ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο»

Δεν αποκλείει περαιτέρω μείωση επιτοκίων ο Ντράγκι

Στη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο  σε αυτό ή χαμηλότερο επίπεδο «για όσο χρειαστεί» προέβη ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι.

Δεν αποκλείει περαιτέρω μείωση επιτοκίων ο Ντράγκι

Η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπει την διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα ή σε κατώτερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, δήλωσε σήμερα, κατά την συνέντευξη Τύπου που ως είθισται παραχωρεί έπειτα από κάθε σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της στη Φραγκφούρτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στέλνοντας στις αγορές την πιο σαφή ένδειξη σχετικά με τις προθέσεις της ΕΚΤ μέχρι τώρα.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ να παραμείνουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο», είπε ο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Το επιτόκιο της ΕΚΤ, πρόσθεσε ο πρόεδρός της, θα βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο για «όσο χρειάζεται», σηματοδοτώντας την συνέχιση της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής που ασκεί.

Αυτή η προσδοκία βασίζεται στην προοπτική ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί χαμηλός μεσοπρόθεσμα, δεδομένης της γενικότερης εξασθένησης της πραγματικής οικονομίας και της υποτονικής νομισματικής δυναμικής».

Ο κ. Ντράγκι ακόμη είπε ότι  «Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την Ευρωζώνη εξακολουθούν να είναι στην κατεύθυνση της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο τραπεζίτης στο γεγονός ότι συνεχίσθηκε και τον Μάιο η μείωση των δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό (-2,1% έναντι -1,9% τον Απρίλιο). Οι μεγάλες εξοφλήσεις δανείων τον Μάιο αφορούσαν κυρίως τα βραχυπρόθεσμα δάνεια, είπε, αντανακλώντας πιθανότατα τη μειωμένη ζήτηση για κεφάλαια εργασίας στο πλαίσιο των εξασθενημένων παραγγελιών στις αρχές της άνοιξης.

Νωρίτερα σήμερα η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,50%, το καταθετικό της επιτόκιο επίσης αμετάβλητο στο μηδέν και το επιτόκιο οριακής αναχρηματοδότησης επίσης αμετάβλητο, στο 1,0%.

 Σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα 

Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο και πρέπει να της το αναγνωρίσουμε, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας .

«Η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη ... η Ελλάδα συνεχίζει με το οικονομικό της πρόγραμμα. Έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο ... και νομίζω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτή την πρόοδο», είπε ο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.