ΚΟΣΜΟΣ

Λαός, ισλαμιστές και στρατός τα τρία «μέτωπα»

Αίγυπτος χαοτικά ...τριχοτομημένη

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου κάλεσε σε μαζικές διαδηλώσεις λόγω της ανατροπής του προέδρου Μόρσι, ενώ ο στρατός προχωρά στις δικές του (μεταβατικές) ...μεταρρυθμίσεις μέσω του Μανσούρ. Επιτρέπονται μόνο οι ειρηνικές διαδηλώσεις, λέει ο στρατός.Εκτός Αφρικανικής Ένωσης η Αίγυπτος, κλειστό επ΄αόριστον το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα Δείτε το βίντεο με τη σύλληψη του Μόρσι.

Αίγυπτος χαοτικά ...τριχοτομημένη

Μέσω της επίσημης ιστοσελίδα της, η συντηρητική ισλαμική ομάδα κάλεσε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, «τι μάζες του αιγυπτιακού λαού να συγκεντρωθούν ειρηνικά σε όλες τις πλατείες και τους δρόμους της Αιγύπτου και μετά την προσευχή της Παρασκευής, να βγουν από τα τζαμιά και να απορρίψουν το πραξικόπημα που αντιτίθεται στη θέλησή τους». Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η έκκληση έγινε λίγες ώρες αφότου πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι της Αδελφότητας συνελήφθησαν, μία μόλις ημέρα αφού ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Μόρσι.

Στο ...απόσπασμα η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Στο λογαριασμό της στο Twitter, η Μουσουλμανική Αδελφότητα διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο αρχηγός της, ο ανώτατος καθοδηγητής, Μοχάμεντ Μπαντί, είχε συλληφθεί. Ο Μόρσι, η ανατροπή του οποίου επήλθε μετά από πρωτοφανείς μαζικές διαδηλώσεις των Αιγυπτίων που απαιτούσαν την παραίτησή του, κρατείται στο υπουργείο Άμυνας, αναφέρει το Reuters, ενώ το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι οι εισαγγελείς της χώρας επρόκειτο να ξεκινήσουν έρευνες σχετικά με μια σειρά κατηγοριών εναντίον του Μόρσι, του Μπαντί και 34 ακόμα ηγετών της Αδελφότητας και συμμάχων τους.

egy

Ο προσωρινός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, είχε καλέσει νωρίτερα την Αδελφότητα να λάβει μέρος σε έναν ευρύ εθνικό διάλογο. «Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλείται να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή του τόπου και δεν πρόκειται να αποκλειστεί. Εάν απαντήσουν στην έκκληση, θα τους καλωσορίσουμε», είπε ο Μανσούρ. Από την πλευρά της, η Αδελφότητα απέρριψε την πρόταση διαλόγου, καταδικάζοντας τις συλλήψεις των μελών της.

Επιτρέπει τις ειρηνικές διαδηλώσεις ο αιγυπτιακός στρατός

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν χθες Πέμπτη πως δεν θα λαμβάνουν αυθαίρετα μέτρα εναντίον οποιασδήποτε πολιτικής ομάδας και θα εγγυάται το δικαίωμα στη διαμαρτυρία εφόσον οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

egy3

Νεκρός ένας στρατιώτης στο Σινά

Ένας αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε στις επιθέσεις που πραγματοποίησαν ταυτόχρονα σήμερα το πρωί με ρουκέτα και πολυβόλο ένοπλοι ισλαμιστές εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών φυλακίων στο Σινά. Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν στη μια από τις επιθέσεις, η οποία σημειώθηκε εναντίον σημείου ελέγχου του στρατού στην περιοχή Αλ Γκούρα, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου. Ένα αστυνομικό φυλάκιο και ένα κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών στη Ράφα δέχθηκαν επίθεση με ρουκέτα.

