ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Κάρολο Παπούλια ο Αλέξης Τσίπρας

«Ιστορικό χρέος οι γερμανικές αποζημιώσεις»

Το θέμα των γερμανικών οφειλών και του κατοχικού δανείου έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Μανώλη Γλέζω,  κατά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο.

«Ιστορικό χρέος οι γερμανικές αποζημιώσεις»

«Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέσει το θέμα, θα το θέσει ο ελληνικός λαός δίνοντας εντολή σε μια άλλη κυβέρνηση» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Τσίπρας επισήμανε το συμβολισμό της επίσκεψής του στο Προεδρικό Μέγαρο καθώς συνέπεσε με την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα.

«Θέλουμε, με τον πιο επίσημο τρόπο, να αναδείξουμε το αίτημα: η χώρα μας, η ελληνική πολιτεία και η ελληνική κυβέρνηση, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει ένα ανεκπλήρωτο ιστορικό χρέος...Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου για μας είναι ένα ιστορικό χρέος απέναντι στους χιλιάδες ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Και έδωσαν τη ζωή τους απέναντι στη ναζιστική θηριωδία, άρα για να είναι ελεύθεροι και όλοι οι Ευρωπαίοι, όχι μόνο ο ελληνικός λαός», είπε ο κ.Τσίπρας.

Επιπλέον ανέφερε ότι «στις συνθήκες που ζούμε σήμερα, πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίζουμε μόνο το χρέος το δημόσιο προς τις Τράπεζες και τα μεγάλα funds, αλλά και το χρέος τρίτων προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Και όχι μόνο να το αναγνωρίζουμε, αλλά και να το διεκδικούμε».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, και σχολιάζοντας τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν για την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εικόνα νεκροταφείου, που δεν τιμά ούτε τη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία ούτε και τον κ. Σόιμπλε ως καλεσμένο της.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας  υπενθύμισε ότι υπήρξε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που το 1995 έθεσε με ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση το θέμα αυτό και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο.

«Βεβαίως, η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν αρνητική. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, ότι σβήστηκε όλη αυτή η υπόθεση» είπε και  αναφερόμενος στον κ. Γλέζο είπε ότι είναι αυτός που «συνεχώς υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό» κατέληξε.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Γλέζος έκανε μια αναδρομή στις πρώτες ημέρες της κατοχής και ανέφερε ένα στοιχείο όχι ιδιαίτερα γνωστό αναφορικά με τη γερμανική Βέρμαχτ. Όπως είπε «τις πρώτες μέρες της κατοχής έπρεπε η γερμανική Βέρμαχτ να κάνει την παρέλασή της στην Αθήνα. Συνέλαβε τότε ομήρους  μην τυχόν συμβεί κάτι κατά την παρέλαση. Τώρα ήρθε ο Σόϊμπλε και όλη η Ελλάδα είναι όμηρος, όλοι οι Έλληνες είναι όμηροι».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.