότητα αυτή θα ανήκει στους αντιπεριφερειάρχες.

Νωρίτερα ο υπουργός είχε πει: «Όπως είχα δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο για τη ρύθμιση των Κυριακών, δεν είμαστε δογματικοί. Φέραμε τη ρύθμιση στη Βουλή για να συζητηθεί και να τη διαμορφώσουμε από κοινού. Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής:

- Διευρύναμε την προθεσμία των δύο μηνών που θα έχει στη διάθεσή του ο Αντιπεριφερειάρχης σε τρεις μήνες και προβλέψαμε ότι η μη τήρηση της προθεσμίας αυτής θα επιφέρει κυρώσεις.

- Διευκρινίσαμε ότι κατά την απόφασή του θα πρέπει να λάβει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ώστε να αιτιολογεί την απόφασή του.

- Ενώ όσον αφορά στο θέμα των τουριστικών περιοχών, τόνισε ότι δεν αλλάζει τίποτα.

«Δεν θίγουμε την υφιστάμενη ειδική νομοθεσία, η οποία επιτρέπει διευρυμένο ωράριο στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με διαδικασία που εφαρμοζόταν και εξακολουθεί να εφαρμόζεται. Για να είναι απολύτως ξεκάθαρο, πάντως, περιλαμβάνουμε ρητή πρόβλεψη στο νόμο» είπε.

 

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ν.Β. 23:27 23/07/2013

    Τέτοια επιμονή σε άνθρωπο μόνο σε κάποιον που έχει υπογράψει ποινική ρήτρα μπορείς να συναντήσεις!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.