ΚΟΣΜΟΣ

Συλλήψεις ισλαμιστών και κάλεσμα για διαδηλώσεις αύριο

Αίγυπτος:Ορκίστηκε μεταβατικός πρόεδρος ο Αντλί Μανσούρ

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αιγύπτου Αντλί Μανσούρ ορκίστηκε σήμερα μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου στη θέση του έκπτωτου από το στρατό Μοχάμεντ Μόρσι. Σε διαδηλώσεις καλούν αύριο τους πολίτες οι ισλαμιστές απατώντας στο κύμα συλλήψεων.

Αίγυπτος:Ορκίστηκε μεταβατικός πρόεδρος ο Αντλί Μανσούρ

Ο νέος αρχηγός του κράτους στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ορκωμοσία του τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να πάει μπροστά ο τόπος είναι νέες εκλογές χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει πότε θα γίνουν αυτές.

Πληροφορίες θέλουν να γίνονται ταυτόχρονα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές ενώ όλα συγκλίνουν στο ότι ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ισχυρή φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης με διεθνές κύρος καθώς έχει διατελέσει επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) θα αναλάβει μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου.

Μήνυμα ενότητας και συλλήψεις

Προσπάθησε επίσης να φανεί ενωτικός λέγοντας  ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα αποτελεί μέρος του λαού της χώρας και είναι ευπρόσδεκτη να συμβάλει στην «οικοδόμηση του έθνους».

«Η οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αποτελεί μέρος του λαού και είναι προσκεκλημένη να συμμετέχει στην οικοδόμηση του έθνους καθώς ουδείς πρόκειται να αποκλειστεί, κι αν απαντήσει στην πρόσκληση θα είναι ευπρόσδεκτη», ανέφερε ο Μανσούρ.

Την ίδια ώρα ο έκπτωτος πρόεδρος Μόρσι παραμένει σε κατ΄οίκον περιορισμό ενώ όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA, οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων που συνελήφθησαν μετά την ανατροπή του Μόρσι, κρατούνται στην ίδια φυλακή του Καΐρου με τον προκάτοχό του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Σαάντ Ελ-Κατάνι, επικεφαλής του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP) και πρώην πρόεδρος της Βουλής, συνελήφθη μαζί με τον Ρασάντ αλ-Μπαγιούμι, εκ των ηγετών των Αδελφών Μουσουλμάνων, λίγες ώρες μετά την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία. Όπως έγινε γνωστό οι  συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην φυλακή Τοράχ.

Επίσης όπως έγινε γνωστό από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, η  αιγυπτιακή στρατιωτική αστυνομία συνέλαβε σήμερα τον ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε στην πόλη Μάρσα Ματρούχ, στα βόρεια της Αιγύπτου.

Οι αρχές εντόπισαν τον Μπαντίε στην πόλη, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, ωστόσο δεν θεώρησαν ότι προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Νωρίτερα η εισαγγελία είχε διατάξει τη σύλληψή του, όπως και αυτή του ισχυρού ανώτατου στελέχους της Αδελφότητας, του Χάιρατ ελ Σάτερ.

Ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων Γκεχάντ Ελ Χαντάντ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει, ή να διαψεύδει, εάν ο Μπαντίε έχει πράγματι συλληφθεί.

Στο μεταξύ, η κύρια συμμαχία φιλελεύθερων και αριστερών κομμάτων της Αιγύπτου, το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται στον αποκλεισμό των ισλαμιστικών κομμάτων από την πολιτική ζωή, έπειτα από τη σύλληψη ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και την αναστολή λειτουργίας μέσων ενημέρωσης των ισλαμιστών.

«Επιβεβαιώσαμε την ισχυρή μας πεποίθηση ότι είναι δικαίωμα όλων των πολιτικών οργανώσεων να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα και να σχηματίζουν τα δικά τους πολιτικά κόμματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο. «Απορρίπτουμε πλήρως τον αποκλεισμό οποιουδήποτε κόμματος, ιδίως των ισλαμικών πολιτικών οργανώσεων», πρόσθεσε η ίδια οργάνωση.

«Αυτό του οποίου γίνεται μάρτυρας η Αίγυπτος σήμερα δεν είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα καθ' οιονδήποτε τρόπο. Ήταν μια απαραίτητη απόφαση που έλαβε η ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων για να προστατεύσει την δημοκρατία, να προασπίσει την ενότητα και την ακεραιότητα της χώρας, να αποκαταστήσει την σταθερότητα», πρόσθεσε.

«Παρασκευή της Απόρριψης»

Μια ισλαμιστική συμμαχία της οποίας ηγείται η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε σήμερα τους Αιγύπτιους πολίτες να διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα αύριο, καλώντας σε μια κινητοποίηση που τιτλοφόρησε «Παρασκευή της Απόρριψης» εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος π

Η λεγόμενη Εθνική Συμμαχία Υποστήριξης της Νομιμότητας «καλεί τον αιγυπτιακό λαό να βγει στους δρόμους και να κινητοποιηθεί ειρηνικά» μετά τις προσευχές της Παρασκευής, «για να πει ‘Όχι’ στις συλλήψεις από το στρατό, ‘Όχι’ στο στρατιωτικό πραξικόπημα».

Το κάλεσμα αυτό δόθηκε στην δημοσιότητα κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου σε ένα τέμενος όπου οι υποστηρικτές του Μόρσι κάνουν καθιστική διαμαρτυρία από την περασμένη εβδομάδα. Την περιοχή έχει περικυκλώσει, με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες ο στρατός από χθες, όταν προχώρησε στην ανατροπή του Μόρσι, αλλά δεν έχει κινηθεί για να απομακρύνει τους διαδηλωτές.

 

 

Egypt6  Egypt5Egypt4

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.