Protesters, who are against Egyptian President Mohamed Mursi, react in Tahrir Square in Cairo

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι ισλαμιστές επιτέθηκαν σε αστυνομικά και στρατιωτικά φυλάκια σε πολλές πόλεις στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά. Πολλοί ισλαμιστές έχουν απειλήσει δημοσίως με επιθέσεις σε αντίποινα για την ανατροπή του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Λίγο αργότερα  στρατός της Αιγύπτου ανακοίνωσε  την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις επαρχίες του Νοτίου Σινά και του Σουέζ αφού ένοπλοι ισλαμιστές επιτέθηκαν σε αεροδρόμιο στην πόλη Ελ Αρίς του Σινά, έγινε γνωστό από την εφημερίδα "Αλ Αχράμ".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διοικητής του Τρίτου Σώματος Στρατού Οσάμα Σακάρ δήλωσε πως η "κατάσταση ετοιμότητας" ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο στις δύο επαρχίες εξαιτίας της επίθεσης.

Επίσης σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο  η Αίγυπτος έκλεισε επ' αόριστον το μεθοριακό πέρασμα με τη Λωρίδα της Γάζας στη Ράφα.

egy1

Πιέσεις Ομπάμα για δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση

Αξιωματούχοι της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Ομπάμα, ασκούν πιέσεις στους Αιγυπτίους αξιωματούχους να υπάρξει άμεσα μια δημοκρατική κυβέρνηση, αφότου ο στρατός της χώρας ανέτρεψε την προεδρία του Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος. Το Reuters αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με κορυφαίους συμβούλους στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο, μία μόλις ημέρα μετά την ταραχώδη ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας από το στρατό, κάτι που οι ΗΠΑ απέφυγαν να χαρακτηρίσουν ως πραξικόπημα.

egy5

«Μέλη της εθνικής ομάδας ασφαλείας του προέδρου ήρθαν σε επαφή με Αιγυπτίους αξιωματούχους και τους περιφερειακούς εταίρους μας ώστε να μεταφέρουν τη σημασία μιας άμεσης και πλήρης επιστροφής σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με το Reuters, ο Ομπάμα ασκεί πιέσεις ώστε να υπάρξει μια διαφανής πολιτική διαδικασία, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές, ευελπιστεί ότι ο στρατός θα αποφύγει τις αυθαίρετες συλλήψεις του Μόρσι και των υποστηρικτών του, ενώ παράλληλα τονίζει την ανάγκη να αποφευχθούν τα επεισόδια βίας. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζακ Χέιγκελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, καθώς και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν.

Ανησυχία από τον ΟΗΕ για τις συλλήψεις και τις σεξουαλικές επιθέσεις στην Ταχρίρ

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τις πληροφορίες ότι στην Αίγυπτο έχουν τεθεί υπό κράτηση κορυφαία στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, αλλά απέφυγε να πει αν η ανατροπή τους από την εξουσία αυτή την εβδομάδα ήταν πραξικόπημα. «Ελπίζω πως το κράτος του νόμου και ένα σύστημα κυβέρνησης που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων -ανδρών και γυναικών- μπορεί γρήγορα να αποκατασταθεί», αναφέρει σε δήλωσή της, στην οποία προσθέτει πως οι πληροφορίες για κατά τα φαινόμενα οργανωμένες σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών που διαδηλώνουν θα πρέπει να ερευνηθούν.

Εκτός Αφρικανικής Ένωσης η Αίγυπτος

Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) ανέστειλε σήμερα τη συμμετοχή της Αιγύπτου σε όλες τις δραστηριότητές της μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, έγινε γνωστό με επίσημη ανακοίνωση.

Η αναστολή της συμμετοχής στην παναφρικανική αυτή οργάνωση είναι η συνηθισμένη απάντηση της ΑΕ σε οποιαδήποτε διακοπή της συνταγματικής διακυβέρνησης σε κράτος μέλος της.

"Σύμφωνα με την αρμοδιότητα που έχει από τα αρμόδια όργανα της ΑΕ, το Συμβούλιο της Αφρικανικής Ένωσης για την Ειρήνη και την Ασφάλεια αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Αιγύπτου στις δραστηριότητες της ΑΕ μέχρι την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης", δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του εν λόγω οργάνου ο Αντμόρε Καμπούτζι, γραμματέας του Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.